• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ir viens vienīgs labums cilvēkiem, proti: zināšana, un viens pats ļaunums: nezināšana" – Sokrats. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2008., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180498

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot Valsts kontroli 85 gadu jubilejā

Vēl šajā numurā

02.09.2008., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Ir viens vienīgs labums cilvēkiem, proti: zināšana, un viens pats ļaunums: nezināšana” – Sokrats

 

Sveicot skolēnus un studentus Zinību dienā, 1.septembrī:

 

Ministru prezidents:

“Klāt ir jauns mācību gads, jauns laiks iegūt zināšanas! Novēlu jums, skolēni un studenti, vēlmi mācīties, attīstīties un pilnveidoties, jo jūs visi esat mūsu tautas, mūsu Latvijas nākotnes veidotāji!

Vēlu jums, vecāki un skolotāji, pacietību un sapratni, jo jūs esat tie, kas palīdzēs mūsu bērniem ceļasomā gājienam uz patstāvīgo dzīvi ielikt visas labākās, skaistākās un derīgākās lietas!

Sirsnīgi sveicu visus Latvijas skolēnus, studentus, viņu vecākus un skolotājus Zinību dienā!”

 

Izglītības un zinātnes ministre:

Zinātne veidojas no faktiem, tāpat kā māja no ķieģeļiem; tikai faktu pārbagātība vēl nav zinātne, tāpat kā ķieģeļu kaudze vēl nav māja. – Anrī Puankarē, franču matemātiķis

 

Tāpat kā ķieģeļu kaudze vēl nav māja, tāpat arī izglītības sistēmas pamatelementi un atsevišķi komponenti vēl nenodrošina zināšanas un neveido zināšanu sabiedrību. Tam vajadzīga kāda saistviela, jauni būvmateriāli, cēlāji, saturiskais piepildījums.

Jaunajā mācību gadā, kas būs arī “Eiropas Radošuma un inovāciju gads”, šajā vēl būvējamajā zināšanu sabiedrības mājā aicinu ikvienu būt radošam, saredzēt savas iespējas un apliecināt savu varēšanu – negāciju, nolieguma vai neziņas vietā liekot pozitīvas emocijas un profesionālu rīcību! Vēlu visiem – skolotājiem un augstskolu mācībspēkiem, skolēniem, profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem, studentiem, kā arī izglītības politikas veidotājiem, izglītības pārvaldībā un pašvaldībās strādājošajiem – radošuma un inovācijām bagātu mācību gadu!

Īpašus ceļa vārdus sūtu jaunajiem pedagogiem! Ikvienam skolotājam novēlu saskatīt savas karjeras izaugsmes iespējas un turpināt pilnveidot prasmes tālākizglītībā. No sirds vēlu, lai skolēni apzinās izglītības lomu savā turpmākajā dzīvē un apgūtā mācību satura nozīmi dzīves prasmju veidošanā. Lai veicinātu izglītības atvērtību un ciešāku skolas saikni ar apkārtējo pasauli, aicinu vecākus īpaši rūpīgi sekot līdzi savu bērnu skolas gaitām un atbalstīt viņus šajā nozīmīgajā darbā.

Darba tikums Latvijā vienmēr ir augstu vērtēts. Tādēļ aicinu un vēlu profesionālās izglītības skolotājiem, audzēkņiem un darba devējiem aizvien ciešāk sadarboties mācību programmu pilnveidē un to sasaistē ar darba tirgu, lai kopīgi celtu profesionālās izglītības prestižu. Studentiem un augstskolu mācībspēkiem – lai kopīgi izdodas vairot studiju kvalitāti un būt atvērtiem starptautiskajiem izaicinājumiem.

Lai Zinību diena katram Latvijas iedzīvotājam stiprina izpratni par izglītības nozīmi gan savas personības izaugsmē, gan kopējā valsts attīstībā. Mudinu ikvienu kļūt par aktīvu mūžizglītības dalībnieku un saskatīt jaunas iespējas laikā, kad izglītība izvirzīta par vienu no valsts prioritātēm.

Aicinot cilvēkus iedegties par Latviju, pavisam nesen uz Latvijas tiltiem tika iedegtas gaismiņas par godu valsts 90.dzimšanas dienai. Pievienojos šim aicinājumam ar rosinājumu – iedegsimies par Latviju, visu dzīvi turpinot nemitīgi mācīties, esot cits citam skolotāji, un iegūtās zināšanas parādot darbos un veltot tās savas valsts izaugsmei! Es ticu un esmu pārliecināta, ka mums visiem kopā izdosies!

 

Par Valsts prezidenta viesošanos Cesvaines un Vecpiebalgas vidusskolās

Vakar, 1.septembrī, Valsts prezidents Valdis Zatlers, apmeklējot Cesvaines un Vecpiebalgas skolu, izteica aicinājumu visām Latvijas skolām valsts 90.gadadienas jubilejas priekšvakarā organizēt vēstures liecību apzināšanu par Latvijas valsts dibināšanu, atjaunošanu un pastāvēšanu.

