• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts pārvaldes atvērto durvju dienu visā valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2008., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181405

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds"

Vēl šajā numurā

23.09.2008., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts pārvaldes atvērto durvju dienu visā valstī

19.septembrī valsts pārvaldes atvērto durvju dienā “Apciemo ierēdni!” institūcijas apmeklēja vairāk nekā 9000 iedzīvotāju gan Rīgā, gan citās pilsētās.

Ministru kabineta pirmie apmeklētāji – Veselavas pamatskolas un Rīgas Anniņmuižas vidusskolas skolēni – piedalījās valsts pārvaldes atvērto durvju dienas atklāšanā. Tajā Ministru prezidents Ivars Godmanis apmeklētājiem un valsts pārvaldes darbiniekiem novēlēja gūt abpusēju ieguvumu – iedzīvotājiem iegūstot jaunas zināšanas un priekšstatu par valsts pārvaldes darbību, bet valsts pārvaldes darbiniekiem iespējas stiprināt saikni ar sabiedrību. Visas dienas garumā apmeklētāji iejutās premjera un ministru lomās, sēžot valdības locekļu vietās, aplūkojot jaunatklāto Valsts kancelejas 90 gadu jubilejas izstāžu ekspozīciju un fotografējoties pie Ministru prezidenta karoga.

Izglītības un zinātnes ministrijā apmeklētāji apskatīja 20.gadsimta 30.gadu atzīmju liecības, vecās skolas grāmatas un burtnīcas, kā arī skolas tērpus un skolas somas. Izstāde tika īpaši veidota valsts pārvaldes atvēru durvju dienai, un eksponāti ir ministrijas darbinieku gādāti.

Pamatskolas “Rīdze” skolotāja Laila Jēkabsone ar skolēniem apmeklēja Labklājības ministriju (LM) un dalījās iespaidos par redzēto un motivāciju apmeklēt iestādes. L.Jēkabsone stāstīja, ka skolā māca sociālās zinības un vislabākā iespēja apgūt šo vielu ir tieši apmeklēt institūcijas. Noderīgu informāciju 9.klases skolēni ieguva LM darba departamentā, kur stāstīja par dažādām profesijām un darba izvēles perspektīvām.

Veselības ministrijā Sabiedrības veselības aģentūra stāstīja par veselīgu dzīvesveidu, dalīja veselīga uztura piramīdas. Bija arī iespēja noteikt sava ķermeņa masas indeksu un izmērīt oglekļa monoksīda līmeni (CO) – tā ir toksiska gāze, viena no tabakas dūmu bīstamākajām sastāvdaļām. Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra interesentiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, izsniedza Eiropas veselības apdrošināšanas kartes (EVAK), kas ir visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī Norvēģijai, Īslandei, Lihtenšteinai un Šveicei kopīgs dokuments.

Bērnu un ģimenes lietu ministrijā skolēni un pedagogi skatījās videofilmas par tipiskākajām konflikta situācijām skolās un pēc tam darba grupās psihologa vadībā pārrunāja konfliktu risināšanas iespējas. Ar ministrijas speciālistiem tikās arī sociālie pedagogi.

Eiropas Savienības informācijas aģentūrā gan bērni, gan pieaugušie ar prieku demonstrēja savas zināšanas viktorīnā, mācījās sasveicināties dažādās ES valstu valodās, kā arī pauda savu māksliniecisko redzējumu, gleznojot Eiropas Savienības mājas karogu.

Vides ministrijas apmeklētājiem bija iespēja tikties ar vides ministru Raimondu Vējoni un piedalīties konkursā par vides aizsardzības jautājumiem.

Valsts pārvaldes atvērto durvju dienu organizē Valsts kanceleja sadarbībā citām valsts pārvaldes iestādēm, un pasākuma mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar valsts pārvaldes iestāžu darbu un veicināt sabiedrības līdzdalību valsts pārvaldes procesos.

Valsts pārvaldes atvērto durvju diena notiek Latvijas 90.gadadienas jubilejas pasākumu ietvaros.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Saeimā:

19.septembrī atvērto durvju dienā iedzīvotāji izrādījuši lielu interesi par iespēju apmeklēt Saeimas namu. Parlamenta ēkā uzņemti vairāk nekā 1500 interesentu – gan individuāli apmeklētāji, gan skolu jaunatne, kas iepriekš bija pieteikuši apmeklējumu grupās, gan arī ārzemju tūristi. Uz Saeimu bija atbraukuši daudz interesentu arī no vistālākajām Latvijas vietām, piemēram, no Alūksnes viesojās Alūksnes rajona invalīdu biedrība.

