• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kārtību augu karantīnas izraisīto zaudējumu kompensācijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2008., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181415

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ķīnas Tautas Republikas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

23.09.2008., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kārtību augu karantīnas izraisīto zaudējumu kompensācijai

Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 17.septembrī 1.lasījumā atbalstīja Zemkopības ministrijas izstrādāto likumprojektu, kura mērķis ir deleģēt Ministru kabinetam (MK) izdot normatīvos aktus augu aizsardzības jomā.

MK noteikumi paredzēs kompensāciju apmēru un izmaksas kārtību par augu kaitēkļu un slimību karantīnas un izplatības ierobežošanu, kā arī kaitīgo organismu diagnosticēšanas un invazīvo augu aprites ierobežošanas kārtību.

Komisijas deputāti ierosināja precizēt, kurš būs tiesīgs saņemt minēto kompensāciju. Tāpat likumprojektā jāiestrādā galvenie kritēriji, kuri būtu jāievēro, izstrādājot MK noteikumus, norādīja deputāti.

“Izmaiņas likumdošanā sakārtos kompensāciju izmaksu jautājumu un sniegs drošību augkopjiem. Viņi zinās, kādā veidā par iznīcinātajiem augiem var saņemt kompensāciju. Valstī jābūt mehānismiem, kas sekmētu augkopjus sadarboties cīņā pret infekcijām, lai viņi nebaidītos ziņot par iespējamiem inficētiem augiem,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Anna Seile.

Lai novērstu kaitīgo organismu izplatīšanos, svarīgi laikus atklāt to perēkļus un iznīcināt inficētos augus. Jautājums par kompensāciju izmaksu aktualizējās pēc bakteriālās iedegas atklāšanas pagājušā gada jūlijā Jelgavas rajona Staļģenē. Latvijā pirmo reizi konstatēja bīstamu augu slimību – bakteriālo iedegu, un, lai to apkarotu, bija jāiznīcina slimie augi.

Šobrīd valstī nav noteikta vienota kārtība, kā persona var lūgt kompensāciju, kas šo pieprasījumu izskata un kā šo kompensāciju var saņemt.

Kompensācijas par sevišķu bīstamu augu karantīnas organismu izplatības ierobežošanu izmaksā arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Augu karantīnas organismi ir kaitīgi organismi ar iespējamu ekonomisko ietekmi noteiktā teritorijā, kas patlaban attiecīgajā teritorijā nav sastopami vai ir ierobežoti izplatīti un tiek aktīvi apkaroti.

Tāpat valdībai būs tiesības izdot noteikumus par augļu koku un ogulāju pavairošanas materiāla atbilstības kritērijiem un tā aprites kārtību.

Komisija nolēma lūgt Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!