• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apmeklējot un iepazīstoties ar Daugavpili un Daugavpils rajonu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.08.2008., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180314

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.08.2008., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apmeklējot un iepazīstoties ar Daugavpili un Daugavpils rajonu

 

DAUGAVPILS2.JPG (14483 bytes)
Valsts prezidents Valdis Zatlers, 25.augustā apmeklējot Daugavpils domi un tiekoties ar domes priekšsēdētāju Ritu Strodi un domniekiem
Foto: Juris Krūmiņš, VPK

25. un 26.augustā Valsts prezidents Valdis Zatlers darba vizītē apmeklēja Daugavpili un Daugavpils rajonu, kur tikās ar vairāku tautu kultūras biedrībām un dažādu reliģisko konfesiju pārstāvjiem, kā arī ar Daugavpils izglītības iestāžu darbiniekiem. Pēc Daugavpils apmeklējuma Valsts prezidents atzina, ka lepojas par to, ka Latvijā labi sadzīvo dažādu tautību un kultūru pārstāvji, un aicināja iedzīvotājus katru savā veidā rast piederību savai valstij – Latvijai. Savukārt uzrunā Daugavpils pedagogiem V.Zatlers norādīja, ka valstij un sabiedrībai kopīgi jāstrādā, lai veicinātu izglītības pieejamību, un ka skolai jāpiedalās patriotiskajā audzināšanā, izceļot Latvijas iedzīvotāju kopīgās vērtības – Latvijas valsti, kā arī jānodrošina latviešu valodas apguve.

• Pirmdien, 25.augustā,

V.Zatlers apmeklēja Zemessardzes 34.artilērijas bataljonu un tikās ar NBS pārstāvjiem. Valsts prezidents iepazinās gan ar bataljona vēsturi, uzdevumiem, personāla sastāva politiku, veiksmīgo sadarbību ar jaunsardzi, gan arī problēmām, kuras saistītas ar zemessargu apmācību kvalitātes uzlabošanu un profesionālā dienesta karavīru nepietiekamo skaitu. Tāpat Zemessardzes 34.bataljona vadība viņu iepazīstināja ar nākotnes attīstības perspektīvām un iecerēm.

Pēc tam Valsts prezidents apmeklēja Daugavpils cietoksni, kur pārrunāja tā rekonstrukcijas un modernās mākslas centra, kurā iecerēts izstādīt arī ievērojamā Daugavpilī dzimušā gleznotāja Marka Rotko gleznas, izveides plānus. Daugavpils pilsētas un rajona policijas pārvaldes vadība informēja V.Zatleru par cietokšņa teritorijā iecerēto jauno policijas ēku un policijas koledžu, kuru jaunajās telpās plānots atklāt pēc diviem gadiem. Valsts prezidents atzina, ka pēc cietokšņa rekonstrukcijas Daugavpils iegūs ievērojamu sabiedrisko ēku kompleksu, kurā veiksmīgi apvienots vēsturiskais un mūsdienīgais.

Vēlāk V.Zatlers apmeklēja krievu kultūras centru “Krievu nams”, kurā viņš un Lilita Zatlere noskatījās mākslinieciskās pašdarbības kolektīva muzikālu priekšnesumu un iepazinās ar kultūras centrā izveidoto ekspozīciju par krievu tradīcijām Latgalē un krievu kultūras mantojumu. Savukārt, tiekoties ar Daugavpils krievu kopienas pārstāvjiem, tika pārrunāts, kā saglabāt gan nacionālo identitāti, gan arī stiprināt piederības sajūtu Latvijas valstij. Centra darbinieki pastāstīja, kā norisinās jauniešu piesaiste centram un kādas ir viņu nākotnes ieceres. Valsts prezidents atzinīgi novērtēja kultūras centra sasniegto un pārrunāja iespējas, kā ieinteresēt un motivēt jauniešus palikt dzimtajā Daugavpilī.

Vizītes laikā Valsts prezidents apmeklēja arī 1.vecticībnieku draudzi Daugavpilī (kopā Daugavpilī ir sešas vecticībnieku draudzes), kur iepazinās ar baznīcas vēsturi un vecticībnieku tradīcijām Daugavpilī. Draudzes pārstāvji pateicās par viņiem parādīto godu, uzņemot Valsts prezidentu, un pastāstīja arī par viņiem nozīmīgajām aktualitātēm. Pēc tam V.Zatlers apmeklēja Daugavpils pilsētas domi, kur deputāti iepazīstināja prezidentu ar Daugavpils aktualitātēm un problēmām, no kurām galvenā esot sliktā ceļu infrastruktūra. Deputāti pastāstīja arī par Daugavpils attīstības perspektīvām un kultūru dažādību – Daugavpilī izveidotas 11 nacionālās biedrības, kas var kalpot kā labas sadarbības paraugs. Valsts prezidents uzsvēra, ka Daugavpils ir labs paraugs vienotībai dažādībā. Tika pārrunātas arī izglītības aktualitātes un skolu gatavība jaunajam mācību gadam.

