• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu universitāte audzina spriest un domāt spējīgu tautu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.1999., Nr. 319/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārvalstu finansistu interesi

Vēl šajā numurā

29.09.1999., Nr. 319/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu universitāte audzina spriest un domāt spējīgu tautu

Vakar, 28.septembrī, Nacionālajā operā un svētku uguņošanu noslēdzās Latvijas Universitātes 80.gadadienai veltītie pasākumi

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

V1.JPG (37433 BYTES)

V2.JPG (18246 BYTES)

Augsti godātais rektor, akadēmiskā sabiedrība, profesori, studenti, dekāni, ekselences, dāmas un kungi, mīļie tautieši!

Man ir liels gods sveikt Latvijas Universitāti tās 80.gadadienā. Šobrīd, līdz pat 18.novembrim, mūsu Universitāte ir tikpat veca kā mūsu valsts. Un mēs varam būt lepni, ka mūsu valsts jau pirmajā savas dibināšanas gadā ķērās pie tik nopietna darba kā augstākās izglītības nodrošināšana saviem ļaudīm pašiem savā augstākās izglītības iestādē.

Šo skaisto namu grezno vārdi: " Scientiae et Patriae ", kas kodolīgi izsaka nacionālās universitātes dziļāko būtību. Scientiae — zinātnei: tādēļ, ka līdz ar Latvijas neatkarību bija pārvarēti tie šķēršļi, kas ilgus gadsimtus bija vardarbīgi kavējuši latviešu tautai iegūt augstāko izglītību un lieguši sevi parādīt un pierādīt zinātnes laukos. Neatkarība noslaucīja un izkvēpināja visas šīs mākslīgās barjeras, kas iepriekšējos gadsimtos bija latvieti iesprostojušas mazizglītota jeb neizglītota zemnieka kārtā. Scientia norādīja arī to, ka šī zinātne jaunajai valstij ir prioritāte, svarīgs ieguldījums tautas nākotnē, tās pašlepnumā, esmē un būtībā. Nebūtu cienīgi stāties blakus citām valstīm, ja mēs paši nebūtu spējīgi radīt tos, kam ir augstākā izglītība, kas ir spējīgi rosīties augstākās zinātnes līmenī. Patriae — Dzimtenei: tādēļ, ka tas notika uz pašu zemes, mūsu pašu ļaudīm, mūsu pašu vajadzībām.

Neviens cits pasaulē tā nevar saprast mūsu vēsturi kā paši latvieši, neviens cits tā nespēj izvērtēt mūsu kultūru, kā to spēj paši latvieši. Jā, protams, to var darīt arī citi, un ir ļoti labi, ka viņiem tas ir interesanti, bet mēs nedrīkstam būt ķīlnieki citu viedokļiem, nedrīkstam būt parādnieki citu zināšanām un citu problēmu nostādījumiem. Mums pašiem ir jābūt spējīgiem risināt visus jautājumus, kas ar mums ir saistīti, mums pašiem ir jābūt spējīgiem spriest un domāt, mums pašiem ir jābūt intelektuāli sagatavotiem. Šo gatavību mums garantē Universitāte, kas kopj dažādus zinātņu laukus, garantē, ka cilvēks nav tikai amata pratējs, šaurs speciālists. Universitāte rada intelektuālu vidi, kurā cilvēks var intelektuāli veidoties.

Novēlu, lai Latvijas Universitātei būtu skaista un spoža nākotne. Vivat, crescat, floreat Universitas Latviensis in aeternum!

Rūta Kesnere

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Attēlos: Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, uzrunājot svētku dalībniekus

(augšējā attēlā) ; Valsts prezidenti pie Nacionālās operas sagaida Universitātes rektors Juris Zaķis un operas direktors Andrejs Žagars (apakšējā attēlā)

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

:

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!