• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Pasts: Par jauniem vēstuļu sūtījumu tarifiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2008., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180649

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

05.09.2008., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Pasts: Par jauniem vēstuļu sūtījumu tarifiem

 

VAS “Latvijas Pasts” ir pabeidzis darbu pie pasta pakalpojumu tarifu projekta un šā gada 1.septembrī iesniedza to izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Jaunais tarifu projekts paredz vēstuļu sūtīšanas tarifu kāpumu, kas pamatots ar nepieciešamo pasta darbinieku atalgojuma pieaugumu un pēdējos gados strauji pieaugošo ražošanas izmaksu segšanu. Vidējais tarifu pieaugums iekšzemes pasta sūtījumiem plānots 29,8% apmērā. Tarifu projektā noteiktie tarifi ir absolūtais minimums, lai kompensētu pieaugošās izmaksas. Pēdējoreiz vēstuļu sūtīšanas tarifi tika paaugstināti pirms trim gadiem – 2006.gada 1.janvārī.

Jaunais pasta pakalpojumu tarifu projekts paredz, ka vienkāršas A klases (prioritārās) iekšzemes vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšana sadārdzināsies par 9 santīmiem un maksās 40 santīmus iepriekšējā 31 santīma vietā.

Savukārt B klases iekšzemes vēstuļu tarifs ir diferencēts atkarībā no sūtījuma apjoma un veida. Liela apjoma centralizētiem sūtījumiem tarifi pieaugs no 22 līdz 25 santīmiem, bet parastam sūtījumam no 22 līdz 35 santīmiem.

Ierakstītas A klases (prioritāras) iekšzemes vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšana sadārdzināsies par 33 santīmiem, sasniedzot 1 latu iepriekšējo 67 santīmu vietā, savukārt B klases ierakstītas vēstules nosūtīšana sadārdzināsies par 40 santīmiem, sasniedzot 98 santīmus 58 vietā.

Vienkāršas A klases (prioritāras) vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšanas uz ES valstīm un arī uz pārējām valstīm maksa palielināsies par 10 santīmiem un sasniegs 55 santīmus, sūtot uz ES valsti, un 60 santīmus, sūtot uz citām valstīm. Savukārt vienkāršas B klases vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšanas uz ES valstīm un arī uz pārējām valstīm maksa palielināsies par 5 santīmiem un sasniegs 50 santīmus, sūtot uz ES valsti, un 55 santīmus, sūtot uz citām valstīm. 

“Esam spiesti pārskatīt un palielināt tarifus, lai nodrošinātu pasta darbības rentabilitāti, segtu pastāvīgi pieaugošās ražošanas izmaksas un nodrošinātu darbinieku atalgojuma paaugstināšanu,” atzīst Latvijas Pasta ģenerāldirektors Ivars Krauklis. “Pasts nav pārskatījis tarifus trīs gadus, un pašreiz esam nonākuši situācijā, kad tarifu atstāšana esošajā līmenī būs kritiska uzņēmuma normālai funkcionēšanai, nemaz nerunājot par attīstību. Regulatoram esam lūguši apstiprināt jaunos tarifus no šā gada 1.decembra, lai mūsu darbinieki solīto atalgojuma pieaugumu saņemtu jau nākamā gada sākumā. Vilcināšanās radīs darbinieku algu pieauguma aizkavēšanos,” uzsver I.Krauklis.

Pie izmaksu uzskaites un jauno tarifu noteikšanas Latvijas Pasts ir strādājis kopš šā gada sākuma. Jaunie tarifi aprēķināti, stingri vadoties pēc “Vispārējās pasta pakalpojumu tarifu noteikšanas metodikas”, kas stājās spēkā 2006.gada 7.jūnijā, precizējot izmaksu struktūru un posteņus. Tarifu izmaiņas ir saistītas ar Latvijas Pasta izmaksu pieaugumu, galvenokārt atalgojumu (kas veido vismaz pusi izmaksu), kā arī transporta uzturēšanas un degvielas izmaksām un telpu uzturēšanas izmaksām (noma, elektroenerģija, gāze).

Jaunajos tarifos paredzēts minimāls finansējums attīstības projektiem, jo uzņēmums ir izvērtējis ne tikai savas finansiālās vajadzības, bet arī ņēmis vērā iedzīvotāju maksātspēju. Attīstības projekti (arī pasta šķirošanas mašīnas iegāde) galvenokārt tiks finansēti uz operacionālo izmaksu optimizācijas pamata.

Tā kā Latvijas Pasta darbinieku atalgojums smagās finanšu situācijas dēļ 2008.gadā nav ticis un netiks celts, ir paredzēts, ka, pamatojoties uz ieņēmumiem no tarifu pieauguma, 2009.gadā pasta ražošanas personālam atalgojums tiks paaugstināts līdz 25%.

 

VAS “Latvijas Pasts” Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!