Ar vairākām Saeimas apmeklētāju grupām savā darba kabinetā tikās Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. Piemēram, kuplā skaitā uz Rīgu bija atbraukuši jaunieši no Ventspils 3.vidusskolas, kā arī no Dobeles rajona Īles pamatskolas. Arī Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone un Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs tikās ar Saeimas viesiem.

Visi interesenti apmeklēja Saeimas sēžu zāli, kurā katru ceturtdienu deputāti sanāk uz darba sēdēm, un Sarkano zāli, kurā notiek Saeimas Prezidija sēdes un konferences. Apmeklētāji varēja ielūkoties Saeimas darbinieku ikdienas darba telpās, kā arī aplūkot dāvanas, ko Saeimai dāvinājušas ārvalstu delegācijas. Durvis tika atvērtas arī Saeimas reprezentācijas telpām, kurās tiek uzņemti ārvalstu parlamentu vadītāji, ministri, vēstnieki un citas augstas amatpersonas.

Sarkanajā zālē apmeklētāji vēroja vēsturiskās videoliecības no Saeimas arhīva, tostarp noskatījās videofilmu par 1990.gada 4.maija Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanu.

Saeimas preses dienests

Ārlietu ministrijā:

19.septembrī Ārlietu ministrija savas durvis atvēra vidusskolēniem, studentiem un citiem interesentiem.

Ministrijas atvērto durvju dienu apmeklēja 262 dalībnieki no Saldus rajona Druvas vidusskolas, Ventspils 1.ģimnāzijas, Valdemārpils vidusskolas, Saldus rajona Brocēnu vidusskolas, Ventspils 3.vidusskolas, Liepājas Pedagoģiskās akadēmijas, Rīgas Āgenskalna ģimnāzijas, kā arī citi interesenti.

Tiekoties ar jauniešiem, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš ieskicēja starptautiskās politikas darbakārtības aktualitātes, tai skaitā situāciju Gruzijā, gaidāmo ANO Ģenerālās asamblejas ikgadējo sesiju Ņujorkā, kā arī jautājumus saistībā ar Eiropas Savienības modernizēšanas projektu – Lisabonas līguma perspektīvu.

Sarunas laikā ārlietu ministrs aicināja tos jauniešus, kam ir interese darboties ārpolitikas jomā, uzturēt kontaktus ar ministrijas Personāla attīstības departamentu, norādot par diplomāta karjeras iespējām un izaugsmi. “Salīdzinot ar vecākām Eiropas Savienības demokrātijām, Latvijā jauniem cilvēkiem ir lielākas iespējas attīstīt straujāku diplomātisko karjeru,” atzīmēja M.Riekstiņš.

Ik stundu atvērto durvju dienas apmeklētāji tikās ar ministrijas diplomātiem, kuri stāstīja par ministrijas darbu un ārlietu dienestu. Attīstības sadarbības politikas departamenta direktore Evija Dumpe runāja par attīstības sadarbības nozīmi ārlietu dienestā. Preses sekretārs Ivars Lasis informēja par ministrijas sadarbību ar sabiedrību un medijiem. Divpusējo jautājumu departamenta direktors Uvis Blūms ar dalībniekiem diskutēja par aktualitātēm starptautisko attiecību divpusējo jautājumu jomā. Eiropas Savienības Koordinācijas departamenta direktore Guna Japiņa, kā arī NATO un Eiropas Drošības politikas nodaļas vadītājs Juris Pēkalis stāstīja par Latvijas dalību Eiropas Savienībā un NATO. Konsulārā departamenta direktora vietnieks Uldis Simsons ar atvērto durvju dienas dalībniekiem diskutēja par konsulāro darbu Latvijā un vēstniecībās. Valsts protokola Diplomātiskā korpusa departamenta direktore Ināra Baranova stāstīja interesentiem par Valsts protokola lomu ārlietu dienestā. Personāla attīstības departamenta direktore Zanda Grauze informēja studentus no vairākām Latvijas augstskolām par Ārlietu ministrijas stažieru programmu.

Ar ministrijas atjaunoto ēku, ārlietu ministru portretu galeriju un Latvijas 90.jubilejai veltīto izstādi “90 Latvijas gadi grāmatniecībā” dalībniekus iepazīstināja Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā referente Elīna Krēsliņa un Arhīva nodaļas vecākā referente Silvija Križevica.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Finanšu ministrijā:

19.septembrī valsts pārvaldes atvērto durvju dienas ietvaros savas durvis apmeklētājiem vēra arī Finanšu ministrija (FM). Visas dienas laikā ar iestādes darbu un ēku iepazinās gandrīz 300 interesentu.

