• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizliegumu klonēt dzīvniekus pārtikas ieguvei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2008., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

10.09.2008., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizliegumu klonēt dzīvniekus pārtikas ieguvei

 

Eiropas Parlaments 3.septembrī pieņemtajā rezolūcijā aicina laikus Eiropas Savienībā aizliegt klonēt mājlopus pārtikas ražošanai, ievest tās teritorijā klonētus dzīvniekus, to pēcnācējus, gaļu un piena produktus.

Ar 622 balsīm par, 32 pret un 25 atturoties pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments aicina Eiropas Komisiju izstrādāt likumdošanas priekšlikumus, kas aizliegtu:

• klonēt dzīvniekus pārtikas ieguves nolūkā,

• turēt lauku saimniecībās klonētus dzīvniekus vai to pēcnācējus,

• tirgot tādus gaļas un piena produktus, ko iegūst no klonētiem dzīvniekiem vai to pēcnācējiem,

• ievest klonētus dzīvniekus, to pēcnācējus, spermu un klonētu dzīvnieku vai to pēcnācēju embrijus, kā arī gaļas un piena produktus.

Deputāti atsaucas uz vairāku ekspertu grupu, tostarp Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes un Eiropas ētikas grupas norādījumiem, ka dzīvnieku klonēšana ietekmē pārtikas nekaitīgumu, dzīvnieku veselību, labturību un vidi.

Deputāti arī atzīmē, ka klonēšana ievērojami samazinātu mājlopu populācijas ģenētisko daudzveidību, palielinot varbūtību, ka visu ganāmpulku iznīcina slimības, pret ko tas ir uzņēmīgs.

Rezolūcijā arī paustas bažas, ka dzīvnieku klonēšana pārtikas ieguvei nopietni apdraudētu Eiropas lauksaimniecības tradīcijas, kas balstās uz produkcijas kvalitāti, vides saudzēšanu un dzīvnieku labturību.

Pagaidām nekur pasaulē nepārdod pārtiku, kas iegūta no klonētiem dzīvniekiem, tomēr eksperti prognozē, ka ap 2010.gadu šī situācija varētu mainīties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!