• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 21.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2008., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180233

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu

Vēl šajā numurā

27.08.2008., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 21.augustā

 

BĢLM: Par Jaunatnes konsultatīvās padomes darbības kārtību un sastāvu

21.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Bērnu un ģimenes lietu ministrijas iesniegtais Ministru kabineta noteikumu projekts “Jaunatnes konsultatīvās padomes nolikums”, kas nosaka padomes darbības kārtību un sastāvu.

Jaunatnes konsultatīvās padomes mērķis ir veicināt saskaņotas jaunatnes politikas izstrādi un īstenošanu, kā arī jauniešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā un sabiedriskajā dzīvē. Jaunatnes likumā ir noteikts, ka Jaunatnes konsultatīvās padomes sastāvā ir iekļaujami pārstāvji no valsts pārvaldes, pašvaldībām un jaunatnes organizācijām un jaunatnes organizāciju deleģētie pārstāvji veido vismaz pusi no Jaunatnes konsultatīvās padomes sastāva. Lai arī padomes lēmumiem ir ieteikuma raksturs, tomēr jauniešu līdzdalība ir būtiska, nodrošinot saskaņotas jaunatnes politikas izstrādi, turklāt Jaunatnes konsultatīvā padome aizstās esošo Jaunatnes politikas koordinācijas padomi, tādējādi nodrošinot plašākas jauniešu un jaunatnes organizācijas līdzdalības iespējas jaunatnes politikā.

Padomes izveidi paredz Jaunatnes likums, lai veicinātu jauniešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā un sabiedriskajā dzīvē.

 

BĢLM: Par finansējuma piešķiršanas kārtību jaunatnes organizācijām

21.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Bērnu un ģimenes lietu ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kādā piešķir valsts budžeta finansējumu, kas paredzēts, lai veicinātu jauniešu iniciatīvas un līdzdalību lēmumu pieņemšanā un sabiedriskajā dzīvē, kā arī darbam ar jaunatni”.

Līdz Jaunatnes likuma pieņemšanai netika noteikts mehānisms un tiesības jaunatnes organizācijām saņemt valsts budžeta finansējumu. Eiropas Padome 2007.gadā, īstenojot jaunatnes politikas izvērtējumu Latvijā, nepieciešamību noteikt tiesības un mehānismu, kā tiek finansētas jaunatnes organizācijas, minēja kā vienu no būtiskiem uzdevumiem jaunatnes politikas pilnveidei un jauniešu līdzdalības veicināšanai.

Saskaņā ar Jaunatnes likumu valsts budžeta finansējums ir pieejams gan jaunatnes organizācijām, gan pašvaldībām un biedrībām vai nodibinājumiem, kuru projekts ir orientēts uz darbu ar jaunatni, piemēram, veicināt jauniešu iniciatīvas un līdzdalību lēmumu pieņemšanā un sabiedriskajā dzīvē, veicināt darbu ar jaunatni pašvaldībā.

Saskaņā ar noteikumu projektu iespējas iegūt valsts budžeta finansējumu būs, piedaloties atklātā projektu konkursā, kurus noteikumos noteiktajā kārtībā organizēs Bērnu un ģimenes lietu ministrija.

Īpaši zīmīgi, ka valsts mēroga jaunatnes organizācijas, kuras atbilst Jaunatnes likumā noteiktajiem kritērijiem, varēs saņemt valsts budžeta finansējumu arī šo organizāciju darbības atbalsta projektiem. Šāds atbalsts veicinās jaunatnes organizāciju ilgtspējīgo attīstību un iespējas plānot un veikt darbu ilgtermiņā, veicinot jauniešu iniciatīvu un līdzdalību.

Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

IZM: Par profesionālās izglītības infrastruktūras un mācību aprīkojuma modernizāciju ieslodzījuma vietās

Kā viena no sabiedrības problēmām vairāku gadu garumā iezīmējas ieslodzīto nodarbinātības trūkums. Daudziem cilvēkiem, kas atgriezušies no ieslodzījuma vietām, ir grūti iekļauties darba tirgū. Iemesli tam ir pavisam objektīvi – cilvēkiem, kuri ilgstoši atradušies ieslodzījuma vietā, trūkst profesionālu zināšanu un iemaņu, kas atbilstu darba devēja vajadzībām un šodienas darba tirgus prasībām.

