• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 29. jūlija noteikumi Nr. 612 "Kārtība, kādā izsniedz speciālās atļaujas (licences) komercdarbībai ar Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētajām precēm". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2008., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179913

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.619

Par Ministru kabineta 2003.gada 22.aprīļa noteikumu Nr.195 "Dienesta transportlīdzekļu nomas konkursa komisijas nolikums" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Vēl šajā numurā

19.08.2008., Nr. 127

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 612

Pieņemts: 29.07.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.612/1

Rīgā 2008.gada 29.jūlijā (prot. Nr.54 36.§)
Kārtība, kādā izsniedz speciālās atļaujas (licences) komercdarbībai ar Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētajām precēm
Izdoti saskaņā ar Stratēģiskas nozīmes preču aprites likuma 5.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Aizsardzības ministrija izsniedz noteikta parauga speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai ar Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētajām precēm (turpmāk – speciālā atļauja (licence)), speciālās atļaujas (licences) pārreģistrācijas, anulēšanas un darbības apturēšanas kārtību, kā arī par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu un pārreģistrāciju maksājamās valsts nodevas apmēru.
2. Speciālo atļauju (licenču) izsniegšanai, pārreģistrācijai, anulēšanai, darbības apturēšanai un darbības atjaunošanai Aizsardzības ministrija izveido licencēšanas komisiju. Licencēšanas komisijas sastāvā ir ne mazāk kā piecas amatpersonas.
II. Speciālās atļaujas (licences) izsniegšana
3. Lai saņemtu speciālo atļauju (licenci), komersants iesniedz licencēšanas komisijā iesniegumu speciālās atļaujas (licences) saņemšanai (1.pielikums) un šādus dokumentus:

3.1. dokumentu, kas apliecina, ka komersantam pieder, tā valdījumā vai lietošanā ir telpas, kurās komersants uzglabās Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētās preces (turpmāk – stratēģiskas nozīmes preces) pārvietošanas, eksporta vai importa procesa laikā (turpmāk – glabātava), kā arī šo telpu plānojumu;

3.2. dokumentu, kas apliecina, ka glabātava ir aprīkota ar signalizāciju un minētā signalizācija savienota ar centralizēto apsardzes pulti;

3.3. sarakstu, kurā norāda komersanta dalībniekus (fiziskas personas), komersanta pārvaldes institūciju amatpersonas, kā arī tos komersanta darbiniekus, kuri tieši saistīti ar stratēģiskas nozīmes preču remontu, realizēšanu, glabāšanu, transportēšanu, apsardzi vai attiecīgu pakalpojumu sniegšanu (norāda katras personas amatu un personas kodu). Sarakstam pievieno šādus dokumentus par katru darbinieku:

3.3.1. psihiatra un narkologa atzinumu par darbinieka veselības stāvokli;

3.3.2. darba līguma kopiju;

3.4. maksājumu apliecinoša dokumenta kopiju par noteiktās valsts nodevas samaksu. Valsts nodevu komersants var maksāt elektroniski;

3.5. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par komersanta nodokļu saistību izpildi vai apliecinājumu, ka komersants atļauj Valsts ieņēmumu dienestam sniegt licencēšanas komisijai šādas ziņas (izdara attiecīgu norādi iesniegumā speciālās atļaujas (licences) saņemšanai (1.pielikums)).
4. Šo noteikumu 3.1. un 3.2.apakšpunkts neattiecas uz komersantiem, kas veic stratēģiskas nozīmes preču starpniecības darījumu, ja speciālā atļauja (licence) viņiem izsniegta tranzīta operāciju veikšanai.
5. Licencēšanas komisija pieprasa:

5.1. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta teritoriālajai struktūrvienībai – atzinumu par glabātavas atbilstību ugunsdrošības noteikumiem;

5.2. Valsts ieņēmumu dienesta Galvenajai muitas pārvaldei – informāciju par muitas noliktavu, kurā komersants uzglabās stratēģiskas nozīmes preces;

5.3. Uzņēmumu reģistram – reģistrācijas apliecības kopiju (reģistrācijas apliecība komersantam jāreģistrē komercreģistrā) un izziņu par komersanta dalībnieku (fizisko personu) un vadītāju paraksta tiesībām, kā arī par komersanta pārvaldes institūciju amatpersonu paraksta tiesībām;

