• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par pensiju indeksāciju oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2008., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

24.09.2008., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par pensiju indeksāciju oktobrī

Sākot ar oktobri, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) sāks izmaksāt indeksētās pensijas tiem pensionāriem, kuru pensija nepārsniedz 225 latus. Tiks indeksētas vecuma, invaliditātes, izdienas, apgādnieka zaudējuma pensijas, kā arī atlīdzība par darbspēju zaudējumu un atlīdzība par apgādnieka zaudējumu. Indeksācijas rezultātā pensijas palielināsies vidēji par 15,3 procentiem.

Oktobra indeksācijai no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta vidēji mēnesī būs nepieciešami vairāk nekā 11 miljoni latu, bet līdz 2008.gada beigām šim mērķim paredzētie izdevumi sasniegs 33,2 miljonus latu.

Indeksācijā tiks piemēroti vairāki indeksi:

• pensijām, kuras un kuru apmērs nepārsniedz 150 latus, piemēro indeksu 1,1731;

• pensijām, kuru apmērs pārsniedz 150 latus, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (225 latus), piemēro indeksu 1,1574; šo indeksu piemēro arī atlīdzībai par darbspēju zaudējumu un atlīdzībai par apgādnieka zaudējumu;

• pensijām, kuru apmērs pārsniedz 150 latus, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (225 latus) un kuras tika palielinātas 2008.gada 1.aprīlī, jo tad to apmērs vēl nepārsniedza 150 latus, piemēro indeksu 1,0457.

Tā kā daļa pensionāru ik mēnesi saņem pensiju kopā ar piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim, daudziem tas rada pārpratumus, jo piemaksa tiek uztverta kā pensijas daļa. Atgādinām, ka piemaksa pie vecuma pensijas nav pensijas sastāvdaļa un tādēļ netiek indeksēta.

Iepriekšējā (aprīļa) indeksācijā tika indeksētas pensijas, kuru apmērs nepārsniedza 150 latus. Pensijas tiek indeksētas divas reizes gadā – aprīlī un oktobrī, lai kompensētu dzīves dārdzības pieaugumu.

VSAA Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!