• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā mēs aizsargājam savus pārtikas ražotājus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1999., Nr. 321 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18026

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā mēs aizsargājam savus pārtikas ražotājus (turpinājums)

Vēl šajā numurā

30.09.1999., Nr. 321

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā mēs aizsargājam savus pārtikas ražotājus

Vakar, 29.septembrī, Zemkopības ministrijā pēc Gaļas ražotāju un gaļas pārstrādātāju asociācijas iniciatīvas notika plaša sanāksme par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī par nelegālā gaļas tirgus ietekmi uz Latvijas gaļas pārstrādes rūpniecību. Pirmo reizi šo jautājumu risināšanā vienlaikus piedalījās vairākas atbildīgas amatpersonas: zemkopības ministrs Aigars Kalvītis, labklājības ministrs Roberts Jurdžs, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Andrejs Sončiks, Latvijas muitas priekšnieks Aivars Krastiņš, Sanitārās robežinspekcijas priekšnieks Jānis Kinna, Valsts veterinārā dienesta direktora vietas izpildītājs Vinets Veldre, kā arī gaļas ražotāju un gaļas pārstrādātāju pārstāvji. Pēc Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas sniegtās informācijas, Latvijā strauji pasliktinājusies gaļas produktu aprite. Šo lejupslīdi ietekmē iekšējā tirgus neaizsargātība un nesakārtotība, eksporta tirgus noriets, ražošanas fiksēto izmaksu pieaugums. Gaļas ražotāji uzskata, ka nepietiekams ir valsts atbalsts šai nozarei, bet gaļas pārstrādes uzņēmumiem tā vispār nav. Ir pamatotas bažas, ka nozares lejupslīde varētu turpināties, ja netiks veikti mobilizējoši pasākumi šo problēmu risināšanā.

Zemkopības ministrs Aigars Kalvītis uzsvēra, ka Latvijā varētu būt apmēram 40 procentu nezināmas izcelsmes gaļas un gaļas produktu. Tomēr nevar tieši atzīt, ka visa šī gaļa ir importēta. Pastāv iespēja, ka liels daudzums konstatētās nezināmās izcelsmes gaļas ir saražots tepat Latvijā. Nav noslēpums, ka valstī vēl aizvien ir daudzi nesertificēti gaļas pārstrādes uzņēmumi, tie izmanto nezināmas izejvielas produkcijas ražošanā, arī produkcijas patērētājs nav informēts par gaļas izstrādājumu izcelsmi un kvalitāti. Daudzi lauksaimniecības produkcijas ražotāji nav nodokļu maksātāji, tādējādi viņiem ir iespējas savus ražojumus pārdot bez attiecīgi noformētiem dokumentiem. Sanāksmē tika konstatēts, ka tikpat lieli nezināmas izcelsmes gaļas apjomi valstī var ienākt kontrabandas ceļā. Pēc kopīgām pārrunām panākta vienošanās, ka triju mēnešu laikā sakārtos muitas noliktavas. Šobrīd valstī darbojas 56 muitas noliktavas, daudzas no tām neatbilst elementārām higiēniskām prasībām, tajās trūkst dzesēšanas iekārtu, taču līdz šim visās var uzglabāt gaļas produkciju. Turpmāk muitas noliktavas tiks pārbaudītas, un tās, kuras būs atbilstošas noteikumiem, varēs turpināt darbību.

Vakar gan iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, gan zemkopības ministrs atzina, ka līdz šim bijusi nepietiekama sadarbība starp Ekonomikas policiju un Valsts Veterināro dienestu. Tuvākajā laikā abas institūcijas noslēgs sadarbības protokolu. M.Segliņš atzina, ka pēdējā laikā Ekonomikas policijas darbības rezultātā atklātas četras lielas gaļas kontrabandas lietas, par tām ierosinātas krimināllietas. Lai konstatētu nelikumības Rīgas Centrālajā tirgū, iespējams, tiks uzstādītas novērošanas kameras.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!