5.4. Iekšlietu ministrijas Informācijas centram – informāciju par komersanta dalībnieku (fizisko personu), vadītāju un komersanta pārvaldes institūciju amatpersonu sodāmību un administratīvajiem pārkāpumiem, kā arī par komersanta darbinieku sodāmību un administratīvajiem pārkāpumiem, kuri tieši saistīti ar stratēģiskas nozīmes preču remontu, realizēšanu, glabāšanu, transportēšanu, apsardzi vai attiecīgu pakalpojumu sniegšanu;

5.5. Valsts ieņēmumu dienestam – izziņu par komersanta nodokļu saistību izpildi (ja saņemts apliecinājums, ka komersants atļauj Valsts ieņēmumu dienestam sniegt licencēšanas komisijai šādas ziņas, – izdarīta attiecīga norāde iesniegumā speciālās atļaujas (licences) saņemšanai (1.pielikums));

5.6. Valsts policijas atzinumu par komersanta telpu atbilstību Ieroču aprites likuma prasībām, ja komersants vēlas veikt komercdarbību ar Eiropas Savienības Kopējā militāro preču saraksta sadaļās MIL 1, MIL 2, MIL 3 un MIL 4 minētajām precēm.
6. Pieņemot lēmumu, licencēšanas komisija ievēro valsts drošības iestādes atzinumu par iespēju izsniegt speciālo atļauju (licenci) konkrētajam komersantam.
7. Pēc iesnieguma izskatīšanas licencēšanas komisija pieņem lēmumu uz nenoteiktu termiņu izsniegt speciālo atļauju (licenci) vai atteikt speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu, ja komersants neatbilst Stratēģiskas nozīmes preču aprites likuma 5.panta prasībām. Par pieņemto lēmumu licencēšanas komisija triju darbdienu laikā rakstiski informē komersantu.
8. Lēmumu izsniegt speciālo atļauju (licenci) vai atteikt speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu licencēšanas komisija pieņem mēneša laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas. Ja objektīvu iemeslu dēļ šo termiņu nav iespējams ievērot, licencēšanas komisija to var pagarināt uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem no iesnieguma iesniegšanas dienas. Par termiņa pagarinājumu licencēšanas komisija paziņo iesniedzējam.
9. Komersants ir tiesīgs uzsākt attiecīgu komercdarbību pēc speciālās atļaujas (licences) (2.pielikums) saņemšanas Aizsardzības ministrijā. Komer­sants var saņemt licenci papīra dokumenta vai elektroniskā dokumenta formā.
10. Aizsardzības ministrija veic izsniegto speciālo atļauju (licenču) uzskaiti.
11. Ja speciālā atļauja (licence) ir nozaudēta, komersants triju darbdienu laikā par to rakstiski informē licencēšanas komisiju un iesniedz rakstisku iesniegumu, kurā ietverts paskaidrojums, kāpēc dublikāts ir nepieciešams.
12. Pēc iesnieguma iesnieg­šanas Aizsardzības ministrijā licencēšanas komisija triju darbdienu laikā izsniedz komersantam speciālās atļaujas (licences) dublikātu.
13. Ja mainījušies komersanta dalībnieki vai komersanta pārvaldes institūciju amatpersonas, komersants triju darbdienu laikā pēc izmaiņām iesniedz licencēšanas komisijā attiecīgu iesniegumu. Iesniegumam pievieno izmaiņas apliecinošus dokumentus saskaņā ar šo noteikumu 3.3.apakšpunktu. Licencēšanas komisija pārbauda komersanta sniegtās informācijas atbilstību Stratēģiskas nozīmes preču aprites likuma 5.panta ceturtajai daļai. Atkarībā no pārbaudes rezultātiem licencēšanas komisija saskaņā ar šo noteikumu 8.punktu pieņem lēmumu par speciālās atļaujas (licences) anulēšanu, apturēšanu uz laiku līdz nepilnību novēršanai vai par tās darbības turpināšanu.
14. Ja mainījušās speciālajā atļaujā (licencē) norādītās ziņas, komersants triju darbdienu laikā pēc izmaiņām iesniedz licencēšanas komisijā attiecīgu iesniegumu. Iesniegumam pievieno izmaiņas apliecinošus dokumentus. Licencēšanas komisija triju darbdienu laikā noformē speciālo atļauju (licenci) un izsniedz to komersantam.