Lai risinātu šo problēmu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno izmantot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, lai līdz 2013.gada 31.decembrim astoņās ieslodzījuma vietās uzlabotu profesionālās kvalifikācijas ieguves iespējas, modernizējot un aprīkojot profesionālo mācību priekšmetu kabinetus un darbnīcas.

21.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts un nodots starpinstitūciju saskaņošanai IZM izstrādātais MK noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.1.1.2.aktivitāti “Profesionālās izglītības infrastruktūras attīstība un mācību aprīkojuma modernizācija ieslodzījuma vietās””, kas nosaka minētās ERAF aktivitātes īstenošanas kārtību, atbalstāmās darbības, projektu vērtēšanas kritērijus un prasības projektu iesniedzējiem.

Aktivitātes īstenošanai no 2007. līdz 2013.gadam plānots izlietot vairāk nekā 2,3 miljonus latu, tai skaitā ERAF finansējumu – 1 968 030 latus un nacionālo publisko līdzfinansējumu – 347 300 latus, kas proporcionāli ir 85 procenti ES fonda finansējums un 15 procenti – valsts līdzfinansējums no projekta attiecināmo izmaksu kopsummas.

Par šiem līdzekļiem ieslodzījuma vietās varēs izveidot, piemērot vai sakārtot mācību telpas un palīgtelpas, veikt būvdarbus, iegādāties profesionālās kvalifikācijas ieguvei nepieciešamo mācību aprīkojumu un mācību procesam nepieciešamās mēbeles un veikt to uzstādīšanu, kā arī iegādāties mācību un elektroniskās apmācības materiālus un programmatūru.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par profesionālo rehabilitāciju cilvēkiem ar invaliditāti

Lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti integrēšanos sabiedrībā un atgriešanos darba tirgū, Labklājības ministrija (LM) rosina ļaut cilvēkiem pilnībā saņemt profesionālo rehabilitāciju arī gadījumā, kad netiek noteikta atkārtota invaliditāte.

Tas nozīmē, ka arī tie, kuriem, sākot mācības Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA), bija noteikta invaliditāte, taču mācību laikā veselības stāvoklis ir uzlabojies un Veselības un darbspēju ārstu valsts komisija invaliditāti atkārtoti nenosaka, varēs pabeigt mācības SIVA par valsts budžeta līdzekļiem.

To paredz LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā personas saņem profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus, kas 21.augustā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Par tiem vēl lems valdība.

Tāpat minētie grozījumi paredz samazināt laika periodu, pēc kura cilvēki ar invaliditāti nepieciešamības gadījumā varētu atkārtoti saņemt profesionālo rehabilitāciju.

Tā, piemēram, ja persona ir apguvusi profesionālās vidējās izglītības programmu, tad atkārtotu profesionālo rehabilitāciju 1.līmeņa profesionālajā augstākajā izglītības programmā būs iespēja saņemt pēc trīs gadiem, nevis pēc pieciem, kā tas ir pašlaik.

Savukārt, ja cilvēka veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams rekomendēt nākamo profesionālās rehabilitācijas posmu – augstākas profesionālās kvalifikācijas iegūšanu –, atkārtotu profesionālās piemērotības noteikšanu būs iespējams veikt tikai pēc gada.

Profesionālā rehabilitācija ir iespēja cilvēkiem ar invaliditāti par valsts budžeta līdzekļiem atjaunot vai papildināt zināšanas esošajā profesijā vai apgūt jaunu profesiju, paralēli saņemot psihologa, sociālā darbinieka un mediķu atbalstu.

