• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 18. augusta noteikumi Nr. 661 "Zvērinātu tiesu izpildītāju kvalifikācijas eksāmena norises un vērtēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.08.2008., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180012

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.662

Bumbieru atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudes metodika

Vēl šajā numurā

21.08.2008., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 661

Pieņemts: 18.08.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.661

Rīgā 2008.gada 18.augustā (prot. Nr.59 9.§)
Zvērinātu tiesu izpildītāju kvalifikācijas eksāmena norises un vērtēšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 32.6panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka zvērinātu tiesu izpildītāju kvalifikācijas eksāmena (turpmāk – eksāmens) norises kārtību, jomas, kurās pārbauda zvērināta tiesu izpildītāja zināšanas un prasmes, kā arī vērtēšanas kārtību.
2. Eksāmena mērķis ir regulāri novērtēt zvērinātu tiesu izpildītāju darbībā nepieciešamo teorētisko un normatīvo aktu zināšanas, kā arī prasmes izmantot šīs zināšanas praksē, lai sekmētu pastāvīgu zvērinātu tiesu izpildītāju kvalifikācijas celšanu.
3. Eksāmenā pārbauda zvērināta tiesu izpildītāja (turpmāk – eksaminē­jamais) zināšanas šādās jomās:

3.1. vispārējā tiesību teorija;

3.2. administratīvās tiesības un administratīvā procesa tiesības;

3.3. Tiesu izpildītāju likums un no tā izrietošie normatīvie akti;

3.4. civiltiesības un civilprocesa tiesības;

3.5. grāmatvedības un nodokļu tiesību pamati;

3.6. darba tiesības;

3.7. komerctiesības;

3.8. starptautiskā civilprocesuālā un kriminālprocesuālā sadarbība;

3.9. lietvedība un arhīvniecība.
4. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome (turpmāk – padome) organizē un nodrošina eksāmena norisi, kā arī glabā eksāmena pārbaudījuma darbus un protokola oriģinālu.
II. Eksāmena organizēšana un norise
5. Eksāmenu pieņem ar tieslietu ministra rīkojumu apstiprināta eksaminācijas komisija (turpmāk – komisija). Komisijas sastāvā ir komisijas priekšsēdētājs un astoņi komisijas locekļi – Tieslietu ministrijas, tiesu, akadēmiskā personāla un zvērinātu tiesu izpildītāju pārstāvji. Komisijas priekšsēdētājs ir Tieslietu ministrijas pārstāvis. Komisijas sekretāra pienākumus pilda padomes norīkota persona.
6. Komisijas priekšsēdētājs vada eksāmenu un atbild par tā norises gaitu.
7. Eksāmenu var uzsākt un tas uzskatāms par notikušu, ja komisijas darbā piedalās ne mazāk par sešiem komisijas locekļiem (ieskaitot komisijas priekšsēdētāju).
8. Komisijas sēdes ir slēgtas. Informācija, kas saistīta ar eksāmena darbu novērtēšanas procesu, ir uzskatāma par ierobežotas pieejamības informāciju, un ar to var iepazīties tikai ar komisijas priekšsēdētāja rakstisku atļauju.
9. Padome vismaz 20 dienas pirms eksāmena informē eksaminējamo par eksāmena norises vietu un laiku.
10. Eksaminējamais kārto eksāmenu rakstiski. Eksāmenam ir divas daļas:

10.1. pirmajā daļā eksaminējamais sniedz atbildes uz 45 testa jautājumiem;

