• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīga dimd - dziesmā, priekā, draudzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.1999., Nr. 313/316 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18079

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - ANO Ģenerālās asamblejas 54. sesijā

Vēl šajā numurā

24.09.1999., Nr. 313/316

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīga dimd — dziesmā, priekā, draudzībā

No 23. līdz 26.septembrim Latvijā notiek

VI starptautiskais kamerkoru festivāls "Rīga dimd"

Ar kuplu koncertu Sv. Jāņa baznīcā vakar, 23.septembrī, sākās VI starptautiskais kamerkoru festivāls, kurā piedalās seši izcili kori no Dānijas, Somijas un Zviedrijas, Krievijas, Izraēlas un Dienvidāfrikas, un trīs Latvijas kolektīvi — profesionālais kamerkoris "Ave Sol" un XXII Vispārējo latviešu Dziesmusvētku kamerkoru konkursa laureāti — "Balsis" un "Muklājs".

Kā preses konferencē atgādināja festivāla iedibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, arī kamerkora "Ave Sol" galvenais diriģents prof. Imants Kokars, šo kamerkoru svētku tradīcija aizsākās 1989.gadā, kad līdz ar Dziesmoto revolūciju veidojās gan dziedātāju vecuma ziņā, gan repertuāra izvēlē un muzicēšanas manieres ziņā jauni kori, kuru dalībniekiem bija svarīgi iepazīt citam citu, mācīties no domubiedriem pašu zemē un tālu pasaulē. Šajos desmit gados festivāla viesi bijuši Beļģijas, Itālijas, Norvēģijas, Polijas, Vācijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV, Taivānas, Japānas, Ukrainas un citu valstu labākie kori. Ar to vadītājiem un arī dziedātājiem izveidojušies cieši radoši kontakti. Jo, kā uzsvēra Imants Kokars, festivāla mērķis ir darīt labāk pazīstamus Latvijas korus un latviešu mūziku, tiekoties savās mājās ar citu zemju koriem, kas sevi jau apliecinājuši starptautiskajā mūzikas dzīvē.

Pirms koncerta tiekoties ar žurnālistiem, vieskolektīvu vadītāji raksturoja savus korus un izteica patiesu gandarījumu par iespēju piedalīties Rīgas festivālā, kas iemantojis labu slavu.

Ar vissenākajām tradīcijām var lepoties 1775.gadā dibinātais Lomonosova Maskavas Valsts universitātes akadēmiskais koris, kurā dzied esošie un bijušie studenti, aspiranti un mācībspēki. Kopš 1990.gada kori vada Mirza Askerovs, bet starp viņa priekštečiem ir daudzi ievērojami diriģenti un komponisti, sākot ar Pēteri Čaikovski, kas korim veltījis dziesmu "Svētlaimīgi ir tie, kas smaida" !$<kf;tycndj eks,ftncz$@. un beidzot ar pazīstamo diriģentu Serafimu Popovu, kas kori vadījis četrdesmit gadus. Korī ir ap 200 dalībnieku un kamersastāvā tas koncertē pirmo reizi. Tā repertuārā ir krievu un ārzemju komponistu garīgā mūzika, tautasdziesmas un mūsdienu skaņražu darbi. Kā sacīja diriģents, koris dzied jebkuru labu mūziku.

Tikai divpadsmito gadu dzied Telavivas kamerkoris, kura mākslinieciskais vadītājs ir Mihaels Šani — viens no ievērojamākajiem Izraēlas diriģentiem. Viņš bijis Telavivas Filharmonijas kora, Izraēlas Jaunās operas kora un vairāku kamerorķestru galvenais diriģents, ir viens no Kora dziedāšanas skolas dibinātājiem un tās mākslinieciskais vadītājs. Koris ir daudz koncertējis gan visā Izraēlā, gan vairākās Eiropas valstīs, arī Itālijā un Vatikānā. Šādā starptautiskā festivālā tas piedalās pirmo reizi, tāpēc gatavojies tam rūpīgi. Kora programmā ir ne vien ebreju, bet arī katoļu, protestantu un pareizticīgo garīgā mūzika, pasaules tautu klasika un arī ebreju modernā mūzika. Mihails Šani uzsvēra, ka viņš ar savu kori nav uz Rīgu braucis ne tikai dziedāt, bet arī mācīties un katrā ziņā — priecāties un atrast jaunus draugus.

Vēl jaunāks ir 1997.gadā dibinātais zviedru ansamblis "Schola Götheborgensis", ko vada diriģente un vokālās mākslas pedagoģe Ulrika Heidere. Ansambļa repertuārā ir dauzdveidīga garīgā mūzika.

Vistālāko ceļu mērojis Dienvidāfrikas kamerkoris "Vivaria", ko vada Starptautiskās kamermūzikas federācijas biedre Ina Karstena. Kora repertuārā ir gan garīgā, gan laicīgā mūzika un dažādo Āfrikas cilšu folklora. Kopā ar citiem kolektīviem koris koncertējis Beļģijā, Holandē un vairākās citās zemēs, bet patstāvīgi tik atbildīgā festivālā piedalīšoties pirmo reizi.

No skolas kora izaudzis somu kamerkoris "Cantabile", ko vada kora un orķestra diriģents un ērģelnieks Pēsi Hioki. Pašlaik korī dzied dažādu profesiju pārstāvji, un viņu vidējais vecums ir 30 gadi. Koris ir vairāku starptautisku konkursu laureāts. Tā plašajā repertuārā nozīmīgākā loma vienmēr bijusi somu kormūzikai. Arī uz Rīgu koris atvedis galvenokārt Somu komponistu korāļus un mūsdienu mūziku, arī jauno komponistu darbus.

Otro reizi Latvijā viesojas Kopenhāgenas universitātes koris "Lille Muko", ko vada Dānijas kordiriģentu asociācijas prezidents prof. Jespers Grove Jorgensens. Viņš ir arī Dānijas Nacionālā radio kora diriģents un sadarbojas ar koriem Nīderlandē, Vācijā un Norvēģijā. Kora repertuārā ir gan vienkāršas dāņu tautasdziesmas, gan sarežģīti a capella skaņdarbi un lielas formas darbi korim un orķestrim. Pasaules kormūzikas simpozijā Vankuverā 1993.gadā korim pasniedza Sudraba rožu kausu. Vienmēr atrodoties dāņu kora mūzikas attīstības centrā, tas kļuvis par daudzu dziesmu pirmatskaņotāju. Koris arī daudz ceļo un vieskoncertos iegūtos draugus un domubiedrus uzskata par savu lielāko bagātību.

Šodien, 24.septembrī, vieskolektīvi koncertēs Daugavpilī, Cēsīs, Jelgavā, Salacgrīvā, Siguldā un Tukumā. Sestdien būs īsts koru maratons koncertzālē "Ave Sol", kur notiks trīs koncerti. Ikviens vieskolektīvs tajā piedalīsies ar 20—30 minūšu programmu, kurā prezentēs tieši savas tautas mūziku. Starptautiskie mūzikas svētki izskanēs svētdien, 26.septembrī, kad vieskolektīvi rīta pusē piedalīsies dievkalpojumos Rīgas baznīcās, bet vakarā notiks koncerts Rīgas Domā.

Aina Rozeniece, "LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!