Tā ietver arī profesionālās piemērotības noteikšanu, kas palīdz izvēlēties atbilstošāko profesiju, ņemot vērā pretendenta intereses, spējas un prasmes, kā arī profesijas atbilstību cilvēka veselības stāvoklim.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par grozījumiem Pasta noteikumos

Lai arī tiks veikti grozījumi šobrīd spēkā esošajos Pasta noteikumos, kas mainīs vēstuļu korespondences piegādes termiņus, iedzīvotāji no tā necietīs un vēstules saņems tāpat kā līdz šim.

Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 21.jūnija noteikumos Nr.445 “Pasta noteikumi” ir jāveic, lai vēstuļu piegādes tiesiskais regulējums nodrošinātu vispārējo pakalpojumu sniedzējam atbilstošus normatīvus. 21.augustā šie grozījumi tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajām kvalitātes prasībām Latvijā vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējam ir uzstādīts gandrīz visaugstākais prioritāro (A klases) vēstuļu korespondences piegādes standarts Eiropas Savienībā, kas nosaka, ka 97% šo vēstuļu jāpiegādā nākamajā darbdienā pēc to nodošanas pasta nodaļā vai ievietošanas vēstuļu kastītē (līdz tās pēdējai tukšošanas reizei). Eiropas valstu starpā tikai Šveicē ir noteikts augstāks piegādes standarts. Piemēram, mūsu kaimiņvalstīs kvalitātes prasību līmenis ir zemāks: Igaunijā – 90%, bet Lietuvā – 85%.

Lai gan līdz šim vienkāršās vēstuļu korespondences pārsūtīšanas laikam iekšzemē bija noteikts augstāks piegādes standarts, reālo situāciju jaunie grozījumi neietekmēs, jo arī pašlaik VAS “Latvijas Pasts” pārlieku augstās prasības ievērot nespēj.

Attīstīto valstu pieredze liek secināt, ka šobrīd Latvijā noteiktais kvalitātes normatīvs nav izpildāms, pat novēršot pasta sūtījumu piegādi kavējošās problēmas. Līdz ar jaunajiem grozījumiem tiks definēti reālajai situācijai atbilstoši standarti, kas paredzēs, ka nākamās darbadienas laikā obligāti būs jāpiegādā 90% no visiem A klases pasta sūtījumiem, bet 95% no visiem B klases pasta sūtījumiem būs jāpiegādā trešajā darbadienā pēc to nodošanas pastā.

Tāpat jaunie grozījumi paredz mainīt spēkā esošos kvalitātes normatīvus, nosakot, ka vispārējo pasta pakalpojumu sniedzējam pasta sūtījums jāpiegādā adresātam tajā pašā dienā, kad pasta sūtījums saņemts izsniegšanas pasta nodaļā. Tas nepieciešams, lai novērstu neskaidrības pasta sūtījumu piegādes termiņos.

Grozījumi pasta noteikumos vēl ir jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VidM: Par grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā

21.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Vides ministrijas sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā”.

Lai turpinātu veicināt videi draudzīgāku iepakojumu izmantošanu, plānots 2009.gadā samazināt un grozīt nodokļa likmes par preču un izstrādājumu iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem no kartona, papīra, dabiskām šķiedrām, bioplastmasas un oksisadalāmās plastmasas, vienlaikus sniedzot oksisadalāmās plastmasas definīciju.

Savukārt, lai veicinātu atkritumu šķirošanu, atsevišķu videi kaitīgu preču atkritumu pārstrādi un reģenerāciju un atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu, plānots no 2009.gada paaugstināt nodokļa likmes par sadzīves atkritumu apglabāšanu un par dažām videi kaitīgo preču grupām.

Pašlaik praksē ir konstatēta nepieciešamība precizēt likuma normas attiecībā uz darbībām, kādas veicamas, ja nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs attiecīgo atkritumu apsaimniekošanas sistēmu nepiemēro vai piemēro nepilnīgā apmērā un neizpilda apsaimniekošanas līgumā ar Latvijas Vides aizsardzības fonda administrāciju (LVAFA) ietvertās saistības.