10.2. otrajā daļā eksaminējamais sniedz risinājumu juridiskai problēmai (turpmāk – kāzuss).
11. Eksāmena pirmās daļas ilgums ir stunda un trīsdesmit minūtes, eksāmena otrās daļas ilgums – viena stunda. Pēc eksāmena pirmās daļas beigām komisijas priekšsēdētājs pasludina pārtraukumu.
12. Pirms eksāmena uzsākšanas komisijas sekretārs pārbauda eksaminējamā personas datus saskaņā ar uzrādīto personu apliecinošo dokumentu.
13. Ja eksaminējamais nokavē eksāmena sākumu, viņam ar komisijas priekšsēdētāja atļauju ir tiesības izpildīt eksāmena darbu, bet darba izpildes laiku nepagarina, un tas tiek norādīts protokolā.
14. Uzsākot eksāmenu, komisijas priekšsēdētājs paziņo komisijas sastāvu.
15. Eksāmena norises telpās drīkst atrasties eksaminējamie, komisijas priekšsēdētājs, komisijas locekļi un komisijas sekretārs.
16. Komisijas sekretārs protokolē eksāmena norises gaitu. Protokolā norāda eksāmena norises vietu, laiku, komisijas sastāvu, komisijas apspriežu laiku un pieņemtos lēmumus, eksaminējamo vārdus un uzvārdus, vērtējumus, kā arī pielikumā pievienotos dokumentus. Protokola pielikumā pievieno komisijas aizpildīto zvērināta tiesu izpildītāja kvalifikācijas eksāmena vērtējuma lapu un eksaminējamo pārbaudījumu darbus. Protokolu paraksta komisijas priekšsēdētājs, komisijas locekļi un komisijas sekretārs.
17. Kārtojot eksāmena pirmo daļu, eksaminējamais neizmanto palīglīdzekļus (piemēram, telekomunikāciju līdzekļus un citus saziņas līdzekļus, elektroniskās piezīmju grāmatiņas) un normatīvo aktu tekstus. Kārtojot eksāmena otro daļu, eksaminējamais drīkst izmantot normatīvo aktu tekstus, kuriem nav pievienoti komentāri.
18. Ja eksaminējamais eksāmena laikā izmanto neatļautus palīglīdzekļus vai normatīvo aktu tekstus, traucē citus eksaminējamos vai nestrādā patstāvīgi, komisijas priekšsēdētājs izraida eksaminējamo no eksāmena norises telpas, un tiek uzskatīts, ka eksaminējamais ir ieguvis nesekmīgu novērtējumu.
19. Eksaminējamais ar komisijas priekšsēdētāja atļauju eksāmena norises laikā var iziet no telpas. Komisijas priekšsēdētājs atļauj iziet no telpas vienlaikus ne vairāk kā vienam eksaminējamam.
20. Eksāmena laikā atstājot eksāmena norises telpu, eksaminējamais eksāmena darbu nodod komisijas priekšsēdētājam, un komisijas priekšsēdētājs uz eksaminējamā eksāmena darba atzīmē prombūtnes faktu un laiku. Eksāmena darba izpildes laiks netiek pagarināts.
21. Eksaminējamais, kas izpildījis eksāmena pirmo daļu, iesniedz aizpildīto testu komisijas priekšsēdētājam un atstāj eksāmena norises telpu.
22. Pārtraukuma laikā komisija novērtē eksāmena pirmās daļas darbus. Rezultātus ieraksta protokolā un paziņo eksaminējamiem.
23. Ja eksaminējamais eksāmena pirmajā daļā saņēmis negatīvu vērtējumu, viņam nav tiesību piedalīties eksāmena otrajā daļā.
24. Eksāmena otrajā daļā komisijas priekšsēdētājs aicina eksaminējamos eksāmena norises telpā alfabēta secībā pēc uzvārdiem un izdala kāzusus.
25. Eksaminējamais, kas izpildījis eksāmena otro daļu, iesniedz kāzusa risinājumu komisijas priekšsēdētājam un atstāj eksāmena telpu.
III. Eksāmena vērtēšana un komisijas lēmums
26. Eksāmena pirmo daļu komisija vērtē, nosakot pareizo atbilžu skaitu aizpildītajā testā.
27. Eksāmena pirmā daļa ir nokārtota, ja eksaminējamais ir pareizi atbildējis uz ne mazāk kā 27 testa jautājumiem.
28. Eksāmena otro daļu komisija vērtē piecu ballu sistēmā atbilstoši zvērināta tiesu izpildītāja kvalifikācijas eksāmena vērtējuma aprakstam (1.pielikums).
29. Komisija novērtē katra eksaminējamā kāzusa risinājumu un ieraksta vērtējumu zvērināta tiesu izpildītāja kvalifikācijas eksāmena vērtējuma lapā (2.pielikums).
30. Eksāmens ir nokārtots, ja eksāmena otrajā daļā saņemts novērtējums, kas nav zemāks par trijām ballēm.
31. Komisijas loceklim ir tiesības paust savu atsevišķo viedokli par vērtējumu vai eksāmena gaitu. Komisijas locekļa atsevišķo viedokli ieraksta protokolā.
32. Komisijas loceklis atturas no vērtēšanas, ja kāds no eksaminējamiem ir komisijas locekļa laulātais, bijušais laulātais, viņa vai viņa laulātā radinieks taisnā līnijā visās pakāpēs, sānu līnijā – līdz ceturtajai pakāpei vai svainībā līdz trešajai pakāpei, kā arī viņa vai viņa laulātā aizbildnībā vai aizgādnībā esošs, viņa vai viņa laulātā adoptētājs vai adoptētais. Komisijas loceklis atturas no vērtēšanas, ja ir personīgi tieši vai netieši ieinteresēts eksāmena iznākumā vai ir citi apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par viņa objektivitāti. Komisijas locekļa atturēšanos no vērtēšanas, norādot iemeslu, ieraksta protokolā.
33. Komisija triju darbdienu laikā pēc eksāmena norises dienas sagatavo lēmumu par eksāmena rezultātiem (turpmāk – lēmums). Lēmumā norāda arī to zvērinātu tiesu izpildītāju vārdus un uzvārdus, kas uz eksāmenu nav ieradušies.
34. Lēmumu (pievienojot protokola kopiju, ko apliecinājis komisijas priekšsēdētājs) iesniedz apstiprināšanai tieslietu ministram.
35. Eksāmena rezultātus komisijas priekšsēdētājs eksaminējamiem paziņo nākamajā darbdienā pēc komisijas lēmuma apstiprināšanas.
Ministru prezidenta vietā – satiksmes ministrs A.Šlesers

