• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs un tikšanos ar Eiropas Savienības un citu valstu ārlietu ministriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2008., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181753

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par labas pārvaldības ievērošanu Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

30.09.2008., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra darba vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs un tikšanos ar Eiropas Savienības un citu valstu ārlietu ministriem

ANO Ģenerālās asamblejas Ņujorkā ietvaros pagājušajā nedēļā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās gan daudzpusējās tikšanās kopā ar citiem ANO, Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Padomes (EP) dalībvalstu ārlietu ministriem, kā arī ar transatlantiskajiem partneriem, gan divpusēji tikās ar Ukrainas, Jordānijas, Palestīniešu pašpārvaldes, Ēģiptes Arābu Republikas, Apvienoto Arābu Emirātu un Irānas Islāma Republikas ārlietu ministriem.

ES dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās reizē ar ASV valsts sekretāri Kondolīzu Raisu 24.septembrī tika pārrunāti tādi jautājumi kā Tuvo Austrumu miera process, situācija Irānā, kā arī Gruzijas un Krievijas konflikts. Šie jautājumi tika apspriesti arī Eiropas un transatlantisko partneru darba pusdienās.

ES civilās misijas darbības sākšana visā Gruzijas teritorijā un citi jautājumi saistībā ar ES prezidējošās valsts Francijas, Krievijas, kā arī Gruzijas līderu panākto vienošanos izpildi bija galvenā tēma 23.septembrī notikušajā ES dalībvalstu sanāksmē ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Pēc EP prezidējošās valsts Zviedrijas ārlietu ministra Karla Bilta ierosinājuma 24.septembrī norisinājās EP ārlietu ministru ārkārtas sanāksme, lai pārrunātu Gruzijas un Krievijas konflikta ietekmi uz EP turpmāko darbību un aktuālo dienaskārtību.

Pēc Baltijas valstu iniciatīvas Ņujorkā notika ārlietu ministra M.Riekstiņa, Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Paeta un Lietuvas ārlietu ministra Petra Vaitiekūna tikšanās ar ASV valsts sekretāres vietnieku Nikolasu Bērnsu. Tikšanās laikā pārrunāta Baltijas valstu un ASV sadarbība un kolektīvās drošības jautājumi NATO ietvaros. Ārlietu ministri un ASV valsts sekretāres vietnieks uzsvēra, ka svarīgi palielināt NATO redzamību Baltijas valstīs.

Runājot par situāciju Kaukāzā, Baltijas valstu ministri un ASV administrācijas pārstāvis pārsprieda oktobrī plānoto donoru konferences norisi Gruzijas atbalstam, kā arī EDSO un ES civilās misijas ekspertu klātbūtni Gruzijā. Baltijas valstu ārlietu ministri bija vienisprātis, ka aktīva ES un ASV sadarbība ir būtiska situācijas noregulējumā Gruzijā.  

Sarunas laikā ASV valsts sekretāres vietnieks N.Bērnss pateicās Latvijai par ieguldījumu starptautiskajā miera uzturēšanas misijā Irākā – gan pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā, gan administratīvās kapacitātes atjaunošanā. Ārlietu ministrs M.Riekstiņš informēja, ka Latvija noslēgs misiju Irākā līdz šā gada nogalei.

Tiekoties ar N.Bērnsu, Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri pauda gandarījumu par sekmīgo Baltijas valstu progresu ceļā uz Bezvīzu programmas ieviešanu ar ASV. M.Riekstiņš atzīmēja, ka tuvākajās dienās tiks parakstīts Latvijas Republikas valdības un ASV valdības līgums “Par sadarbības pastiprināšanu smago noziegumu novēršanā un apkarošanā”.

25.septembrī norisinājās arī Valsts prezidenta Valda Zatlera un ārlietu ministra M.Riekstiņa apaļā galda diskusija ar ASV ebreju organizāciju pārstāvjiem, kuras laikā notika viedokļu apmaiņa par ārpolitikas aktualitātēm, īpaši par situāciju Dienvidkaukāzā, kā arī Tuvajos Austrumos, saistībā ar Izraēlas un Palestīnas miera sarunām un Irānas jautājumu. Latvijas puse informēja arī par izveidoto darba grupu Tieslietu ministrijas vadībā ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu risināšanai. 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!