• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodarbinātības valsts aģentūra: Par pirmo pusgadu, sniedzot roku bezdarba skartajiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2008., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179591

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

12.08.2008., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par pirmo pusgadu, sniedzot roku bezdarba skartajiem

 

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica kopā ar NVA vadošajiem darbiniekiem 6.augustā Labklājības ministrijā prezentēja NVA veikumu un sasniegtos darba rezultātus pirmā pusgada laikā. Gan labklājības ministre Iveta Purne, gan Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs atzinīgi novērtēja NVA veikumu 2008.gada pirmajā pusgadā. Arī NVA Konsultatīvā padome bija gandarīta par NVA pusgada sasniegtajiem darba rezultātiem.

Pagājušās nedēļas sākumā NVA notika Konsultatīvās padomes sēde, kurā NVA direktore B.Paševica un NVA direktores vietniece nodarbinātības politikas jautājumos prezentēja NVA līdz šim paveikto. “Esam saņēmuši labu un apjomīgu ziņojumu par darba rezultātiem, kuri mūs patiešām iepriecina,” atzina Konsultatīvās padomes priekšsēdētāja, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle.

Savukārt 6.augustā NVA direktore B.Paševica ziņoja ministrijas vadībai, ka šā gada sešos mēnešos, jo īpaši 2.ceturksnī, būtiski ir uzlabojusies NVA kvalitatīvo radītāju izpilde.

NVA filiālēs saņemtas 44 oficiālas pateicības no darba devējiem par filiāles vai atsevišķu darbinieku veikumu, kā arī saņemtas pozitīvas atsauksmes par sniegto atbalstu Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektos.

Saskaņā ar NVA datiem, šogad līdz jūlijam Latvijā ir reģistrēti 54 012 bezdarbnieki, kas ir par astoņiem tūkstošiem bezdarbnieku mazāk nekā pērn līdz 1.jūlijam (62 287). Arī bezdarba līmenis, kurš šā gada jūnijā valstī bija 4,9%, pērn šajā pašā laikā bija lielāks – 5,8%.

Lielāko daļu no kopējā bezdarbnieku skaita veido ilgstošie bezdarbnieki – 8562, tad jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem – 6667, arī pirmspensijas vecuma ļaudis – 6367. Savukārt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma bez darba ir 3164 māmiņas vai tēti. Starp bezdarbniekiem ir arī 3569 cilvēki ar invaliditāti un 169 personas, kas atbrīvotas no ieslodzījuma vietām un kurām līdz šā gada 1.jūlijam vēl nebija izdevies atrast darbu.

Bezdarbnieki šogad aktīvi iesaistījušies NVA aktīvajos nodarbinātības pasākumos. “NVA pirmajā pusgadā sekmīgi īstenojusi dažādus pasākumus mūsu klientiem. Piemēram, profesionālo apmācību, pārkvalifikāciju un kvalifikācijas paaugstināšanu bezdarbniekiem šā gada sešos mēnešos pret gadā ieplānoto esam izpildījuši par 73%. Mēs esam pietiekami sekmīgi šogad strādājuši,” secina B.Paševica.

Profesionālo apmācību šogad apguvuši 695 bezdarbnieki (gadā plānots – 948), to skaitā jaunieši vecumā no 15–24 (128), ilgstošie bezdarbnieki (71), cilvēki ar invaliditāti (39), personas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (36). Motivācijas paaugstināšana un profesionālā apmācība bezdarbniekiem pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir ļoti pieprasīta bez darba palikušo māmiņu un tētu vidū. Ja šogad NVA bija paredzējusi apmācīt 60 jaunos vecākus, tad jau pirmā pusgada laikā plāns jau krietni pārsniegts, jo NVA pakalpojumu jau izmantojuši 78 jaunie vecāki.

NVA pasākumā “Neformālā apmācība” šogad jau iesaistīti 1726 bezdarbnieki, bet subsidētās nodarbinātības pasākumā bija iesaistīts 131 bezdarbnieks. Darba izmēģinājumos savu prasmi izmēģinājuši 328 bezdarbnieki, algotajos pagaidu darbos – 5884 bezdarbnieki. NVA sešu mēnešu laikā pasākumos konkurētspējas paaugstināšanai iesaistījusi 6416 cilvēkus un sniegusi 16 756 karjeras konsultācijas bezdarbniekiem un darba meklētājiem.

NVA sniegtie pakalpojumi ir veicinājuši darbā iekārtošanās pieaugumu. 2008.gada sešos mēnešos ar NVA starpniecību darbu atraduši 28 026 bezdarbnieki, pret vidējo reģistrēto bezdarbnieku skaitu tie ir 52,7%.

Lai arī samazinās reģistrēto brīvo darba vietu skaits (1.jūlijā – valstī reģistrētas 11 444 vakances), šogad par 17% palielinājies darba devēju skaits, kas sadarbojas ar NVA. Atsevišķām filiālēm pieaugums šā gada sešos mēnešos vairākkārt pārsniedzis plānoto – Preiļiem (56%), Balviem (45%).

Līdz šā gada 10.jūlijam NVA filiāles visā Latvijā organizēja konsultatīvus pasākumus 10 brīvības atņemšanas iestādēs. Konsultācijas par NVA sniegtajiem pakalpojumiem darba meklēšanas procesā saņēmuši 316 ieslodzītie. Karjeras konsultācijas sniegtas 164 ieslodzītajiem un 68 personām pēc ieslodzījuma.

2008.gada 1.pusgadā tika apstiprināti darba izsaukumi 1715 ārzemniekiem no trešajām valstīm (2007.gada 1.pusgadā – 1370). Izsaukumi apstiprināti viesstrādniekiem no Ukrainas (654), Moldovas (308), Taizemes (191), Uzbekistānas (146) u.c. Vislielākais samazinājums, salīdzinot ar 2007.gada pusgadu, vērojams būvniecības nozarē – 1,6 reizes, bet pieaugums transporta/uzglabāšanas nozarē – 3,46 reizes un apstrādes rūpniecībā – 3,21 reizi.

 

Nodarbinātības valsts aģentūras Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!