• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iztikas un mājokļa pabalsta nodrošināšanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2008., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija par 2008. gada 4. augusta sēdi

Vēl šajā numurā

12.08.2008., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iztikas un mājokļa pabalsta nodrošināšanas kārtību

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izstrādājusi grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas nosaka, ka pašvaldība ir tiesīga izmaksāt citus pabalstus tikai pēc tam, kad ir apmierināts iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta. Lai grozījumi stātos spēkā līdz jaunās apkures sezonas sākumam, tie nekavējoties tiks iesniegti Saeimas Prezidijā un to izskatīšanu plānots sākt jau pašā rudens sesijas sākumā.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča: “Rudens nāks ar kārtējo komunālo pakalpoju sadārdzinājumu, iedzīvotājiem par siltumu būs jāmaksā vairāk, un tas var būt trieciens daudzām mazāk pārtikušām ģimenēm. Pašvaldību uzdevums ir palīdzēt šiem cilvēkiem neieslīgt parādos un nepalikt bez pajumtes. Taču, pārskatot pašvaldību pabalstu struktūru, varam secināt, ka daudzviet dzīvokļa pabalstos neizmaksā ne santīma. Turpretim plaši izplatīti ir tā dēvētie “politiskie pabalsti”, ko izmaksā svētku sakarā. Tos nereti piešķir atsevišķām sociālajām grupām, neizvērtējot konkrēto cilvēku sociālo situāciju un vajadzības. Lieki piebilst, ka īpaši jau šādā ekonomiski saspringtā laikā tāda rīcība nav pārdomāta, jo kāds šādas “dāsnas” pašvaldības rīcības dēļ var palikt bez pajumtes. Svētku dāvanas ir laba lieta, taču tās var maksāt tikai pēc tam, kad ir palīdzēts vistrūcīgākajiem cilvēkiem, kuriem pietrūkst naudas, lai nopirktu ēst un samaksātu par dzīvokli.”

Komisijas deputāti nolēma, ka pašvaldībām turpmāk prioritāri būs jāizmaksā arī dzīvokļa pabalsts. Patlaban pašvaldībām jāapmierina iedzīvotāju pieprasījums pēc GMI pabalsta, un pēc tam pamatbudžeta līdzekļus var izmantot cita veida pabalstiem.

Dzīvokļa pabalsta apjoms un saņēmēju loks būs jānosaka pašvaldības saistošajos noteikumos. To piešķirs, izvērtējot ģimenes vai personas ienākumus. Pabalstu varēs pārskaitīt uz dzīvokļa izīrētāja vai komunālo pakalpojumu sniedzēja kontu vai arī izmaksāt pabalsta saņēmējam malkas vai cita kurināmā iegādei.

Sociālo un darba lietu komisija rosinās Saeimu likuma grozījumus pieņemt steidzamības kārtā divos lasījumos. Komisija paredz, ka grozījumi stāsies spēkā 2008.gada 1.oktobrī.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!