• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par NATO ģenerālsekretāra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2008., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181108

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētāja oficiālo vizīti Bulgārijā

Vēl šajā numurā

16.09.2008., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par NATO ģenerālsekretāra darba vizīti Latvijā

00.JPG (15727 bytes)
Lai apspriestu Gruzijas konflikta ietekmi uz drošības situāciju Eiropā un enerģētisko neatkarību no Krievijas, Latvijā 12.septembrī uzturējās NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers, kas tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru (attēlā), Baltijas ārlietu ministriem  un citām amatpersonām
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu

12.septembrī Rīgas pilī notika Valsts prezidenta Valda Zatlera un NATO ģenerālsekretāra Jāpa de Hopa Shēfera darba tikšanās, kurā galvenā uzmanība pievērsta tādiem drošības politikas tematiem kā militārā konflikta Gruzijā ietekme uz Eiropas drošības situāciju, NATO starptautiskās miera uzturēšanas misijas, kā arī enerģētiskā drošība un neatkarība.

“Situācija pasaulē mainās, un mums gan kā aliansei, gan katrai valstij individuāli ir jābūt gatavai šīm izmaiņām un jāspēj uz tām reaģēt, stingri pastāvot kā uz kolektīvās drošības pamatprincipiem, tā vērtībām, kuras mūs vieno,” teica Valsts prezidents, uzsverot, ka to nodrošina gan regulāras kopīgās militārās mācības, gan starptautisku mācību centru attīstīšana reģionā, gan regulāra patrulēšana Baltijas gaisa telpā. “NATO klātbūtnei jābūt pamanāmai, lai katrs Latvijas iedzīvotājs justos drošs un pārliecināts par savu nākotni, dzīvojot demokrātiskā valstī,” piebilda V.Zatlers.

01.JPG (15018 bytes)

Piektdien, 12.septembrī: NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers (otrais no kreisās), Rīgā tiekoties ar Baltijas valstu ārlietu ministriem (no labās) – Igaunijas ārlietu ministru Urmasu Paetu, Latvijas ārlietu ministru Māri Riekstiņu un Lietuvas ārlietu ministru Petru Vaitiekūnu
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

Pārrunāti arī enerģētiskās neatkarības jautājumi. Puses bija vienisprātis, ka turpmāk Ziemeļatlantijas aliansei jābūt aktīvākai, risinot politisko dialogu gan ar Centrālāzijas, gan Kaukāza reģiona valstīm, tādējādi uzsverot šo valstu būtisko vietu un lomu enerģētikas tirgū nākotnē. Tāpat jāsniedz Gruzijai ekonomiskā palīdzība valsts atjaunošanā un jāturpina atbalstīt to reformu ceļā uz NATO, uzsvēra Valsts prezidents.

Tikšanās laikā apspriestas arī turpmākās NATO starptautiskās miera uzturēšanas operācijas, īpašu uzmanību pievēršot ISAF operācijai Afganistānā, kas ir Latvijas prioritārā misija. Tāpat amatpersonas apsprieda gaisa patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā un citas starptautiskās drošības politikas aktualitātes.

NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers darba vizītē Rīgā ieradies, lai apmeklētu starptautisko atmīnēšanas operāciju “Open Spirit 2008”.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Baltijas valstu ārlietu ministriem

12.septembrī NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hofs Shēfers darba vizītes Latvijā laikā tikās ar Latvijas ārlietu ministru Māri Riekstiņu, Igaunijas ārlietu ministru Urmasu Paetu un Lietuvas ārlietu ministru Petru Vaitiekūnu.

Tikšanās laikā pārrunātas aktualitātes saistībā ar NATO operācijām un Baltijas valstu dalību tajās, it īpaši NATO operācijā Afganistānā, kas ir Latvijas izvirzītā drošības politikas prioritāte. Tāpat Baltijas valstu ārlietu ministri ar NATO ģenerālsekretāru apsprieda NATO transformācijas procesus un Baltijas valstu nacionālās kontribūcijas šo procesu ietvaros.

M.Riekstiņš norādīja, ka kopējas NATO dalībvalstu mācības, tostarp 12.septembrī Latvijā notiekošā starptautiskā mīnu meklēšanas operācija “Open Spirit 2008”, ir labs veids, kā stiprināt Baltijas valstu sadarbību NATO ietvaros, un šāda prakse jāturpina arī nākotnē.

Sarunas laikā notika viedokļu apmaiņa par drošības politikas jautājumiem saistībā ar krīzi Gruzijā un starptautiskās sabiedrības aktīvu iesaisti konflikta risināšanā. Tika apspriesta NATO loma gan praktiskā, gan politiskā atbalsta sniegšanā. NATO ģenerālsekretārs informēja par savu un alianses dalībvalstu vēstnieku nākamajā nedēļā plānoto vizīti uz Gruziju.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!