15. Ja mainījušies komersanta darbinieki, kas tieši saistīti ar stratēģiskas nozīmes preču remontu, realizēšanu, glabāšanu, trans­portēšanu, apsardzi vai attiecīgu pakalpojumu sniegšanu, komersants izdara grozījumus šo noteikumu 3.3.apakšpunktā minētajā sarakstā un iesniedz licencēšanas komisijā šo noteikumu 3.3.apakšpunktā minētos dokumentus par jaunajiem darbiniekiem.
16. Atkarībā no pārbaudes rezultātu atbilstības Stratēģiskas nozīmes preču aprites likuma 5.panta prasībām licencēšanas komisija pieņem lēmumu atļaut vai neatļaut šo noteikumu 15.punktā minētos jaunos darbiniekus iesaistīt darbā ar stratēģiskas nozīmes precēm. Par pieņemto lēmumu licencēšanas komisija rakstiski informē komersantu.
17. Ja Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā noteiktajos gadījumos licencēšanas komisija pieņem lēmumu atteikt speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu, komersants iesniegumu jaunas speciālās atļaujas (licences) saņemšanai atkārtoti var iesniegt ne agrāk kā pēc gada.
III. Speciālās atļaujas (licences) pārreģistrācija, anulēšana vai tās darbības apturēšana
18. Aizsardzības ministrija katru gadu pārreģistrē speciālās atļaujas (licences), atjaunojot iekšējā datubāzē informāciju par komersantiem. Veicot pārreģistrāciju, licencēšanas komisija pārbauda licencēto komersantu iesniegtās informācijas atbilstību publiski pieejamajām datubāzēm.
19. Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā noteiktajos gadījumos licencēšanas komisija var pieņemt lēmumu uz laiku apturēt speciālās atļaujas (licences) darbību vai anulēt speciālo atļauju (licenci). Par speciālās atļaujas (licences) darbības apturēšanu un komersanta tālāko rīcību speciālās atļaujas (licences) darbības atjaunošanai licencēšanas komisija rakstiski informē komersantu.
20. Par lēmumu pārtraukt komercdarbību ar stratēģiskas nozīmes precēm komersants triju darbdienu laikā informē licencēšanas komisiju.
21. Licences darbība tiek apturēta, ja ir konstatēts novēršams pārkāpums. Tās darbību iespējams atjaunot, ja konstatētie pārkāpumi ir novērsti.
22. Lēmumu par speciālās atļaujas (licences) darbības apturēšanu pieņem licencēšanas komisija. Lēmumā norāda pārkāpumu un nepilnību novēršanas termiņu un par pieņemto lēmumu informē komersantu.
IV. Licences atjaunošana
23. Lai atjaunotu apturētas speciālās atļaujas (licences) darbību, komersants novērš pārkāpumu un rakstiski informē par to licencēšanas komisiju.
24. Aizsardzības ministrijas licencēšanas komisija 30 kalendāra dienu laikā lemj par speciālās atļaujas (licences) atjaunošanu un par pieņemto lēmumu triju darbdienu laikā informē komersantu.
25. Ja licencēšanas komisija nav saņēmusi informāciju, ka komersants 30 kalendāra dienu laikā pēc lēmuma saņemšanas par speciālās atļaujas (licences) darbības apturēšanu novērsis pārkāpumu, speciālo atļauju (licenci) anulē. Lai saņemtu jaunu speciālo atļauju (licenci), komersants iesniedz dokumentus vispārējā kārtībā.
V. Valsts nodeva par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu
26. Valsts nodevas likme par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu ir 900 latu. Speciālo atļauju (licenci) pārreģistrē bez maksas.
27. Valsts nodevu par anulētām vai ne­izņemtām speciālajām atļaujām (licencēm) neatmaksā.
28. Valsts nodevu par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanu ieskaita valsts pamatbudžetā.
Ministru prezidents I.Godmanis

Aizsardzības ministrs V.Veldre
1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 29.jūlija noteikumiem Nr.612/1

Aizsardzības ministrs V.Veldre
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 29.jūlija noteikumiem Nr.612/1

Aizsardzības ministrs V.Veldre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!