Vēlāk V.Zatlers devās uz Silenes robežkontrolpunktu, kur iepazinās ar izmaiņām, kas notikušas pēc Latvijas pievienošanās Šengenas zonai. Robežsardzes pārstāvji informēja prezidentu par to, ka robežpārkāpēju skaits ir neliels, un demonstrēja jauno robežsardzes tehniku. Valsts prezidents un robežsardzes pārstāvji pārrunāja arī cilvēkresursu jautājumu robežsardzē.

Skrudalienas pagastā V.Zatlers ar pagasta iedzīvotājiem pārrunāja ikdienu pierobežā, kur galvenā problēma ir bezdarbs. Valsts prezidents uzsvēra, ka jāapgūst latviešu valoda un jāatrod pielietojums savām zināšanām un prasmēm. Savukārt ar Skrudalienas pagasta vadību viņš pārrunāja mazo skolu jautājumu un to likteni pēc reģionālās reformas. Valsts prezidents uzsvēra, ka skolas būtu jāsaglabā kā vietējais kultūras centrs.

Pēcpusdienā Daugavpils Latviešu kultūras centra Lielajā zālē Valsts prezidents tikās ar pilsētas iedzīvotājiem un uzklausīja daugavpiliešu viedokli par valstij un pilsētai aktuālajiem jautājumiem. Iedzīvotājus galvenokārt interesēja pensiju apmēra jautājums un latviešu valodas apguves nepieciešamība. V.Zatlers uzsvēra, ka lepojas ar to, ka Latvijā labi sadzīvo dažādu tautību un kultūru pārstāvji, un aicināja iedzīvotājus katru savā veidā rast piederību savai valstij – Latvijai.

Valsts prezidenta tikšanās ar iedzīvotājiem notika arī Sventes pagastā, savukārt ar Sventes pagasta vadību viņš pārrunāja reģionālās reformas virzību, zemnieku saimniecību nākotni, kā arī kultūras dzīvi pagastā, tajā skaitā nepieciešamību kopt latgaliešu valodu un tradīcijas.

 

• Otrdien, 26.augustā,

V.Zatlers apmeklēja vienu no lielākajiem Daugavpils uzņēmumiem SIA “Axon Cable”. Valsts prezidents ar uzņēmuma pārstāvjiem pārrunāja darbaspēka un uzņēmuma attīstības perspektīvas kopumā.

Pēc tam viņš apmeklēja Poļu kultūras centru, kur tikās ar Latvijas Poļu savienības Daugavpils nodaļas vadību, poļu biedrību vadību un Daugavpils Poļu skolas direktori, ar kuru apsprieda poļu kopienas aktualitātes Daugavpilī.

Vēlāk Dievadzemdētājas un Mūžamjaunavas Marijas pareizticīgo svētku priekšvakarā Valsts prezidents Daugavpils Borisa un Gļeba katedrālē tikās ar metropolītu Aleksandru, Daugavpils bīskapu Aleksandru un Latvijas Pareizticīgo baznīcas pārējiem pārstāvjiem.

V.Zatlers apmeklēja arī Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcu un tikās ar Daugavpilī kalpojošiem katoļu priesteriem, kā arī viesojās Mārtiņa Lutera katedrālē un tikās ar bīskapu Eināru Alpi.

Apmeklējot vecticībnieku, pareizticīgo, katoļu un luterāņu draudzes Daugavpilī, Valsts prezidents uzsvēra reliģisko organizāciju nozīmi un devumu sabiedrības attīstībā, sociālo jautājumu risināšanā, kā arī vispārcilvēcisko vērtību nostiprināšanā sabiedrībā.

Vizītes laikā V.Zatlers apmeklēja arī Daugavpils Universitāti, kur sarunā ar tās vadību apsprieda reģionālo augstskolu aktualitātes un nākotnes ieceres. Pēc tam Valsts prezidents piedalījās Daugavpils Universitātē notiekošajā Vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu vadītāju un pedagogu konferencē, kurā runāja par vienotas izglītības sistēmas pilnveidošanu, augstākās un vidējās izglītības iestāžu sadarbības ar darba devējiem un pirmsskolas mācību iestādēm nepieciešamību. Savā uzrunā viņš uzvēra, ka valstij un sabiedrībai kopīgi jāstrādā, lai katrs savā veidā veicinātu izglītības pieejamību ikvienam bērnam, kā arī to, lai šī izglītība būtu kvalitatīva un lai bērns skolā justos labi. Prezidents atzīmēja, ka svarīgi ir arī tas, lai skola sniegtu savu artavu arī patriotiskajā audzināšanā un priekšstatos par Latvijas iedzīvotāju kopīgajām vērtībām – Latvijas valsti, kā arī nodrošinātu latviešu valodas apguvi.

Vēlāk Valsts prezidents darba pusdienās tikās ar Daugavpils uzņēmējiem un apsprieda valsts atbalstu ražošanai, augsto tehnoloģiju attīstību, kā arī vajadzību noteikt prioritārās nozares. Tika diskutēts arī par inženierresursu un zinātniskās bāzes attīstības nepieciešamību.

Valsts prezidents vizītes laikā tikās arī ar NBS un robežsardzes pārstāvjiem, Daugavpils rajona pagastu vērienīgākajiem zemniekiem.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!