• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Horvātijas Republikā 3.–6.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2008., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180579

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par priekšlikumiem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmai

Vēl šajā numurā

04.09.2008., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Horvātijas Republikā 3.–6.septembrī

 

No 3. līdz 6.septembrim norisinās Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Lilitas Zatleres kundzes valstsvizīte Horvātijas Republikā.

Vizītes laikā notiks Valsts prezidenta tikšanās ar augstākajām Horvātijas amatpersonām – Horvātijas Republikas prezidentu Stjepanu Mesiču, Horvātijas Republikas premjerministru Ivo Sanaderu, kā arī ar Horvātijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Luku Bebiču. Tikšanos laikā plānots apspriest gan abu valstu divpusējo attiecību attīstības iespējas, īpašu uzmanību pievēršot ekonomiskās sadarbības pilnveidošanai, gan sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros. Sarunās ar augstākajām Horvātijas amatpersonām V.Zatlers plānojis paust Latvijas atbalstu Horvātijai tās reformu ceļā uz Eiropas Savienību, kā arī ātrai un efektīvai tās integrācijai NATO kolektīvās drošības sistēmā, kas ir viena no Latvijas ārpolitiskajām prioritātēm Adrijas jūras reģionā.

Vizītes laikā abu valstu vadītāju klātbūtnē plānots parakstīt arī divpusējās sadarbības līgumu starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Horvātijas Republikas Tirdzniecības un investīciju veicināšanas aģentūru. Minētais līgums liks pamatu turpmākajai abu valstu uzņēmēju sadarbībai un sekmēs jaunu biznesa kontaktu veidošanu. Apliecinājums sekmīgai abu valstu uzņēmēju sadarbībai būs arī valstsvizītes laikā plānotā, pēc Latvijas kuģniecības pasūtījuma Rijekas kuģu būvētavā “3.maj” izgatavotā kuģa “Ainaži” iesvētīšanas ceremonija. Savukārt turpmāku biznesa kontaktu veicināšanai vizītes laikā notiks divi biznesa forumi – Zagrebā un Opātijā.

Apliecinot abu valstu labās divpusējās attiecības kultūrā un izglītībā, vizītes laikā Valsts prezidents apmeklēs Horvātijas Nacionālās universitātes bibliotēku un tiksies ar Horvātijas Nacionālās universitātes bibliotēkas vadību. Savukārt, lai iepazīstinātu horvātus ar Latviju, vizītes ietvaros Zagrebas Mimara muzejā tiks atklāta izstāde “Viena diena Latvijā”.

Valstsvizīte notiek pēc Horvātijas prezidenta Stjepana Mesiča personīga ielūguma, un tā ir pirmā Latvijas Valsts prezidenta valstsvizīte Horvātijas Republikā.

Valstsvizītē Valsts prezidentu pavada ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards, satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, kultūras ministre Helēna Demakova, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietnieks Māris Ēlerts u.c. ārlietu, kultūras un ekonomikas eksperti. Tāpat valstsvizītē piedalās plaša uzņēmēju delegācija.

Ārlietu ministram M.Riekstiņam vizītes laikā paredzētas tikšanās ar Horvātijas augstākajām amatpersonām – Horvātijas prezidentu Stjepanu Mesiču, parlamenta priekšsēdētāju Luku Bebiču, premjerministru Ivo Sanaderu.

Vizītes ietvaros ārlietu ministrs paredzējis paust Latvijas atbalstu Horvātijas integrācijai Eiropas Savienībā un apliecināt Latvijas Republikas gatavību arī turpmāk dalīties ar Horvātiju savā eirointegrācijas pieredzē.

Latvija atbalsta arī pēc iespējas ātrāku šā gada 9.jūlijā parakstītā Horvātijas pievienošanās NATO protokola ratifikāciju, lai līdz nākamajam NATO samitam 2009.gada pavasarī Horvātija kļūtu par pilntiesīgu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas locekli.

Vizītes laikā paredzēts apspriest arī Latvijas un Horvātijas ekonomisko attiecību intensifikācijas iespējas un tiks organizēts biznesa forums abu valstu uzņēmējiem.

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards vizītes laikā atklās biznesa forumu uzņēmējiem Zagrebas Ekonomikas kamerā. Plānots, ka ekonomikas ministrs tiksies ar Horvātijas prezidentu un parlamenta priekšsēdētāju, kā arī ar Horvātijas tūrisma ministru Damiru Baju.

5.septembrī K.Gerhards uzrunās Rijekas biznesa semināra dalībniekus. Šajā dienā ekonomikas ministrs apmeklēs Rijekas ostu un kuģu būvētavu “3.maj”, kā arī piedalīsies svinīgā Latvijas kuģa “Ainaži” iesvētīšanas ceremonijā.

6.septembrī ekonomikas ministrs un uzņēmēju delegācija apmeklēs zivju pārstrādes uzņēmumu “Arbacommerce”d.o.o., uz kuru Latvija ir eksportējusi apstrādes iekārtas.

Latvijas uzņēmēju interese par sadarbību ar Horvātiju ir liela, tādēļ vizītē piedalīsies arī Latvijas uzņēmēju delegācija (vairāk nekā 20 uzņēmumu), kas pārstāvēs transporta, loģistikas, celtniecības, ūdenssaimniecības, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju, lauksaimniecības, pārtikas ražošanas, mašīnbūves, metālapstrādes, tūrisma, nekustamā īpašuma un veselības aprūpes jomu.

2007.gada beigās Horvātija bija Latvijas 70.lielākais eksporta un 46.lielākais importa partneris, savukārt 2008.gada 1.ceturkšņa beigās – 67.lielākais eksporta un 52.lielākais importa partneris. 2007.gadā galvenās Latvijas eksporta preces uz Horvātiju bija koksne un tās izstrādājumi (33% no kopējā eksporta uz Horvātiju), mašīnas un mehānismi; elektriskās iekārtas (24%). Pērn visvairāk no Horvātijas ieveda ķīmiskās rūpniecības izstrādājumus (37% kopējā importā no Horvātijas) un mašīnas un mehānismus; elektriskās iekārtas (21%).

Saskaņā ar “Lursoft” datiem Latvijā darbojas trīs uzņēmumi ar Horvātijas kapitālu. Līdz šim sadarbības ar Horvātiju ietvaros ir notikušas vairākas tikšanās, t.sk. arī Ministru prezidenta vizīte.

Valsts prezidenta preses dienests; Ārlietu ministrijas Informācijas   un sabiedrisko attiecību departaments; Ekonomikas ministrijas  Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!