Apmeklētāji FM prezentācijas laikā tika iepazīstināti ar ministrijas pamatdarbības jomām – tika skaidrots, kā veidojas valsts budžets, kādas pozīcijas veido budžeta ieņēmumu un izdevumu daļas. Tāpat interesentiem tika stāstīts par FM padotības iestāžu darbu – ar vienu no tām, Valsts kasi vai Centrālo finanšu un līgumu aģentūru, varēja iepazīties arī klātienē.

Grupām tika piedāvāta arī ekskursija pa FM ēku un sniegts īss ieskats ēkas un iestādes vēsturē. Skolēni īpašu interesi izrādīja par finanšu ministru portretu galeriju, kā arī bija gandarīti par iespēju iemēģināt preses telpas prezidija krēslus.

Lielāko interesi par FM apmeklēšanu izrādīja skolēni no dažādiem Latvijas reģioniem. Atvērto durvju dienā FM bija ieradušies arī Banku augstskolas studenti un arodvidusskolu skolēni.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

Iekšlietu ministrijā:

Atvērto durvju dienu pasākumi piektdien notika gan Iekšlietu ministrijas jaunajā kompleksā Čiekurkalna 1.līnijā 1, gan Iekšlietu ministrijas dienestu – Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta – reģionālajās struktūrvienībās visā Latvijā.

Interesentiem bija iespēja apskatīt Iekšlietu ministrijas dienestu rīcībā esošo tehniku, redzēt kinologu paraugdemonstrējumus, uzklausīt kriminālistikas ekspertus, iepazīt policistu, ugunsdzēsēju, robežsargu un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbinieku ikdienas darbu.

Iekšlietu ministrijas jaunajā administratīvo ēku kompleksā atvērto durvju dienu dalībnieki varēja satikties ar Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Aivaru Straumi, paspiest roku Valsts policijas priekšniekam ģenerālim Aldim Lieljuksim, apskatīt Iekšlietu ministrijas vēsturisko sakaru līdzekļu izstādi, uzzināt, kā izgatavo pases, kā arī noskatīties prezentāciju par IeM kompleksa būvniecības vēsturi un nākotnes vīziju.

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Robežapsardzības pārvaldes Operatīvās vadības dienestā jaunieši iepazinās ar jūras videonovērošanas sistēmas darbību, bet Ekspertīžu dienestā uzzināja par ceļošanas dokumentiem un to viltojumiem. Apmeklētāji varēja arī apskatīt vērtīgo un jaudīgo informācijas un sakaru tehniku, kas nodrošina operatīvās informācijas apmaiņu. Tāpat interesentiem bija iespēja tikties ar Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieku ģenerāli Ēriku Ivanovu.

Robežsardzes reģionālajās struktūrvienībās interesenti varēja uzzināt, kādas pārmaiņas skārušas robežsargu darbu pēc Latvijas pievienošanās Šengenas zonai, noskaidrot, kā pareizi šķērsot robežu, un redzēt darbā robežsardzes dienesta suņus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atvērto durvju dienu apmeklētājiem piedāvāja iespēju apskatīt un aptaustīt ugunsdzēsēju tehniku un aprīkojumu, informēja par ārkārtas situāciju tālruņa 112 darbību, iepazīstināja ar ugunsdzēsēju darba ikdienu un prasmēm, kādas nepieciešamas glābējiem.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļās interesentiem bija iespēja noskaidrot visu par jaunajām biometriskajām pasēm un redzēt to noformēšanas procesu.

Tāpat atvērto durvju dienas ietvaros varēja iegūt informāciju par iespējām mācīties Iekšlietu ministrijas sistēmas izglītības iestādēs.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

 

Kultūras ministrijā:

19.septembrī Kultūras ministrijas (KM) atvērto durvju dienas pasākumu apmeklēja 277 vidējo un vecāko klašu skolēni, kā arī studenti no deviņām Rīgas un reģionālajām mācību iestādēm. Kultūras ministrijas viesu vidū bija Tukuma Raiņa ģimnāzijas, Brocēnu vidusskolas, Rīgas Teikas vidusskolas, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Rīgas Hanzas vidusskolas, Rīgas Komercģimnāzijas, Rīgas Imantas vidusskolas, Daugavpils ģimnāzijas audzēkņi un Baltijas Starptautiskās akadēmijas studenti.

Skolēni un studenti guva priekšstatu par ministrijas darbību, tās atbildībā esošajām nozarēm, kultūrpolitikas plānošanas nepieciešamību un svarīgākajiem kultūrpolitikas mērķiem.

