• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Latvenergo" darbinieku dzīvības apdrošināšanas konkursu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.1999., Nr. 319/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17976

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nodarbinātības veicināšanu

Vēl šajā numurā

29.09.1999., Nr. 319/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par "Latvenergo" darbinieku dzīvības apdrošināšanas konkursu

Ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs ir izvērtējis ar PVAS "Latvenergo" darbinieku ilgtermiņa dzīvības apdrošināšanas konkursu saistītos dokumentus un nosūtījis Ministru prezidentam Andrim Šķēlem savu viedokli par minēto jautājumu. Informācijai šis dokuments nosūtīts arī Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektoram Jānim Naglim, pievienojot prasību par steidzamu rīcību.

Sagatavotajā līguma projektā starp PVAS "Latvenergo" un apdrošināšanas a/s "Alterna Viva" par darbinieku dzīvības apdrošināšanu ar kapitāla uzkrāšanu Ekonomikas ministrija nav atklājusi pretrunas ar tiem Latvijā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kuru normatīvā reglamentācija attiecas uz ministrijas kompetences jautājumiem. Vēstulē Ministru prezidentam norādīts, ka plānotā darījuma finansu lietderības pārbaudes veikšanai nepieciešami kompetenti speciālisti ar attiecīgu pieredzi specifiskajos apdrošināšanas jautājumos, kas saistīti ar pārapdrošināšanu ārvalstu kompānijās, un, tā kā ministrijā nav šādu speciālistu, attiecīgs vērtējums tiek sagaidīts no auditorfirmas, kas "Latvenergo" uzdevumā pašlaik izvērtē attiecīgos dokumentus.

Ministrs par nepieļaujamu novērtējis faktu, ka gan "Latvenergo" valdes izveidotā komisija, gan uzņēmuma valde ir pieļāvusi tādas firmas kā "American Security Life Insurance Company Ltd." piedalīšanos konkursā, kas ir pretrunā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 10.panta prasībām. Kaut arī Apdrošināšanas uzraudzības inspekcija apliecina, ka nav izsniegusi licenci apdrošināšanas veikšanai firmai "American Security Life Insurance Company Ltd.", konkursa komisijas sēdes protokolā ir izdarīts ieraksts, ka firma iesniegusi gan LR Uzņēmumu reģistra izsniegtās apliecības kopiju, gan arī Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas izsniegto licenču kopijas dzīvības apdrošināšanai un nelaimes gadījumu apdrošināšanai, kas tātad neatbilst patiesībai. Ekonomikas ministrija ieteiks Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijai informēt Lihtenšteinas komercuzņēmumu reģistru par firmas "American Security Life Insurance Company Ltd." darbības Latvijā neatbilstību LR likuma prasībām.

Konstatēts, ka "Latvenergo" valdes izveidotā konkursa komisija ir nepamatoti atbalstījusi firmas "American Security Life Insurance Company Ltd." tālāko līdzdalību konkursā, lai gan šis pretendents nav iesniedzis visus konkursa nolikumā noteiktos nepieciešamos dokumentus — trūkst VID izsniegtās izziņas par nodokļu un nodevu nomaksu 1998.gadā.

Neizprotamu iemeslu dēļ konkursa komisijas priekšsēdētājs G.Jemeļjanovs un konkursa komisijas sekretārs J.Saulītis savos paskaidrojumos un informācijā "Latvenergo" valdei norāda, ka "American Security Life Insurance Company Ltd." ir Šveices firma, kaut gan konkursā pieteikusies 1996.gada 3.maijā Lihtenšteinā dibinātā fima, par ko liecina konkursa dokumentos atrodamā Lihtenšteinas komercuzņēmumu reģistra izsniegtā dokumenta kopija. Tiesa, arī Šveicē darbojas firma ar tādu pašu nosaukumu, kas, iespējams, ir bijis maldinošs apstāklis.

Vēršot uzmanību uz to, lai turpmāk netiktu pieļauta līdzīga situācija, kad nepārdomātas uzņēmējsabiedrības valdes rīcības rezultātā tiek nopietni grauta tāda nozīmīga uzņēmuma kā "Latvenergo" reputācija, ministrs uzsver, ka ir jānodrošina pēc iespējas ātrāka likuma "Par būvdarbiem, piegādēm, nomu un pakalpojumiem sabiedrisko pakalpojumu uzņēmumu vajadzībām", kas pašlaik tiek skatīts Saeimā, spēkā stāšanās. Minētajā likumā ir jāparedz tiesiskā reglamentācija arī šādiem un līdzīgiem gadījumiem.

Ekonomikas ministrija arī informē par paveikto darbu un to, ka visi dokumenti tiek nosūtīti arī Ģenerālprokuratūrai.

Savukārt, informējot par ministra viedokli, Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektoram Jānim Naglim uzdots nekavējoties, izmantojot valsts pilnvarnieku institūciju, dot novērtējumu konkursa komisijas darbībai un izdarīt secinājumus par katra komisijas locekļa darbību.

Romāns Meļņiks, ekonomikas ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!