• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par filmas "Padomju stāsts" iekļaušanu izglītības programmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.2008., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180780

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izglītības attīstības un skolotāju atalgojuma politiku

Vēl šajā numurā

09.09.2008., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par filmas “Padomju stāsts” iekļaušanu izglītības programmā

 

5.septembrī notika Eiropas Parlamenta deputātu Ineses Vaideres, Ģirta Valda Kristovska un režisora Edvīna Šnores tikšanās ar izglītības ministri Tatjanu Koķi par dokumentālās filmas “Padomju stāsts” (“Soviet Story”) izplatīšanu Latvijas skolās, iekļaujot to vēstures mācību programmās.

Pēc filmas pirmizrādes un demonstrēšanas televīzijā atsaucība bija ļoti liela, tāpēc jau vasarā deputāti nosūtīja vēstuli T.Koķei, ierosinot apspriest filmas iekļaušanu vēstures mācību programmās. I.Vaidere piebilst: “Mums ir jāskaidro tik nesenie un neviennozīmīgie vēstures notikumi ne vien Eiropā, bet arī pašu mājās. Īpaši svarīgi ir piedāvāt vienotu un skaidru skatījumu uz vēsturi mūsu jaunākajai paaudzei – skolēniem un viņu skolotājiem.”

Deputāte piekrīt, ka jāgūst patiess skatījums par šo vēl joprojām pretrunīgi atainoto laiku skolu vēstures stundās, stāstot par Otrā pasaules kara notikumiem, ir jāpiedāvā pārbaudīta, patiesa un pamatota informācija. “Pēc filmas demonstrēšanas Rīgas Vidzemes priekšpilsētā, kur uz seansu bija aicināti politiski represēto apvienības biedri, kā arī priekšpilsētas skolu skolēni, guvām lielu atzinību kā no skolēniem, tā no skolotājiem. Viņi atzina, ka šādi fakti viņiem nav bijuši zināmi, tāpēc uzskatām, ka filmas iekļaušana vienotās vēstures mācību programmās – gan latviešu, gan minoritāšu skolās – ir tikai loģisks nākamais solis vienotas vēstures izpratnes veidošanā,” stāstīja deputāte.

E.Šnores veidotā un Eiropas Parlamenta Nāciju Eiropas politiskās grupas deputātu I.Vaideres un Ģ.V.Kristovska finansiāli atbalstītā dokumentālā filma atklāj nesaudzīgas izteiksmes faktus par Eiropas nesenās totalitārās vēstures un patiesības problemātiku, un tajā atainota komunistiskā un nacistiskā režīma apbrīnojamā līdzība.

 

Alise Ķezbere, EP deputātes Ineses Vaideres palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!