• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 25.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2008., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju ikgadējo konferenci Latvijā 26.–28.augustā

Vēl šajā numurā

29.08.2008., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 25.augustā

 

ZM: Par atbalstu enerģijas ražošanai no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas

Valdība 25.augustā apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākuma “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” apakšpasākumam “Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas” piešķiršanas kārtība”. Apakšpasākuma “Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas” mērķis ir atbalstīt uzņēmumus, kuri izveido enerģijas ražošanu no lauksaimnieciskas vai mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas, paredzot saražoto elektroenerģiju realizēt galvenokārt ārpus uzņēmuma. Apakšpasākuma īstenošanas vieta ir Latvijas lauku teritorija.

Atbalsta pretendenti ir juridiska persona, kas ražo Eiropas Kopienas dibināšanas līguma I pielikumā minēto lauksaimniecības un mežsaimniecības produkciju, atbilstīga lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība, kuras biedri ražo minēto produkciju, vai šīs juridiskās personas vai kooperatīvās sabiedrības jaundibināts uzņēmums, kurā tai pieder vismaz 51% kapitāldaļu un kurš nodibināts pirms projekta iesnieguma iesniegšanas.

Noteikumi nosaka, ka apakšpasākuma ietvaros ir atbalstāmi sākotnējie ieguldījumi materiālos un nemateriālos aktīvos, kas veikti, lai izveidotu jaunu vai paplašinātu esošu ražotni, dažādotu produkciju ar jauniem produktiem vai būtiski mainītu esošās ražotnes ražošanas procesu. Materiālos aktīvos ir atbalstāmas investīcijas jaunu iekārtu iegādē un būvniecībā, tai skaitā, rekonstrukcijā, lai nodrošinātu enerģijas ražošanu no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas. Nemateriālos aktīvos ir atbalstāmas tiesības izmantot attiecīgo tehnoloģiju, iegādātās patentu tiesības un licences, kā arī konsultāciju pakalpojumi, kas tieši saistīti ar projekta mērķa sasniegšanu. Noteikumi izstrādāti, lai noteiktu nosacījumus un kārtību, kāda jāievēro atbalsta pretendentam, lai saņemtu atbalstu. Atbalsta pretendentam jāsagatavo biznesa plāns vismaz trīs gadiem.

Apakšpasākumā atbalstāmajām investīcijām atbalsta intensitāte ir 40% no kopējās attiecināmo izmaksu summas, kura nepārsniedz 6 000 000 latu vienam atbalsta pretendentam programmēšanas periodā.

Ja projektā paredzētās jaunas būvniecības, rekonstrukcijas izmaksas pārsniedz noteiktās maksimālās attiecināmās izmaksas, izmaksu starpība jāsedz atbalsta pretendentam.

Ja enerģijas ražošanu paredzēts veikt, izmantojot biogāzi, atbalsta pretendents pēc fermentācijas vai gazifikācijas iekārtas nodošanas ekspluatācijā, pirms uzstādīta koģenerācijas iekārta, var saņemt starpmaksājumu līdz 60% no piešķirtā publiskā finansējuma, pamatojot to ar izdevumu dokumentiem.

Lēmumu par projektu iesniegumu apstiprināšanu vai noraidīšanu Lauku atbalsta dienests pieņems pēc grozījumu Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.–2013.gadam par šajā noteikumu projektā noteiktās kopējās attiecināmo izmaksu summas vienam atbalsta pretendentam apstiprināšanas Eiropas Komisijā.

Apakšpasākumam plānotais atbalsts no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai veicinās lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas ražošanas procesa rezultātā radušos blakusproduktu pārstrādi enerģijā, kas tiks izmantota energoapgādei un uzlabos uzņēmējdarbības vidi laukos, papildus risinot arī vides problēmas.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!