Tāpat sagatavotais grozījumu projekts precizēs likuma normas attiecībā uz darbībām, kādas veicamas LVAFA un Vides ministrijai, ja nodokļa maksātājs vai apsaimniekotājs mēneša laikā pēc normatīvajos aktos noteiktā termiņa nav iesniedzis LVAFA Dabas resursu nodokļa likumā noteikto pārskatu. Minētos likuma precizējumus ierosinājusi veikt arī Valsts kontrole pēc revīzijas veikšanas par dabas resursu nodokļa administrēšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām.

 

VidM: Par Teiču dabas rezervāta konsultatīvās padomes nolikumu

21.augustā valsts sekretāru sanāksmē Vides ministrija pieteica Ministru kabineta noteikumu projektu “Teiču dabas rezervāta konsultatīvās padomes nolikums”.

Vides ministrijas sagatavotajā noteikumu projektā ir noteiktas Teiču dabas rezervāta konsultatīvās padomes funkcijas un tiesības, kā arī kārtība, kādā notiek padomes darbība. Padome ir izveidota, lai veicinātu dabas aizsardzības un saimnieciskās darbības interešu saskaņošanu Teiču dabas rezervātā un Krustkalnu dabas rezervātā.

 

VidM: Par atbalsta pasākumiem komersantiem ekodizaina prasību ieviešanai

21.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Vides ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu “Par atbalsta un informācijas pasākumiem, lai veicinātu, ka mazie un vidējie komersanti un ļoti mazie komersanti jau preces (produkta) izstrādes posmā ievērotu vides aizsardzības principus un sagatavotos turpmāku normatīvo aktu ieviešanai ekodizaina jomā atbilstoši Eiropas Savienības nosacījumiem”.

Sagatavoto atbalsta pasākumu mērķis ir nodrošināt, lai mazie un vidējie komersanti un ļoti mazie komersanti jau preces izstrādes posmā ievērotu vides aizsardzības principus un spētu tiem laikus sagatavoties.

Atbalsts no valsts tiek sniegts informatīvu semināru veidā, kā arī, ņemot vērā, ka ekodizaina prasību ieviešana lielā mērā ir saistīta ar inovācijām, komersanti var pieteikties arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējuma saņemšanai un iegūt jaunāko informāciju par nozarē notiekošo semināros un konferencēs par inovācijām.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par Eiropas Lauksaimniecības fondu, tā atbalstu Latvijas lauku attīstībai

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Kārtība, kādā administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai, kā arī kārtība, kādā publicē informāciju par atbalsta saņēmējiem”, ko 21.augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Grozījumi paredz, ka informēšanas un publicitātes pasākumus par Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu Latvijas teritorijā veiks Reģionālās attīstības likumā noteiktie plānošanas reģioni.

Plānošanas reģionu iekļaušana MK noteikumos ir nepieciešama, lai tiktu izpildītas Eiropas Kopienas (EK) tiesību aktos esošās prasības, kā arī lai nodrošinātu, ka Latvijas reģionos visiem interesentiem tiek sniegta pēc iespējas plašāka informācija par atbalsta saņemšanas iespējām no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par ģenētiski modificēto organismu riska novērtēšanas metodoloģiju

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Ģenētiski modificēto organismu riska novērtēšanas metodoloģija”, ko 21.augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai noteiktu ģenētiski modificēto organismu riska novērtēšanas metodoloģiju. Ģenētiski modificēto organismu riska novērtēšanas mērķis ir noteikt to kaitīgo tiešo vai netiešo, tūlītējo vai kavēto ietekmi uz cilvēku un dzīvnieku veselību vai vidi.

Normatīvā akta projekts paredz, ka persona, kas vēlas sākt ģenētiski modificētu organismu izplatīšanu vidē vai tirgū, iesniedz Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) vides riska novērtējumu. Tāpat saskaņā ar noteikumiem personai, kas izplata ģenētiski modificētos organismus, ir jānosaka tās ģenētiski modificētā organisma īpašības, kas var radīt iespējamo kaitīgo ietekmi, kā arī pirms tā izplatīšanas jāapraksta vides stāvoklis.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!