• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2008., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180250

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Izsakot līdzjūtību Kirgizstānas tautai aviokatastrofas nelaimē

Vēl šajā numurā

27.08.2008., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu

 

Visas Gruzijas katolikoss patriarhs Ilia II:

Gruzijas teritorijā ir beigusies Krievijas aktīva karadarbība, taču diemžēl konfrontācija mūsu abu valstu starpā turpinās, pārejot vēl bīstamākā fāzē. Šī konfrontācija atspoguļojas 25.augustā Krievijas Valsts domes pieņemtajā lēmumā par Abhāzijas un Chinvali reģiona (Dienvidosetijas) – šo senseno Gruzijas zemju – neatkarības atzīšanu.

Visos laikos Gruzija ir bijusi dažādu kultūru un civilizāciju krustojums, bieži vien – arī to sadursmes vieta. Visām konfrontējošām pusēm bijušas savas intereses. Dabiski, mūsu tautas interesēs allaž bijusi teritoriālās nedalāmības un nacionālās identitātes saglabāšana. Šīs intereses mums nav mainījušās. Un mēs, tieši tāpat kā mūsu senči, centīsimies kalpot šiem mērķiem.

Ļoti skumji, ka konflikts un karš notika starp Krieviju un Gruziju, kuras abas ir pareizticīgas zemes. Mums vienmēr jāatceras: sātans šķeļ, bet Dievs vieno.

Abhāzijas un Chinvali reģiona neatkarības atzīšana veicina separātismu visā pasaulē, un tādēļ pasaules sabiedrības pienākums ir pacelt savu balsi pret šo ļaunumu. Separātisms ir briesmīgs centrbēdzes spēks, kas grauj valstu pamatus, un, ja tam tiks dota rīcības brīvība, pasaule nogrims haosā. Mazās tautas dzīvo visās zemēs, bet ja tās visas pieprasīs politisko neatkarību, protams, visapkārt sāksies nebeidzami kari.

Vēršos pie Krievijas prezidenta, Medvedeva kunga, un premjerministra, Putina kunga:

Abhāzijas un Chinvali reģiona atdalīšana no Gruzijas ir diezgan bīstama arī pašai Krievijai. Tas veicinās separātismu arī jūsu valstī, un nākotnē jums radīsies vairāk problēmu, nekā šobrīd ir Gruzijai.

Laikā, kad jau tika izlietas osetīnu, krievu, gruzīnu asinis, vēl lielāka spriedzes kurināšana nav pieļaujama. Krievijas Valsts domes lēmumam nav nekāda tiesiska pamata. Mūsu valstu labklājības dēļ – lūdzam to neleģitimēt.

Ilia II,

Visas Gruzijas Katolikoss Patriarhs

2008.gada 25.augusts

Tomēr: vakar, 26.augustā, Krievijas Federācijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētus, oficiāli atzīstot Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību.

 

Latvijas Valsts prezidents:

Valsts prezidents Valdis Zatlers stingri nosoda Krievijas Federācijas lēmumu atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību.

Krievijas Federācijas rīcība ir klajā pretrunā ar ANO Hartu, ANO Drošības padomes rezolūcijām, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības apspriedes Noslēguma aktu. Šāda rīcība rupji pārkāpj Gruzijas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti.

Valsts prezidents uzsver, ka Latvija atbalsta un arī turpmāk atbalstīs Gruzijas teritoriālo integritāti, kā arī Gruzijas tautas vēlmi redzēt savu valsti kā pilntiesīgu Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti.

Valsts prezidenta preses dienests

Latvijas ārlietu ministrs:

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš nosoda Krievijas Federācijas prezidenta Dmitrija Medvedeva lēmumu atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. Šāds lēmums ir pretrunā ar Gruzijas neatkarības, suverenitātes un teritoriālās vienotības principiem, kuri ir atzīti ANO Hartā, Eiropas Drošības un sadarbības konferences (Helsinku) Nobeiguma aktā un ANO Drošības padomes rezolūcijās.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš pauž nelokāmu atbalstu Gruzijas teritoriālās vienotības principiem tās starptautiski atzītajās robežās.

Ārlietu ministrs aicina rast politisku risinājumu konfliktam Gruzijā un uzskata, ka Krievijas lēmums ne mazākā mērā neveicina noregulējuma panākšanu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!