• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Pašvaldību savienība: Par paredzamajām nodokļu ieņēmumu izmaiņām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2008., Nr. 122 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sociālās integrācijas valsts aģentūra: Par izglītības iespējām cilvēkiem ar invaliditāti

Vēl šajā numurā

08.08.2008., Nr. 122

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Pašvaldību savienība: Par paredzamajām nodokļu ieņēmumu izmaiņām

 

7.augustā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Finanšu ministrijas (FM) sarunas, kurās FM informēja LPS par vairāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu paaugstināšanu 2009.gadā un par šīs paaugstināšanas ietekmi uz pašvaldību ieņēmumiem no IIN. Puses apsprieda arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) prognozes sagatavošanu 2009.gadam un MK un LPS domstarpību un vienošanās protokola sagatavošanu par 2009.gada budžetu.

FM pārstāvji informēja par plānotajiem grozījumiem normatīvajos aktos, kas ietekmēs pašvaldību ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Valsts sekretāru sanāksmē ir izsludināti vairāki Ministru kabineta noteikumu projekti. “Noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai 2009.gadam” paredz palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamo minimumu līdz 90 latiem un nodokļa atvieglojuma par apgādībā esošām personām apmēru līdz 63 latiem. “Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 8.aprīļa noteikumos Nr.138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem”” paredz no 2009.gada paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu invalīdiem, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. “Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 31.jūlija noteikumos Nr.336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem”” paredz paaugstināt attaisnoto izdevumu par izglītību un medicīnas pakalpojumiem apmēru no 150 latiem līdz 300 latiem.

Plānoti arī grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, paredzot, ka tiks paaugstināts ar nodokli neapliekamo ienākumu no maksātāja lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas apmērs, kā arī izdarītas izmaiņas normā, kas attiecas uz kuģiem nodarbināto fizisko personu ienākumu aplikšanu ar algas nodokli.

Iepriekš minēto izmaiņu rezultātā ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa pašvaldību budžetā samazināsies par 30,55 miljoniem latu. Kopumā pašvaldību ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa 2009.gadā prognozēti 920 miljonu latu apmērā (pie 80% nodokļa ieņēmumu daļas pašvaldību budžetos).

FM apliecināja, ka pagaidām likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” nav plānoti grozījumi, kas varētu radīt pašvaldību ieņēmumu samazinājumu no nekustamā īpašuma nodokļa 2009.gadā. LPS uzsvēra, ka tā ir pret grozījumiem likumā, kas varētu stāties spēkā no 2009.gada. Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognoze nākamajam gadam jau ir aprēķināta un šogad to darīja pašas pašvaldības: līdz 7.augustam, balstoties un Valsts zemes dienesta (VZD) iesniegtajām kadastrālo vērtību kopsummām, pašvaldības pašas sagatavoja savu NĪN prognozi 2009.gadam un iesniedza to FM. Tas pašvaldībām ir prasījis papildu izdevumus NĪN administrēšanas programmatūras izmaiņu veikšanai, bet pašvaldības ir to izdarījušas, lai nodrošinātu NĪN prognozes precizitāti.

 

Dace Zvirbule, LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!