Kultūras ministre Hēlēna Demakova savā uzrunā skolēniem un studentiem stāstīja par aktuālajiem jautājumiem un paveikto kultūras jomā, aicinot skolu jauniešus mācību procesā izmantot kultūras resursu digitalizācijas sniegtās iespējas, pievērst uzmanību tādiem realizētiem projektiem kā Latvijas kultūras karte internetā un KM izveidotais daudzvalodu portāls www.kultura.lv, kur vienkopus var atrast noderīgu informāciju par kultūras notikumiem Latvijā.

Valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Karkovska iepazīstināja jauniešus ar valdības lielākajiem investīciju projektiem kultūrā – infrastruktūras objektiem: Nacionālo bibliotēku, Rīgas koncertzāli un Laikmetīgās mākslas muzeju, uzsverot, ka tagadējie skolēni ir potenciālie šo objektu lietotāji nākotnē. Īpaši skolēnu uzmanību saistīja īsfilma par Rīgas koncertzāli, kas ļāva jau tagad iepazīt, kāda būs šī vērienīgā kultūras celtne.

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā:

19.septembrī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM) notika valsts pārvaldes atvērto durvju diena “Apciemo ierēdni!”, kurā jaunieši no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas iepazinās ar ministrijas paveikto Latvijas ilgtermiņa attīstības stratēģijas izstrādē, kā arī aktīvi iesaistījās diskusijā par Latvijas nākotni.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas izstrāde ir viena no RAPLM prioritātēm. Atvērto durvju dienas ietvaros jauniešiem bija iespēja iesaistīties stratēģijas izstrādē, veidojot savu telpisko attīstības vīziju un nākotnes perspektīvas izglītības jomā.

Kā uzsvēra skolēni, lai valsts spētu attīstīties ilgtermiņā, jāattīsta infrastruktūra. Jāattīsta ceļi, dzelzceļi un gaisa satiksme, lai Latvijas iedzīvotāji ērti un ātri varētu nokļūt sev vēlamā Latvijas vietā, neizmantojot personīgo auto.

Tāpat jāattīsta alternatīvās enerģijas ieguves iekārtas. Piemēram, Latvijas rietumu daļā būtu jāveicina vēja ģeneratoru attīstība, kas uzlabotu enerģijas ieguvi un attīstītu ekonomiku, akcentēja skolēni.

Atvērto durvju dienas ietvaros skolēni un pedagogi kopīgi veidoja filmu “Kādā Latvijā es dzīvošu pēc 25 gadiem”, kura tiks prezentēta 10.oktobrī nacionālajā forumā Ķīpsalā “Atspēriens. Latvija 2030”.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Satiksmes ministrijā:

19.septembrī vairāk nekā tūkstotis interesentu apmeklēja Satiksmes ministrijas organizēto atvērto durvju dienu, kurā tās padotības iestādes un kapitālsabiedrības prezentēja transporta un sakaru nozari.

Šajā dienā ikviens varēja detalizēti uzzināt, ko dara Satiksmes ministrija (SM), kādās profesijās var strādāt tās kompetences nozarēs, kā arī kā noris darbs Latvijas pastā, starptautiskajā lidostā “Rīga”, Latvijas dzelzceļā un citos uzņēmumos.

Desmit ekspertu komandas no SM padotības iestādēm un kapitālsabiedrībām atbildēja uz atvērto durvju dienas apmeklētāju jautājumiem, piedāvāja dažādus informatīvos materiālus un iesaistīja atraktīvos konkursos. Piemēram, pildot testus, ikviens varēja pārbaudīt zināšanas dzelzceļa, aviācijas vai citā transporta jomā. Skolēni varēja iepazīties arī ar ministrijas ierēdņu ikdienu, verot ikviena kabineta durvis un speciālistiem uzdodot sev interesējošos jautājumus.

Papildus tam skolēnu grupas un citi interesenti apmeklēja Zaķusalas televīzijas torni, Rīgas Motormuzeju, Dzelzceļa vēstures muzeju, vienīgo Latvijas ledlauzi – kuģi “Varma”, Latvijas pasta šķirošanas kompleksu, starptautisko lidostu “Rīga”, kā arī aplūkoja Elektronisko sakaru direkcijas aprīkotās darba mašīnas.

Izlozes kārtībā desmit laimīgie no SM ēkā organizēto atvērto durvju dienas apmeklētājiem šā gada oktobra nogalē varēs aktīvi pavadīt dienu Biķernieku kompleksajā sporta bāzē, izmēģinot savus spēkus kartingu trasē. Paredzēts arī Rīgas Motormuzeja apmeklējums.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!