• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.08.2008., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179797

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.08.2008., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu

 

Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri:

13.augustā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) ārkārtas sanāksmē, kuras darbakārtībā bija aktuālie notikumi Gruzijā un ES iesaiste militārā konflikta noregulējumā Gruzijā.

Visu ES dalībvalstu ārlietu ministri atzinīgi novērtēja ES prezidējošās valsts Francijas kā vidutāja lomu Gruzijas un Krievijas Federācijas militārā konflikta noregulēšanā un pušu panākto vienošanos par pamiera nosacījumiem. Ārlietu ministri bija vienisprātis, ka vitāli svarīga ir Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērošanas līdzekļu pastiprināšana Gruzijā uz vietas, un izteica aicinājumu konfliktā iesaistītajām pusēm nekavēt novērotāju darbību.

Vienlaikus ES ārlietu ministri atzina, ka panāktais pagaidu pamiers starp Gruziju un Krievijas Federāciju ir ļoti trausls un absolūta prioritāte ir karadarbības un cilvēku ciešanu steidzama pārtraukšana un pamiera nostiprināšana.

Visu Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri kopīgajā secinājumu dokumentā pauda vienotu nostāju, ka nepieciešams ilgtermiņa konflikta risinājums, balstoties uz starptautisko tiesību principu attiecībā uz suverenitāti, teritoriālo integritāti un neatkarību pilnīgu ievērošanu. Sanāksmes ietvaros M.Riekstiņš, kā arī citi ministri aicināja pēc iespējas ātrāk rast risinājumu jauniem starptautiskiem mehānismiem miera uzturēšanai Gruzijā, jo līdzšinējais miera uzturētāju formāts nav attaisnojis gaidīto rezultātu.

Ārlietu ministri vienprātīgi atzina, ka Eiropas Savienībai jāturpina humānā atbalsta sniegšanas koordinēšana un jāveicina sadarbības formas, kas padarītu humānās palīdzības nodrošināšanu efektīvāku.

Pēc ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes ārkārtas sanāksmes notika vairāku ārlietu ministru, tostarp M.Riekstiņa, tikšanās ar Gruzijas ārlietu ministri Ekaterini Tkešelašvili, kura informēja par aktuālajām norisēm pēdējo stundu laikā saistībā ar izskanējušo informāciju par Krievijas Federācijas militārās ofensīvas turpināšanu Gruzijas teritorijā, aicinot ES iesaistīties panāktā pamiera faktiskas īstenošanas nodrošināšanā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija:

Iekšlietu ministrija ir saņēmusi Gruzijas Iekšlietu ministrijas apstiprinājumu par humānās palīdzības kravas saņemšanu no Latvijas un pateicību par Latvijas operatīvo rīcību, nosūtot palīdzību kara konflikta radīto seku novēršanai, vienlaikus lūdzot Latviju rast iespēju sniegt papildu atbalstu.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība nolēma nosūtīt uz Gruziju humānās palīdzības kravu ar valsts materiālajās rezervēs esošajiem medicīniskajiem resursiem. Uz Gruziju otrdienas vakarā nosūtīja 4000 flakonus asins aizvietotāja un 20 000 marles saišu. Kravas nogādāšanu organizēja Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Katastrofu medicīnas centru un Ārlietu ministriju.

Gruzijas Iekšlietu ministrija informē, ka krava ir sasniegusi galamērķi un sūtījums jau nogādāts konflikta reģionā.

Gruzijas Iekšlietu ministrijas vēstījumā lūgts arī rast iespēju steidzami sniegt papildu palīdzību.

Gruzijas Iekšlietu ministrijas vēstījumā lūgts arī rast iespēju steidzami sniegt papildu palīdzību – teltis, segas, apģērbus, gultas, tūlīt lietojamu pārtiku un citas lietas, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu kara konfliktā cietušo civiliedzīvotāju neatliekamās vajadzības.

Iekšlietu ministrija ir apzinājusi valsts materiālo rezervju iespējas un uzskata par iespējamu nosūtīt Gruzijai 27 teltis, vairāk nekā 2000 gultu, 300 matračus un spilvenus, vairāk nekā 230 tūkstošus vienību gultas piederumu – spilvenus, palagus un segas, vairāk nekā 73 tūkstošus vienību apģērbu, kā arī vairāk nekā 90 000 dvieļu.

Informāciju par to Iekšlietu ministrija 14.augustā iesniedza Ārlietu ministrijai, kam jāpieņem lēmums par tālāko rīcību.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!