• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iztiku un mājokli kā pašvaldību pabalstu prioritāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2008., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kārtību augu karantīnas izraisīto zaudējumu kompensācijai

Vēl šajā numurā

23.09.2008., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iztiku un mājokli kā pašvaldību pabalstu prioritāti

No 1.oktobra pašvaldības būs tiesīgas izmaksāt citus pabalstus tikai pēc tam, kad ir apmierināts iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta. To paredz likuma grozījumi, ko Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 17.septembrī atbalstīja izskatīšanai otrajā, galīgajā, lasījumā.

Grozījumi tiek virzīti steidzamības kārtā, lai stātos spēkā vēl pirms jaunās apkures sezonas, kad daudzām mājsaimniecībām par siltumu būs jāmaksā vairāk. Pašvaldībām turpmāk būs jārūpējas, lai vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem būtu nodrošināta iztika un pajumte, un tikai pēc tam pašvaldības sociālā budžeta līdzekļus varēs izmantot citiem pabalstiem, norāda komisijas deputāti.

Deputāti iestrādāja likumprojektā normu, kas ļaus Latvijas Valsts mežiem nodrošināt pašvaldības ar apaļkokiem, ko tās varēs izmantot malkas sagatavošanai. “Mums ir ziņas, ka valsts mežos paliek daudz koksnes, ko varētu izmantot malkā. Sakārtojot ķēdi, kā kurināmais no meža ar pašvaldības starpniecību nonāk pie iedzīvotājiem, mēs iedibināsim jaunu valsts atbalsta mehānismu trūcīgiem cilvēkiem, kam ir grūtības ar kurināmā sagādi,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komisija iepriekš secinājusi: pārskatot pašvaldību pabalstu struktūru, izrādās, ka daudzviet dzīvokļa pabalstos neizmaksā ne santīma. Turpretim plaši izplatīti ir tā dēvētie politiskie pabalsti, ko izmaksā svētku sakarā, neizvērtējot konkrēto cilvēku sociālo situāciju un vajadzības.

Līdz šim Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka pašvaldībām jāapmierina iedzīvotāju pieprasījums pēc GMI pabalsta, un pēc tam pamatbudžeta līdzekļus var izmantot citu veidu pabalstiem.

Dzīvokļa pabalsta apjoms un saņēmēju loks būs jānosaka pašvaldības saistošajos noteikumos. To piešķirs, izvērtējot ģimenes vai personas ienākumus. Pabalstu varēs pārskaitīt uz dzīvokļa izīrētāja vai komunālo pakalpojumu sniedzēja kontu, vai arī izmaksāt pabalsta saņēmējam malkas vai cita kurināmā iegādei. Tāpat pabalstu varēs piešķirt mantiskā veidā, nodrošinot iedzīvotājus ar malku.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!