• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs: Par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2008., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.09.2008., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs: Par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš atbalsta 4.septembrī Eiropas Parlamentā pieņemto rakstisko deklarāciju par 23.augusta pasludināšanu par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu (skat. “LV” nr.138, 05.09.2008.). “Jau vairākkārt esmu uzsvēris, ka abi totalitārie režīmi ir ietekmējuši daudzu tautu un valstu likteņus, tādēļ kopīgas atceres dienas pasludināšana ir tikai loģiska,” uzskata tieslietu ministrs.

G.Bērziņš pauž atzinību par pieņemto deklarāciju šādas atceres dienas pasludināšanai, jo tādējādi ir sperts vēl viens solis tuvāk abu šo noziedzīgo režīmu nosodīšanai tieši Eiropas Savienības līmenī. Tieslietu ministrs vēlas pateikties visiem iesaistītajiem Eiropas Parlamenta deputātiem, kas veicināja deklarācijas pieņemšanu, jo tādējādi ir gūts apstiprinājums arī viņa centieniem Eiropas Savienības līmenī aktualizēt jautājumu par totalitāro režīmu, tai skaitā totalitārā komunisma, izdarītajiem noziegumiem un to sekām.

Baltijas valstu tieslietu ministri jau iepriekš Eiropas Komisijai ir ieteikuši minētās atceres dienas ieviešanu kā vienu no soļiem vienotas izpratnes veicināšanā par totalitārā komunisma veiktajiem noziegumiem. Lai gan šis jautājums skar ļoti lielu Eiropas Savienības pilsoņu kopumu, kas paši vai kuru tuvinieki ir cietuši no šī režīma, līdz šim konkrēti soļi no ES institūciju puses bija ļoti neskaidri un atturīgi.

Tieslietu ministrs jau vairākkārt Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomēs ir paudis nepieciešamību ES līmenī nosodīt komunistiskā režīma izdarītos noziegumus. Ir veikts aktīvs dialogs ar Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības prezidentūras, kā arī ieinteresēto dalībvalstu pārstāvjiem par šo noziegumu nosodīšanu Eiropas Savienības līmenī gan politiskajā, gan juridiskajā ietvarā. Tā rezultātā ES ir tikusi pieņemta visu dalībvalstu politiska vienošanās turpināt diskutēt par totalitārā komunisma noziegumiem, kā arī pētīt to, vai par šo noziegumu noliegšanu, attaisnošanu vai trivializēšanu būtu jāparedz kriminālatbildība Eiropas Savienības līmeņa tiesību aktā, kas būtu jāievieš visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Latvija šādus grozījumus Krimināllikumā jau ir izstrādājusi, kas akceptēti Ministru kabineta sēdē.

Inga Saleniece, tieslietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!