• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Bankas padomes lēmumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2008., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2008.gada 8.septembrī

Vēl šajā numurā

12.09.2008., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Bankas padomes lēmumiem

Latvijas Bankas (LB) padome 11.septembrī nolēma samazināt rezervju normu banku saistībām virs diviem gadiem no 6% līdz 5% un samazināt rezervju normu visām pārējām rezervju bāzē iekļautajām saistībām no 8% līdz 7%. Lēmums stājas spēkā 2008.gada 24.oktobrī. Centrālās bankas procentu likmes – refinansēšanas likme, likme aizdevumu iespējai uz nakti un likme noguldījumu iespējai uz nakti – netika mainītas.

Ņemot vērā, ka inflācija sākusi pakāpeniski mazināties un līdz ar lēnāku kreditēšanas kāpumu ir mazinājusies banku sektora loma iekšzemes pieprasījuma uzturēšanā, ir iespējams turpināt mīkstināt stingras monetārās politikas noteiktos ietvarus finanšu tirgum, papildus arī veicinot finanšu sektora motivāciju ilgtermiņa līdzekļu piesaistē. Vienlaicīgs rezervju normas samazinājums gan banku saistībām virs diviem gadiem, gan pārējām saistībām nodrošinās vienmērīgāku ietekmi uz dažādu termiņu latu resursu pieejamību bankās.

LB noteiktās procentu likmes: refinansēšanas likme – 6,0% gadā; likme noguldījumu iespējai uz nakti – 3,0% gadā; likme aizdevumu iespējai uz nakti – 7,5% gadā.

Obligāto rezervju norma bankām un ārvalstu banku filiālēm iepriekš tika mainīta no 2008.gada 24.aprīļa, kad tā banku saistībām virs diviem gadiem tika samazināta no 7% līdz 6%. Refinansēšanas likme iepriekšējo reizi celta par 0,5 procenta punktiem līdz 6,0% no 2007.gada 18.maija.

LB padome apstiprināja jaunā redakcijā “Noteikumus par lata naudas zīmēm”. Noteikumos reglamentēti ar banknošu un monētu izstrādi un apriti saistīti procesi, tai skaitā bojātu naudas zīmju maiņas kārtība. Interesentiem jaunā noteikumu redakcija būs pieejama Latvijas Bankas interneta lapā sadaļā “Tiesību akti”, kā arī tiks publicēta laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!