• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2008., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179978

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.08.2008., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju

 

Vakar, 19.augustā, Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Eiropas Parlamenta prezidentu Hansu Gertu Pēteringu un pārrunāja Eiropas ārpolitiku attiecībā uz Gruziju un Krieviju
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Vakar, 19.augustā, Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Hansu Gertu Pēteringu. Tikšanās laikā abas puses pārrunāja turpmāko Eiropas Savienības rīcību, novēršot militārā konflikta Gruzijā radītās sekas, un turpmākās konsekvences, veidojot kopīgo ES ārpolitiku attiecībās ar trešajām valstīm, tajā skaitā Krieviju.

“Krievija veica militāru agresiju neatkarīgas valsts teritorijā, un tas nav pieļaujami 21.gadsimtā. Situācija ir mainījusies, un tas nozīmē, ka Eiropas Savienībai ir jāspēj vienoti rast risinājumu, kas nodrošinātu ilgtermiņa stabilitāti un mieru reģionā,” teica Valsts prezidents, uzsverot, ka ES par Gruzijas nākotni jāspēj runāt vienā valodā.

Tāpat V.Zatlers norādīja, ka Latvija arī turpmāk paudīs nepārprotamu atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai un iestāsies par adekvātas starptautiskās sabiedrības reakcijas nepieciešamību, lai īstenotu Krievijas–Gruzijas parakstītā pagaidu pamiera līguma punktu ievērošanu un ieviešanu. Valsts prezidents uzsvēra, ka vispirms nepieciešama Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju skaita palielināšana Gruzijā, taču Eiropas Savienībai jau tagad jāspēlē nozīmīga loma arī starptautiskas miera uzturēšanas misijas izveidē konflikta zonā.

Sarunas gaitā skarti arī enerģētiskās neatkarības jautājumi. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka līdz ar konflikta izcelšanos mainījusies enerģijas piegādes drošība un notikušais ir vēl viens būtisks iemesls, lai meklētu alternatīvus energoresursu piegādes avotus un stiprinātu Eiropas valstu enerģētisko neatkarību. Valsts prezidents ar Eiropas Parlamenta prezidentu pārrunāja arī Lisabonas līguma ratifikācijas gaitu Eiropā un iespējamos risinājumus izejai no situācijas, kad līgums ir noraidīts referendumā vienā no ES dalībvalstīm.

Pēc tikšanās notika V.Zatlera un H.G.Pēteringa preses konference, kurā Valsts prezidents norādīja, ka līdztekus vienotai ES nostājai Gruzijas jautājumā ne mazāk svarīga ir arī vienota un stingra NATO pozīcija. V.Zatlers pozitīvi novērtēja 19.augustā pieņemto NATO valstu ārlietu ministru paziņojumu un uzsvēra, ka jaunizveidotā NATO–Gruzijas komisija būs nozīmīgs instruments NATO un Gruzijas sadarbībai, līdz tiek īstenots Bukarestes samita lēmums par Gruzijas integrāciju NATO, kas arī uzsvērts paziņojumā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!