• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par perspektīvām nozarēm darba tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2008., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179693

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par aicinājumu pabeigt teritorijas plānojumus

Vēl šajā numurā

13.08.2008., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par perspektīvām nozarēm darba tirgū

 

Tuvāko gadu perspektīvākās nozares, kurās studējošie veiksmīgi iekļausies darba tirgū, ir inženierzinātnes, informāciju tehnoloģijas, ekonomika un finanšu starpniecība, transports un sakari, pārvadājumi, loģistika, veselības un sociālā aprūpe, mārketings un farmācija, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija.

“Ņemot vērā sabiedrības novecošanos, skolēniem un absolventiem ļoti rūpīgi jāpārdomā savas turpmākās profesijas izvēle. Tā, no vienas puses, būs iespēja realizēt savus personīgos mērķus un veiksmīgi iekļauties darba tirgū, bet, no otras puses, – kā augsti kvalificētiem speciālistiem strādāt perspektīvās nozarēs un profesijās, neizjūtot vilšanos par laikus un nepārdomāti izdarītu profesijas izvēli,” uzskata LM speciālisti.

Arī 2007.gadā veiktā pētījuma “Darbaspēka profesionālā mobilitāte” rezultāti liecina, ka tuvākajos gados būs pieprasījums pēc kvalificētiem speciālistiem. Tas ir saistīts ar to, ka daudzās profesijās (būvniecībā – apmetēji, mūrnieki, flīzētāji; rūpniecībā – mehāniķi, atslēdznieki; transporta nozarē – kravas automašīnu un autobusu vadītāji) strādājošie ir 40 līdz 59 gadu vecumā.

Savukārt, pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem, 2008.gadā ir vairākas profesijas, kurās darba devēju pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Tā, piemēram, darba devējiem šogad ir nepieciešami apsargi (nodrošinājums 62%), datu ievades un apstrādes operatori (53%), pavāri (50%), krāsotāji būvniecībā (41%), autoelektriķi (38%) u.c.

Vienlaikus, lai profesijas izvēle būtu pārdomāta, speciālisti aicina pirms darba gaitu sākšanas pievērst uzmanību prasmēm un iemaņām, kuras ir būtiskas veiksmīgas karjeras veidošanā, t.sk. valsts, angļu un krievu valodas zināšanām, datorzināšanām, savas specialitātes pārzināšanai u.c.

Šāds tuvāko gadu darba tirgus redzējums sagatavots, balstoties uz LM rīcībā esošiem informācijas avotiem, lai palīdzētu interesentiem profesijas izvēlē un karjeras veidošanā.

Pēc Eiropas Savienības statistikas biroja “Eurostat” prognozēm tuvākajiem gadiem, Latvijā iedzīvotāju skaits darbspējas vecumā no 15 līdz 64 gadiem laikā līdz 2013.gadam varētu samazināties par 4,4% jeb 69 tūkstošiem cilvēku, bet vecumā no 15 līdz 74 gadiem – par apmēram 5,2% jeb 93 tūkstošiem cilvēku.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!