• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par revīziju Valsts ieņēmumu dienestā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2008., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180936

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

12.09.2008., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par revīziju Valsts ieņēmumu dienestā

2007.gada pārskata par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem (Saimnieciskā gada pārskata) revīzijas ietvaros tika veikta atsevišķa revīzija par to, vai izveidotā sistēma nodrošina valsts budžeta ieņēmumu iekasēšanu un uzrādīšanu pārskatā pilnā apmērā.

Revīzijā par Saimnieciskā gada pārskata ieņēmumu daļu tika konstatēts, ka tajā nav uzrādīta svarīga informācija par valsts un pašvaldību nodokļu un nodevu aprēķinātajiem ieņēmumiem, nodokļu parādiem, kā arī nesaņemtajām nodokļu summām, kas izveidojušās, piemērojot likumos noteiktos nodokļu atvieglojumus.

Būtiski trūkumi tika konstatēti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iekšējās kontroles sistēmā. To dēļ ir izveidojušās vairākas nepilnības nodokļu ieņēmumu administrēšanā un netiek nodrošināta valsts budžetam piekritīgo nodokļu iekasēšana pilnā apmērā, kā arī tiek nodarīti zaudējumi valsts budžetam.

Revīzijā tika konstatēts, ka VID nenodrošina kontroli pār pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samaksu par jauna transportlīdzekļa iegādi. Tātad šāda samaksas sistēma ir neefektīva un nenodrošina budžeta ieņēmumu iekasēšanu pilnā apmērā, kā arī nenodrošina valsts pārvaldes principu ievērošanu, kas nosaka, ka valsts pārvaldes institucionālā sistēma ir pastāvīgi jāpārbauda un, ja nepieciešams, jāpilnveido.

VID nenodrošina kontroli pār ienākumu nodokļa nomaksu un deklarēšanu, nerezidentiem atsavinot nekustamo īpašumu Latvijā, tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam, kā arī radot iespēju izvairīties no nodokļu nomaksas.

Izlases veidā pārbaudot nodokļu aprēķinus un veicot 64 darījumu nodokļu pārrēķinu, tika konstatēts, ka VID 2007.gadā nav nodrošinājis nodokļu ieņēmumu iekasēšanu 653 408 latu apmērā.

Tika konstatēts, ka iekšējo normatīvo aktu nepilnību dēļ VID nenodrošina vienotu pieeju nodokļu maksātāju muitas kontrolei un rada krāpšanas risku.

Daļai nodokļu maksātāju samazinot soda naudas pēc savas iniciatīvas un daļai nodokļu maksātāju tās nesamazinot, kā arī izvirzot papildus formālus priekšnoteikumus, piemēram, nodokļa maksātāja iesniegumu, VID nav nodrošinājis vienlīdzīgu attieksmi pret visiem nodokļu maksātājiem un nav ievērojis likuma “Par nodokļiem un nodevām” nosacījumus un labas pārvaldības principu.

VID arī nekontrolē nodokļu parādu savlaicīgu dzēšanu un citas nodokļu administrēšanas darbības, kas ietekmē pilnīgu nodokļu aprēķināšanu un iekasēšanu valsts budžetā.

Pēc 2007.gada finanšu pārskata revīzijas par valsts budžeta ieņēmumu daļu VK ir izstrādājusi 17 ieteikumus, kurus Finanšu ministrija un VID ir apņēmušies ieviest līdz 2009.gada 1.aprīlim.

Valters Grīnvalds, Valsts kontroles Komunikācijas daļas vadītāja vietnieks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!