• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mērķi pilnībā izmantot daudzvalodības potenciālu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2008., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181435

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Horvātijas parlamenta priekšsēdētāja oficiālo vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

23.09.2008., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mērķi pilnībā izmantot daudzvalodības potenciālu

18.septembrī Eiropas Komisija pieņēma paziņojumu “Daudzvalodība: Eiropas priekšrocība un kopīga apņemšanās”, kurā valodas aplūkotas plašākā mērogā saistībā ar sociālo kohēziju un labklājību.

Šā paziņojuma mērķis, iekļaujot daudzvalodību vairākos Eiropas Savienības politikas virzienos un pasākumos, ir parādīt faktisko stāvokli vairāk nekā 490 miljonu pilsoņu lielajā Eiropas Savienībā ar atšķirīgām valodu prasmēm un vajadzībām.

Daudzvalodības jautājumu komisārs Leonards Orbans sacīja: “Daudzu valodu harmoniska līdzāspastāvēšana Eiropā izteikti simbolizē Eiropas Savienības centienus būt vienotiem daudzveidībā. Mēs ar šo paziņojumu mudinām ES dalībvalstis, vietējās iestādes un sociālos partnerus apvienot spēkus un rīkoties. Mūsu iekļaujošajā pieejā ir ņemtas vērā valodu daudzveidības piedāvātās vērtības un iespējas Eiropā, kā arī konkrētākas vajadzības apgūt valodas, lai efektīvi sazinātos.”

Nesenās paplašināšanās ES ir palielinājušas valodu daudzveidību, kas tagad aptver 23 oficiālās valodas un vēl vairāk nekā 60 valodas, kurās runā atsevišķos reģionos vai atsevišķas iedzīvotāju grupas. Plašo, ikdienā lietoto eiropiešu valodu spektru vēl vairāk paplašina globalizācijas un imigrācijas plūsmas. Valodu daudzveidība nenoliedzami ir viena no raksturīgākajām Eiropas Savienības iezīmēm, kas ietekmē iedzīvotāju sabiedrisko, kultūras un profesionālo dzīvi un dalībvalstu saimniecisko un politisko darbību.

Šis paziņojums sagatavots, atsaucoties uz mūsdienu realitātes izvirzītajiem uzdevumiem, un piedāvā pieeju, kas pamato daudzvalodības iekļaušanu visās ES politikas jomās.

Ar šo paziņojumu ES dalībvalstis un pārējās ES iestādes ir aicinātas apvienot spēkus, lai iedrošinātu un palīdzētu pilsoņiem apgūt valodas. Tajā aplūkoti šādi jautājumi:

• valodu nozīme savstarpējas daudzkultūru sabiedrības izpratnes attīstīšanā;

• labākas nodarbinātības iespējas valodu prasmju dēļ un konkurētspējas nodrošināšana Eiropas uzņēmumiem;

• pasākumi, lai Eiropas pilsoņus iedrošinātu līdztekus dzimtajai valodai apgūt vēl divas citas valodas;

• plašsaziņas līdzekļu un jauno tehnoloģiju izmantošana dažādu valodu pratēju saziņas nodrošināšanai.

Turklāt ar šo politikas dokumentu ir ierosināts pēc iespējas plašāk izmantot pašreizējās Eiropas programmas un iniciatīvas izglītības, plašsaziņas līdzekļu, pētniecības, sociālās integrācijas un konkurētspējas jomā un ir iecerēts 2012.gadā pārskatīt gūtos panākumus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!