• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par Valsts kontroles paziņojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2008., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180937

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par revīziju Valsts ieņēmumu dienestā

Vēl šajā numurā

12.09.2008., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par Valsts kontroles paziņojumu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzskata, ka Valsts kontroles publiskotais paziņojums plašsaziņas līdzekļiem kārtējo reizi ir pārspīlēts, jo nevar izdarīt secinājumus par VID darbību kopumā, balstoties uz dažiem revīzijas gaitā konstatētiem faktiem.

Valsts ieņēmumu dienests uzskata, ka Valsts kontroles publiskotajā revīzijas ziņojumā un tajā iekļautajos secinājumos ir pārspīlēta konstatēto atsevišķo gadījumu ietekme uz valsts budžeta ieņēmumu daļu. Valsts kontroles revīzijas rezultātā sagatavotie ieteikumi neapstiprina būtisku nepilnību vai pārkāpumu esamību VID darbā.

Revīzijas ziņojuma saskaņošanas laikā VID norādīja, ka nav saprotama metodika, pēc kuras secināts, ka, izlases veidā pārbaudot nodokļu aprēķinus, konstatēts: VID nav nodrošinājis nodokļu ieņēmumu iekasēšanu Ls 653 408 apmērā, kas ir tikai 0,01% no VID faktiski iekasēto nodokļu kopsummas 2007.gadā.

Turklāt, balstoties uz revīzijas gaitā atsevišķiem konstatētiem gadījumiem, nevar izdarīt secinājumus par sistēmu kopumā. Revīzijas ziņojumā nav norādīts, vai šie atsevišķie konstatētie gadījumi ir radušies nepilnīgo normatīvo aktu dēļ vai citu apstākļu rezultātā.

Valsts kontrole revīzijas secinājumos ir norādījusi uz vairākām nepilnībām ārējos normatīvajos aktos, kas ierobežo VID nodokļu iekasēšanas funkcijas izpildi, tai skaitā VID nevar nodrošināt pilnīgu nodokļu administrēšanu par šādiem darījumiem: ienākumu nodokļu administrēšanu, nerezidentiem atsavinot nekustamo īpašumu, pievienotās vērtības nodokļa administrēšanu, reģistrējot jaunu transporta līdzekli.

VID noliedz būtisku trūkumu esamību VID iekšējās kontroles sistēmā. Valsts kontroles revīzijas ziņojumā norādītās nepilnības iekšējās kontroles sistēmā būtiski neiespaido iekasēto budžeta ieņēmumu apjomu.

Valsts kontroles publiski izteiktais apgalvojums, ka “iekšējo normatīvo aktu nepilnību dēļ VID nenodrošina vienotu pieeju nodokļu maksātāju muitas kontrolei un rada krāpšanas risku” ir absolūti nepamatots. Valsts kontroles revīzijas ziņojumā nav konstatētu nepilnību, kas attiecas uz visu muitas kontroles jomu, kā tas norādīts medijiem publiskotajā paziņojumā. Valsts kontroles revīzijas ziņojumā norādītā nepilnība saistīta ar Vienoto administratīvo dokumentu atkārtotu pārbaužu veikšanu. VID iekšējā normatīvā aktā, kas nosaka kārtību par Vienoto administratīvo dokumentu atkārtotu pārbaužu veikšanu, ir noteikti detalizēti atlases kritēriji, pēc kuriem jāatlasa deklarācijas pārbaudes veikšanai. VID uzskata, ka Valsts kontroles ieteikums par izlases veidošanu no iekšējā normatīvajā aktā noteiktās izlases, kas tiek veidota pēc definētajiem atlases kritērijiem, nav racionāla, proti, Valsts kontrole uzskata, ka ir jāveido izlase no izlases izlasē.

VID Komunikācijas daļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!