• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par likuma "Par pašvaldībām" grozījumu spēkā stāšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2008., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas jūras piekrastes vides attīstību

Vēl šajā numurā

02.09.2008., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par likuma “Par pašvaldībām” grozījumu spēkā stāšanos

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) vērš pašvaldību uzmanību, ka 1.septembrī stājās spēkā grozījumi likumā “Par pašvaldībām”, kas nosaka pašvaldību saistošo noteikumu tiesiskuma izvērtēšanas un to spēkā stāšanās kārtību.

Grozījumi likumā paredz, ka, tāpat kā līdz šim, dome (padome) saistošos noteikumus trīs darba dienu laikā pēc to parakstīšanas rakstveidā un elektroniski nosūta atzinuma sniegšanai ministrijai.

RAPLM ne vēlāk kā viena mēneša laikā no saistošo noteikumu saņemšanas izvērtē pašvaldības pieņemto saistošo noteikumu tiesiskumu un nosūta pašvaldībai attiecīgu atzinumu.

Ja ministrijas atzinumā nav izteikti iebildumi saistībā ar pieņemto saistošo noteikumu tiesiskumu vai pašvaldībai likumā noteiktajā termiņā atzinums nav nosūtīts, pašvaldība publicē pieņemtos saistošos noteikumus.

Grozījumi likumā precīzi nosaka: ja ministrija nesniedz atzinumu noteiktajā termiņā, saistošie noteikumi ir publicējami un var stāties spēkā. Ja ministrija atzinumu par saistošajiem noteikumiem sniedz pēc likumā noteiktā termiņa, kurā pamatots saistošo noteikumu vai to daļas prettiesiskums, un pašvaldība pieņemtos saistošos noteikumus ir publicējusi, un tie ir stājušies spēkā, tad pašvaldības dome (padome) lemj par nepieciešamiem grozījumiem saistošajos noteikumos, attiecīgi līdz grozījumu izdarīšanai un spēkā stāšanās dienai nepiemērojot prettiesiskās saistošo noteikumu normas.

Ja pašvaldības dome (padome) šādā gadījumā nelemj par nepieciešamiem grozījumiem saistošajos noteikumos, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram atkarībā no pieļauto neprecizitāšu saistošajos noteikumos un neatbilstību augstāka juridiska spēka tiesību aktiem rakstura un būtiskuma, piemēram, neprecīzi norādīts pašvaldības pilnvarojums izdot saistošos noteikumus, pārkāpts pilnvarojums izdot saistošos noteikumus vai saistošo noteikumu normas nonāk pretrunā likumam vai Ministru kabineta noteikumiem, jālemj par saistošo noteikumu vai to atsevišķu punktu darbības apturēšanu atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 49.pantam.

Ja likumā noteiktajā termiņā saņemts RAPLM atzinums, kurā pamatots saistošo noteikumu vai to daļas prettiesiskums, pašvaldības dome (padome) precizē saistošos noteikumus atbilstoši atzinumā norādītajam un publicē precizētos saistošos noteikumus. Ja pašvaldības dome (padome) nepiekrīt atzinumam pilnībā vai kādā tā daļā, dome (padome) lēmumā ietver atbilstošu pamatojumu, kā arī publicē saistošos noteikumus.

Saistošos noteikumus trīs darba dienu laikā pēc to parakstīšanas rakstveidā un elektroniskā veidā nosūta RAPLM.

Grozījumi likumā tika veikti, lai uzlabotu saistošo noteikumu spēkā stāšanās procedūru un pēc ministrijas atzinuma saņemšanas precizētos saistošos noteikumus var publicēt un tie var stāties spēkā, neparedzot jauna atzinuma sniegšanas termiņu un tādējādi nepaildzinot saistošo noteikumu izstrādes un spēkā stāšanās laiku.

Gadījumā, ja saistošajos noteikumos būs pieļautas jaunas kļūdas vai nebūs nodrošināta to atbilstība augstāka juridiska spēka tiesību aktiem, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram būs jālemj par saistošo noteikumu vai to atsevišķu punktu darbības apturēšanu atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 49.pantam.

Tāpat arī minētais attiecas uz gadījumiem, kuros pašvaldības dome (padome) nepiekrīt atzinumam pilnībā vai kādā tā daļā. Šajā gadījumā tiesiskā regulējuma uzlabojums arī ir tas, ka, nepiekrītot ministrijas atzinumā par saistošajiem noteikumiem norādītajam, šis jautājums jāskata domes (padomes) sēdē un attiecīgajā lēmumā jāiekļauj atbilstošs juridisks pamatojums.

Likuma grozījumi precizē, ka rajona padomēm, pilsētas domēm, novada domēm un pagasta padomēm saistošie noteikumi jāpublicē vietējā laikrakstā vai bezmaksas izdevumā, kā arī jāizliek redzamā vietā pašvaldības domes ēkā un pakalpojumu centros.

Rajona padomēm, pilsētas domēm, novada domēm un pagasta padomēm vairs nav pienākums laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicēt informāciju par saistošo noteikumu pieņemšanu.

Savukārt republikas pilsētām, tāpat kā līdz šim, saistošie noteikumi jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Saistošie noteikumi var stāties spēkā nākamajā dienā pēc to pilna teksta publicēšanas laikrakstā, ja saistošajos noteikumos nav noteikts vēlāks spēkā stāšanās laiks.

Veiktie grozījumi likumā “Par pašvaldībām” neattiecas uz pašvaldību nolikuma un budžeta saistošajiem noteikumiem, kā arī uz pašvaldību nodevu noteikumiem un teritorijas plānojumiem.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!