• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iesniegtie ziņojumi par balsošanas motīviem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2008., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkums par Saeimas 2008. gada 6.augusta ārkārtas sesiju pulksten 12.00

Vēl šajā numurā

12.08.2008., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iesniegtie ziņojumi par balsošanas motīviem:

 

Ziņojums par balsošanas motīviem par lēmuma “Par Apakškomisijas izveidi Satversmes grozījumu izstrādei” projektu

Saeimas dok.nr.2782A

Diemžēl šodiena pierādījusi, ka koalīcija bailēs no argumentiem ir spējīga pārkāpt pat likumu. Neievērojot Saeimas kārtības rulli, ar frakciju padomes nevienprātīgu lēmumu nebija iespējamas debates pēc prezidenta uzrunas. “Jaunais laiks” nepiedalījās rīta ārkārtas sēdē, tā norādot uz demokrātijas pārkāpumiem mūsu parlamentā un to, ka patiesībā koalīcija joprojām ignorē Latvijas tautu.

Referendumā par grozījumiem Satversmē savas balsis atdevuši daudz vairāk Latvijas pilsoņu, nekā par valdošo koalīciju nobalsoja iepriekšējās vēlēšanās. Tas skaidri apliecina tautas neuzticēšanos pašreizējai politikai un tautas vēlmi pēc pārmaiņām valstī.

Milzīgais referendumā nobalsojušo Latvijas pilsoņu skaits ir pierādījis, ka pašreizējā valdošā koalīcija ir bankrotējusi. Patiesi demokrātiskā valstī koalīcija respektētu tautas viedokli un ar godu atkāptos, demisionējot no savām pozīcijām gan parlamentā, gan valdībā. Diemžēl valdošā koalīcija ilgstoši ir demonstrējusi cinisku attieksmi pret jebkuru viedokli, kas norāda uz viņu nespēju vadīt valsti. Koalīcija joprojām spītīgi turas pie saviem krēsliem, ar katru nākamo dienu tā degradējot valsts varas institūciju un ar neieklausīšanos tautā palielinot jau tā milzīgo plaisu starp varu un tautu.

Pirmais solis situācijas uzlabošanas virzienā ir ārkārtas sēdes sasaukšana, ko esat iniciējis, lai pildītu tautas gribu un dotu tai tiesības atlaist parlamentu gadījumos, kad tas neattaisno tautas dotās tiesības un nespēj rīkoties sabiedrības interesēs.

Partija “Jaunais laiks” uzskata, ka ar šo vienu soli ir par maz, lai situācija valstī uzlabotos būtiski. Ir nepieciešama politiķu vienošanās par daudziem citiem valstij un sabiedrībai būtiskiem jautājumiem.

Joprojām pastāv bažas, ka atsevišķus koalīcijas politiķus uztrauc tas, ka KNAB turpina veiksmīgi darboties, un izskatās, ka grūti sameklēt tā vadītāja postenim tādu personu, ko vienlaikus pieņemtu sabiedrība un kurš tai pašā laikā būtu gatavs sagraut (vai vismaz apturēt) līdzšinējās biroja aktivitātes.

Spriežot pēc Tautas partijas biedra Gundara Bērziņa izteikumiem masu saziņas līdzekļos, ģenerālprokurors Jānis Maizītis joprojām ir kā dadzis acī atsevišķiem politiskiem spēkiem, kas norāda uz vēlmi ietekmēt prokuratūru.

Joprojām valdības gaiteņos klīst drošības likumu grozījumi, kas rada bažas par to pieņemšanas necaurspīdīgumu. Augstas amatpersonas, kurām uzrādītas apsūdzības smagos noziegumos, joprojām ieņem savus amatus, tā graujot ierēdņu statusa nozīmi. Parlamentā nav pieņemti būtiski grozījumi Kriminālprocesa likumā, kas ļautu atbrīvot no kriminālatbildības personas, kas sniegušas liecības, lai atklātu organizētu grupējumu shēmas un organizatorus. Krimināllikuma grozījumi, kas liegtu apžēlošanu bērnu slepkavām, ielikti politiķu atvilktnēs un nav guvuši tālāku virzību. Tāpat, neskatoties uz mutiskiem solījumiem, netiek risināti daudzi sociāli jautājumi, tostarp vecāku pabalstu izmaksas turpināšana līdz bērna trīs gadu vecumam. Likumdošanā nav precīzi noteikta atbildība par partiju finansēšanas pārkāpumiem, nav arī noregulēti daudzi jautājumi, kas skar priekšvēlēšanu aģitāciju. Atsevišķas partijas joprojām tiesājas par KNAB uzliktajiem sodiem par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, un valsts kasē netiek atmaksāti vairāk nekā miljons latu.

