• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Parlamenta prezidenta vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.08.2008., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180076

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par šā gada pirmajā pusē Tiesībsarga biroja darīto un paveikto

Vēl šajā numurā

22.08.2008., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Parlamenta prezidenta vizīti Latvijā

 

Vakar, 21.augustā, Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra pavadīti, pie Brīvības pieminekļa ziedus nolika Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Hanss Gerts Pēterings un Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju un deputātiem

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Saeimas frakciju un komisiju pārstāvji 21.augustā tikās ar Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu Hansu Gertu Pēteringu.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) paplašināšanos, attiecībām ar kaimiņvalstīm, Lisabonas līguma ratifikācijas procesu, enerģētikas un lauksaimniecības politiku.

H.G.Pēterings vairākkārt uzsvēra, ka nepieciešams spēcināt nacionālo parlamentu sadarbību ar Eiropas Parlamentu, tādējādi veicinot stabilitāti Eiropas Savienībā kopumā. Viņš arī pateicās Saeimas deputātiem, jo Latvijas parlaments bija viens no pirmajiem, kas ratificēja Lisabonas līgumu.

Diskutējot par enerģētikas politiku, Saeimas deputāti norādīja, ka ES būtu jāsniedz lielāks atbalsts starpsavienojumu izbūvei, lai tādējādi veicinātu sadarbību starp Austrumeiropas un Rietumeiropas valstīm, kā arī pievērsās jautājumam par emisijas kvotām.

Saeimas deputāti aktualizēja arī jautājumu par vienlīdzīgas attieksmes principu pret visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem, jo, ņemot vērā vienoto tirgu un elektroenerģijas cenas, atšķirīgie maksājumi dažādām dalībvalstīm nelabvēlīgi ietekmē jauno dalībvalstu lauksaimnieku situāciju.

H.G.Pēterings norādīja, ka šobrīd tiek diskutēts, kā lauksaimniecības attīstību kopumā padarīt efektīvāku. Vienlaikus EP prezidents uzsvēra, ka šo procesu veicinātu arī Lisabonas līguma ratifikācija, kas dotu EP likumdevēja funkciju, jo šobrīd ES loma lauksaimniecības politikas jautājumos ir konsultatīva.

Saeimas frakciju un komisiju pārstāvji ar EP prezidentu pārrunāja arī situāciju Gruzijā, un H.G.Pēterings uzsvēra, ka kopīga Eiropas Parlamenta nostāja varētu būt septembra sākumā.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru

21.augustā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāju Hansu Gertu Pēteringu, kurš Latvijā uzturējās oficiālā vizītē.

Tikšanās laikā pārrunāta Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līguma ieviešanas perspektīva, Francijas ES prezidentūras prioritāšu īstenošanas pasākumi, kā arī ārkārtas situācija Gruzijā.

Saistībā ar situāciju Gruzijā puses atzinīgi novērtēja ES prezidējošās valsts Francijas lomu, uzņemoties krīzes vidutāja funkciju. Tāpat M.Riekstiņš un H.G.Pēterings izteica atzinību Francijas izstrādātajam sešu punktu miera plānam un aicināja konfliktā iesaistītās puses turēties pie parakstītās vienošanās.

Ārlietu ministrs informēja par Latvijas palīdzību Gruzijai, nosūtot vairākas humānās palīdzības kravas un aicinot ES valstis aktīvi rīkoties krīzes risināšanā.

H.G.Pēterings informēja ārlietu ministru par Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas sagatavoto rezolūciju saistībā ar situāciju Gruzijā, kuru plānots izskatīt pirmajā EP sēdē, kā arī par EP Ārlietu komitejas tikšanos ar Gruzijas ārlietu ministri Ekaterinu Tkešelašvili, kuras laikā deputāti tika iepazīstināti ar Gruzijas skatījumu attiecībā uz konfliktu.

Sarunas noslēgumā abas puses bija vienisprātis, ka ES pozīcijai jābūt vienotai un saskaņotai, lai ietekmētu situāciju Kaukāza reģionā un dotu ieguldījumu konflikta risināšanā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!