• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par labu dzeramo ūdeni Cēsīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.1999., Nr. 319/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17977

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Latvenergo" darbinieku dzīvības apdrošināšanas konkursu

Vēl šajā numurā

29.09.1999., Nr. 319/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par labu dzeramo ūdeni Cēsīs

Vakar, 28. septembrī, Finansu ministrijā tika parakstīti divi līgumi un viens trīspusējās saprašanās memorands par finansu piešķiršanu Cēsu dzeramā ūdens atdzelžošanas ierīču būvniecības projektam PHARE programmas ietvaros.

Viens no parakstītajiem līgumiem ir apakšlīgums starp galveno celtniecības darbu būvuzņēmēju akciju sabiedrību BKD no Latvijas un apakšuzņēmēju akciju sabiedrību EMV no Igaunijas. No Latvijas puses to parakstīja BKD valdes priekšsēdētājs Vilnis Birznieks, no Igaunijas — EMV prezidents Ants Meimers, un no PHARE projekta puses — Eiropas Komisijas delegācijas pirmais konsultants un vadītāja pilnvaru izpildītājs Džefrijs Barets.

Otrs parakstītais līgums ir starp būvdarbu pasūtītāju — Cēsu pašvaldības uzņēmumu "Vinda" un akciju sabiedrību BKD. Šo līgumu parakstīja "Vindas" direktors Vairis Ādamsons un Vilnis Birznieks.

Trīspusējās saprašanās memorands tika parakstīts starp Cēsu uzņēmumu "Vinda", Finansu ministriju (FM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Memorandu parakstīja VARAM valsts sekretāra vietnieks Zigfrīds Brūvers, FM valsts sekretāre Valentīna Andrējeva un Vairis Ādamsons.

Projekta kopējā summa ir 1 716 673 eiro (aptuveni 1,04 miljoni latu) un no šīs summas 900 000 eiro ir PHARE finansējums. Pārējais finansējums ir no Latvijas valsts budžeta, Cēsu pašvaldības līdzekļiem un Ziemeļvalstu fonda NEFCO. Kā paskaidroja "Vindas" direktors Vairis Ādamsons, kopējais Eiropas valstu finansējums projektam veido 60%, Latvijas valsts budžeta līdzekļi — 30%, bet Cēsu pašvaldības līdzekļi — 10% no visa projekta izmaksām. Jaunā būve ekspluatācijā nododama līdz 2000. gada beigām.

Pēc projekta realizēšanas, kad ekspluatācijā tiks nodotas atdzelžošanas ierīces, Cēsu pilsētas dzeramā ūdens kvalitāte atbildīs Eiropas standartiem, jo būs novērsts augstais dzelzs saturs. Atdzelžošanas stacija, kuru būvēs Cēsīs, dzelzs saturu samazinās 16 reizes.

Preses īssaietā pēc svinīgās dokumentu parakstīšanas Cēsu pašvaldības uzņēmuma "Vinda", kas ir galvenais celtniecības darbu būvuzņēmējs, direktors Vairis Ādamsons teica, ka Cēsīs tiek rūpīgi strādāts pie vides projektiem, lai sakārtotu pilsētas infrastruktūru un attīstītu pilsētu kopumā. Cēsis ir viena no pirmajām pilsētām Latvijā, kurās 1997. gadā uzbūvētas notekūdeņu attīrīšanas ierīces, un tās vēl joprojām ir modernākās Latvijā. Arī šis projekts tika paveikts ar dažādu pilsētai draudzīgu organizāciju un fondu atbalstu. Un jauno projektu, kas tiek uzsākts atdzelžošanas stacijas būvniecībai, ļoti gaida pilsētas iedzīvotāji. Pēc šā projekta noteikti sekošot vēl nākamie, kas jau ir ideju līmenī apzināti un pilsētas sakārtošanai ļoti nepieciešami, teica V.Ādamsons.

Finansu ministrijas valsts sekretāre V.Andrējeva atzīmēja, ka Eiropas Savienība pirms neilga laika izdomāja novirzīt Latvijai ļoti lielus PHARE līdzekļus. Šo līdzekļu apkalpošanai tika izveidota FM Centrālā finansu un kontraktu vienība, kurai ir uzticēta liela atbildība par projektiem šo finansu izlietošanai. Parakstītie līgumi par Cēsu atdzelžotavas būvniecību ir pirmais projekts Latvijā, kura sagatavošanā tiek ievēroti starptautiskie "Fidic" standarti jeb starptautiski atzītie līgumu nosacījumi un instrukcijas konkursu rīkošanai.

Eiropas Komisijas delegācijas pirmais konsultants Džefrijs Barets teica, ka šis projekts ir komplicēts, bet pamatdarbs projekta sagatavošanā ir izdarīts ļoti veiksmīgi un iekļaujas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. Tas nozīmē, ka projektā — sagatavošanā un realizēšanā — piedalās cilvēki no Latvijas robežu dažādām pusēm. Tas nenoliedzami ir veiksmīgas sadarbības rezultāts, lielisks un jau taustāms piemērs, kā jāstrādā vienotā Eiropā.

VARAM valsts sekretāra vietnieks Z.Brūvers sacīja, ka vides cilvēkiem šī diena ir simboliska. Jo tieši vakar tika svinīgi atklāta arī jauna aerācijas sistēma Daugavgrīvas notekūdeņu attīrīšanas stacijā. Un Finansu ministrijā notiek jauna projekta parakstīšana par Cēsu atdzelžošanas ierīču būvniecību. Tas liecina par to, ka īstenojas projekts pēc projekta un notiek nepārtraukta attīstība. Šajos ļoti grūtajos finansiālajos apstākļos projekta vietas izvēli nosaka gan pašvaldības gribēšana un ieguldījums realizēšanā, gan arī atbilstošo uzņēmumu un inženieru kvalifikācija un viņu spēja projektu realizēt. Cēsis ir sevi parādījušas no labākās puses gan līdz šim, gan tagad — iepriekšējo projektu realizēšanas un jaunu sagatavošanas ziņā.

Cēsu pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Beikmanis pateicās gan par labajiem novēlējumiem, gan visu organizāciju un fondu atbalstu, kas radīja iespējas realizēt Cēsīs jauno projektu. Līdz šim cēsnieki lietojuši sliktu dzeramo ūdeni, un pašu spēkiem šo problēmu atrisināt nav bijis pa spēkam nepietiekamā finansējuma dēļ. Nu šīs problēmas beidzot tiks atrisinātas.

Rūta Bierande,  "LV" ekonomikas redatore

 

 

a

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!