• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs: Par nekustamo īpašumu tiesību nostiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2008., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181167

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.09.2008., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs: Par nekustamo īpašumu tiesību nostiprināšanu

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš uzskata: lai optimizētu ar nekustamo īpašumu nostiprināšanu saistītās procedūras, jāierobežo valsts un pašvaldību pirmpirkuma tiesības nekustamā īpašuma iegādei.

Izstrādājot koncepciju par nekustamo īpašumu tiesību nostiprināšanas procedūru vienkāršošanu, Tieslietu ministrija ir konstatējusi, ka valsts un pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošana attiecībā uz nekustamo īpašumu iegādi šobrīd ir ļoti neefektīva. Lai šīs pirmpirkuma tiesības apietu, bieži notiek nekustamo īpašumu pārdošana pa domājamām daļām. Tādēļ ministrs uzskata, ka šādas tiesības vajadzētu paredzēt tikai uz stratēģiski svarīgu objektu iegādi, jo tās vairāk sarežģī un traucē, nevis veicina brīvu privāttiesisku attiecību veidošanu nekustamo īpašumu darījumu jomā. Vietējām pašvaldībām šobrīd nepastāv procesuāli un tiesiski šķēršļi, lai tās nevarētu piedalīties darījumu attiecībās kā jebkurš cits privāttiesisko attiecību subjekts.  

Šobrīd valsts un pašvaldību pirmpirkuma tiesību procedūra, ņemot vērā tās obligāto raksturu, būtiski sarežģī un paildzina nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanas procesu kopumā. “Ja vēlamies samazināt birokrātisku procedūru skaitu, šis jautājums ir nopietni jāpārskata,” uzskata tieslietu ministrs.

Tieslietu ministrijas izstrādātās koncepcijas mērķis – ar nekustamo īpašumu tiesību nostiprināšanu saistīto procedūru vienkāršošana, un šajā nolūkā koncepcijā ir veikta procedūru analīze visa procesa garumā, kas sākas ar darījuma noslēgšanu un beidzas ar nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā. Koncepcijā apskatīti arī šādi jautājumi – ar nekustamo īpašumu tiesību nostiprināšanu saistītās problēmas, ar nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu nesaistītas informācijas pārbaude zemesgrāmatās, neracionāla informācijas apmaiņa starp valsts reģistriem, valsts nodevas un kancelejas nodevas, nekustamā īpašuma reģistrācijas procedūru sarežģītība un darījumu drošība.

Inga Saleniece, tieslietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!