Tik dramatiskā situācijā nav iespējams uzticības krīzi atrisināt tikai ar Satversmes grozījumiem, kas ļautu tautai atsevišķās situācijās atlaist Saeimu.

Diemžēl Valsts prezidents ir izvairījies no pozīcijas un opozīcijas politiķu dialoga. Savukārt partija “Jaunais laiks”, uzsverot šādas rīcības nepieciešamību un valstisko nozīmīgumu, uzskata, ka šāds dialogs ir jāuzsāk un jāpanāk vienošanās arī valstij būtiskos jautājumos. Tāpēc aicinām koalīcijas politiķus atrisināt būtiskus jautājumus:

1. Nevilcināties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja izvēli un amatā apstiprināt tikai tādu kandidātu, kas ieguvis vismaz divas trešdaļas parlamenta deputātu atbalstu. Tādā veidā radot pārliecību, ka nākamais KNAB vadītājs nebūs politiski ietekmējams un baudīs lielu parlamenta atbalstu.

2. Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu pieņemt līdz šā gada 31.decembrim ar regulējumiem, ko piedāvā KNAB. Šā likuma redakciju pieņem ar divu trešdaļu parlamenta deputātu atbalstu, tā garantējot šā likuma kvalitāti.

3. Pieprasīt atbildīgajiem ministriem atstādināt no amata tās atbildīgās amatpersonas, kam tiesībsargājošās iestādes uzrādījušas apsūdzību. Paliekot amatā, tādi cilvēki grauj uzticību valsts pārvaldei un ierēdniecībai kopumā.

4. Iesniegt parlamentā valdības rīcības plānu ekonomiskās situācijas uzlabošanai.

5. Līdz gada beigām pieņemt grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas ļautu no atbildības atbrīvot lieciniekus, kas būtiski palīdzējuši organizētu grupējumu atklāšanā.

Vienlaikus aicinām pieņemt Satversmes grozījumus par tautas tiesībām atlaist Saeimu līdz šā gada 18.novembrim. Mūsuprāt, tā būtu simboliska dāvana valsts 90 gadu jubilejā.

Saeimas deputāte S.Āboltiņa

2008.gada 6.augustā

 

Ziņojums par balsošanas motīviem

Saeimas dok.nr.2782B

Latvijas Republikas Saeimas Prezidijam

Godātie Saeimas deputāti!

Vēlos informēt, kādēļ vairākums deputātu balsoja pret priekšlikumu par lēmumprojekta par Saeimas apakškomisijas izveidi Satversmes grozījumu izstrādei izskatīšanai Saeimas sēdē.

Priekšlikums ir novēlots un nav konstruktīvs, jo Saeimas Juridiskā komisija jau ir uzsākusi darbu ar Valsts prezidenta iesniegtajām iniciatīvām, kas attiecas uz Satversmes grozījumiem. Saeimas Juridiskā komisija vienbalsīgi nolēma izveidot apakškomisiju Satversmes grozījumu izstrādei, turklāt vēlos norādīt, ka par šīs apakškomisijas izveidošanu Juridiskās komisijas sēdē balsoja arī 3 no deputātiem, kuri ir parakstījuši šo priekšlikumu, kuru mēs izskatām šobrīd. Tie ir: Jānis Reirs, Solvita Āboltiņa, Aigars Štokenbergs.

Nav pieļaujams, ka deputāti tiek maldināti un netiek informēti par jau pieņemtiem lēmumiem, vienlaicīgi pieņemot paralēlus un neizprotamus lēmumus par līdzīgiem uzdevumiem.

Aicinu “Jauno laiku” nedarīt neiespējamas lietas, turot galvu augstu paceltu kā vienīgajiem darba veicinātājiem, vienlaikus iebāžot to smiltīs, lai neredzētu patieso situāciju un to, ka Saeima jau ir uzsākusi darbu un apakškomisija jau ir izveidota. Ir uzsāktas konsultācijas ar Saeimas frakcijām par sagatavojamo Satversmes grozījumu apjomu, jo pašreiz ir iesniegti dažādi priekšlikumi.

 

Tautas partijas frakcijas vārdā

 V.Muižniece

2008.gada 6.augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!