Savā uzrunā Cesvaines vidusskolā Valsts prezidents uzsvēra, ka šogad 1.septembris ir īpašs ne tikai kā Zinību diena, bet arī ar tuvojošos Latvijas 90.gadadienu. Viņš norādīja, ka, uzticot šo vēstures liecību jeb atmiņu apzināšanu skolēniem, tiks veicināta arī bērnu un jauniešu izpratne par valsts vēsturi. V.Zatlers uzsvēra, ka vēsturē milzu nozīme ir ne tikai faktiem un gada skaitļiem, bet svarīgas ir arī mūsu tautas atmiņas, kas papildina vēsturiskos faktus un rada iespēju sajust tā laika elpu. Tas nepieciešams tādēļ, ka Latvijas valstij šis ir bijis pietiekami sarežģīts posms, kuru grūti pilnībā izprast tikai no mācību grāmatām vien. Vēsture ir arī notikušais pirms desmit un piecpadsmit gadiem, un arī šis nesenās vēstures posms ir jāfiksē, sevišķi tādēļ, ka tikai kopīga izpratne ir veids, kā saglabāt savas valsts vēsturi nākotnei. Tāpat savā uzrunā Valsts prezidents mudināja jauniešus aktīvāk iesaistīties korī un aicināja rūpīgi gatavoties 10.skolēnu dziesmu un deju svētkiem 2010.gadā.

Tāpat V.Zatlers aicināja skolas pieteikt labākos skolēnus projektam “Nākamie 90”, kura mērķis ir apzināt Latvijas talantīgākos jauniešus, lai Latvijas valsts proklamēšanas dienas 90.gadadienā veidotu savdabīgu vēstījumu par valsts nākotni turpmākajiem 10 gadiem.

Projektu organizē Latvijas institūts, Valsts prezidents ir tā patrons. Līdz šā gada 15.septembrim paredzēts apkopot skolu un pašvaldību pieteikumus par Latvijas talantīgākajiem bērniem.

Valsts prezidents Cesvaines skolā atklāja valsts apbalvojumu izstādi un pasniedza grāmatu dāvinājumu, lai palīdzētu pēc iespējas ātrāk atjaunot skolas bibliotēkas krājumu pēc 2002.gada ugunsgrēka.

V.Zatlers skolām dāvināja arī stādus mežu atjaunošanai, lai veicinātu skolēnu izpratni par Latvijas mežu atjaunošanas nepieciešamību globālās sasilšanas apstākļos.

Pēc tam Valsts prezidents apmeklēja Vecpiebalgas vidusskolu, kur piedalījās svinīgajā jaunā mācību gada sarīkojumā.

Vakar Valsts prezidents pabija arī Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, kuru viņš bija apmeklējis arī 2008.gada 27.maijā.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Par skolu nodrošinājumu ar mācību grāmatām – saskaņā ar Satversmi

Tiesiski pamatots vērtējums un priekšlikumi izglītības pilnveidei ir apsveicami, un tie ir nozīmīgi, lai uzlabotu situāciju šajā jomā, vienlaikus nodrošinot tai atbilstošu finansējumu – uzskata izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, iepazīstoties ar tiesībsarga atzinumu pārbaudes lietā “Vai mācību grāmatu iegāde par skolēnu ģimeņu līdzekļiem ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmes 112.pantā noteikto?”. Tiesībsarga atzinums ir būtisks arguments, īpaši laikā, kad izglītība valstiskā līmenī izvirzīta par vienu no prioritātēm.

Regulāri viesojoties dažādās skolās ministre konstatējusi, ka lielākajā daļā skolu, pateicoties valsts un pašvaldības atbalstam, skolu bibliotēkas pilnā apjomā nodrošinātas ar vajadzīgajām mācību grāmatām.

Ministrija, strādājot pie nākamā gada budžeta, mācību literatūras iegādei pieprasījusi 1,9 miljonus latu, lai nodrošinātu normatīvā noteiktos septiņus latus uz vienu skolēnu un pedagogu grāmatu iegādei.

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece

 

01.JPG (8400 bytes) 02.JPG (29034 bytes) 03.JPG (9464 bytes)
04.JPG (15746 bytes) 05.JPG (30051 bytes)

Vakar, 1.septembrī, – Zinību dienā, kā katru gadu, Latvijas izglītības iestādēs sākās jaunais mācību gads, kad daudziem bija pirmā skolas diena un sākās ceļš uz zināšanām, citiem – pēdējais skolas gads pirms tālākas izvēles (augšējā attēlu rindā), savukārt 31.augustā Rīgā notika tradicionālie Latvijas Universitātes rīkotie Aristoteļa svētki, un studentus ar jauno mācību gadu sveica gan izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, gan Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš un universitātes dekāni
Foto: Boriss Koļesņikovs, Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!