Tieslietu ministra vietā – ekonomikas ministrs K.Gerhards
1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 18.augusta noteikumiem Nr.661
Zvērināta tiesu izpildītāja kvalifikācijas eksāmena vērtējuma apraksts

Nr.
p.k.

Vērtējums

Skaidrojums

Reprodu­cēšanas apjoms (%)

Garīgā darbība

Apguves līmenis

1.

5

Pilnīga izpratne par zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem un to piemērošanu amata pienākumu veikšanā

100–91

Analīze, sintēze, izvērtēšana

Teicams

2.

4

Izpratne par zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem, iegūta prasme piemērot iegūtās zināšanas amata pienākumu veikšanā, taču vienlaikus konstatējami arī atsevišķi mazāk svarīgi trūkumi sarežģītāko jautājumu risināšanā

90–71

Zināšanu lietošana standartsituācijās

Labs

3.

3

Izpratne par zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem, iegūta prasme piemērot iegūtās zināšanas amata pienākumu veikšanā, taču konstatējama atsevišķu jautājumu nepietiekami dziļa izpratne

70–50

Zināšanu iegaumēšana un izpratne

Apmierinošs

4.

2

Apgūtas virspusējas zināšanas par biežāk lietojamajiem zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem, taču nav prasmes tās praktiski izmantot amata pienākumu veikšanā

25–49

Zināšanu trūkums, to vāja izpratne

Vāji

5.

1

Nav izpratnes par biežāk lietojamajiem zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem

Līdz 24

Zināšanu gandrīz vai vispār nav

Ļoti vāji

Tieslietu ministra vietā – ekonomikas ministrs K.Gerhards
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 18.augusta noteikumiem Nr.661

Tieslietu ministra vietā – ekonomikas ministrs K.Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!