• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 29.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2008., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181788

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas jūras reģiona ilgtspējīgu attīstību

Vēl šajā numurā

01.10.2008., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 29.septembrī

FM: Par muitas nodokļu atcelšanas un kvotu piemērošanas kārtību

29.septembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais MK noteikumu projekts par kārtību, kādā iesniedz iesniegumus par muitas nodokļa atcelšanu un kvotu piemērošanu, kā arī noraidījumus par citu Eiropas Savienības dalībvalstu iesniegumiem par muitas nodokļa atcelšanu un kvotu piemērošanu.

Projektā ir noteikti gadījumi, kuros komersants FM var iesniegt iesniegumu muitas nodokļa atbrīvojumam vai kvotai izejvielām, nepabeigtām precēm vai to sastāvdaļām, kuras importē no trešajām valstīm. Tāpat noteikti gadījumi, kuros komersantam ir tiesības iesniegt citas ES dalībvalsts iesniegumu noraidījumu, kā arī dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas kārtība. Komersantu iesniegumus tālākai iesniegšanai Eiropas Komisijai turpmāk sagatavos FM.

Līdz ar jaunā projekta apstiprināšanu spēku zaudēs Ministru kabineta noteikumi “Muitas nodokļa atcelšanas un kvotu konsultatīvās padomes nolikums”.

Ņemot vērā komersantu iesniegumu nelielo skaitu un līdzšinējo pieredzi komersantu iesniegumu izskatīšanā, izlemts, ka šai funkcijai nav nepieciešama īpaša konsultatīvā struktūra – Muitas nodokļa atcelšanas un kvotu konsultatīvā padome. Iesniegumu izskatīšanu un nodošanu Eiropas Komisijai var nodrošināt FM.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

LM: Par nekustamā īpašuma “Reģi” saglabāšanu valsts īpašumā

Nekustamo īpašumu “Reģi” saglabās valsts īpašumā, nododot to Finanšu un Zemkopības ministrijas valdījumā. To paredz 29.septembrī valdībā apstiprinātais Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais rīkojums.

Atbilstoši rīkojumam Finanšu ministrijas valdījumā tiks nodots nekustamais īpašums 5,53 ha platībā un desmit būves. Savukārt Zemkopības ministrijai valdījumā nonāks zeme 12,21 ha un 4,45 ha platībā.  

Šobrīd 15 “Reģi” iemītnieki joprojām atrodas centra administratīvajā ēkā. Tāpēc LM īpašuma daļu Finanšu ministrijai nodos ar nosacījumu, ka LM ēkas pilnīgi atbrīvos tikai pēc tam, kad “Reģi” varēs sākt savu darbību Kuldīgas rajona Gudenieku pagasta “Saulrietos”.

Savukārt, lai nodrošinātu iemītnieku izmitināšanu jaunās un sakārtotās telpās, LM uzsākusi projektēt jaunu sociālās aprūpes centru Kuldīgas rajona Gudenieku pagasta “Saulrietos”.

Pēc traģiskā ugunsgrēka 48 “Reģi” iemītnieki izmitināti citos sociālās aprūpes centros visas valsts teritorijā, bet 15 klienti dzīvo sociālās aprūpes centra administratīvajā ēkā.

 

LM: Par darba aizsardzības prasībām, saskaroties ar kancerogēnām vielām darba vietās

Lai aizsargātu to darbinieku drošību un veselību, kuri ir vai var būt pakļauti kancerogēno vielu iedarbībai, Labklājības ministrija (LM) noteikusi darba aizsardzības prasības, kas jāievēro, saskaroties ar kancerogēnām vielām darba vietās.

Šīs prasības iekļautas LM izstrādātajos Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi par darba aizsardzības prasībām, saskaroties ar kancerogēnām vielām darba vietās”, kuri 29.septembrī apstiprināti Ministru kabineta sēdē.

Līdz ar to spēku zaudē pašreiz spēkā esošie “Noteikumi par darba aizsardzības prasībām, saskaroties ar kancerogēnām vielām darba vietās”.

Apstiprinātajā dokumentā nav mainītas pamatprasības, kuras ir noteiktas jau pašreiz spēkā esošajos noteikumos. Tā, piemēram, lai novērstu kancerogēnu ietekmi uz strādājošo veselību un drošību, darba devējam ir jāveic vairāki pasākumi: iespēju robežās jānovērš kancerogēnu lietošana, aizvietojot tos ar mazāk bīstamām vielām strādājošo drošībai un veselībai. Tāpat darba devējiem ir pienākums maksimāli automatizēt un hermetizēt tehnoloģiskos procesus, ieviest automatizētu tālvadību un kontroli, kā arī ierobežot to darbinieku skaitu, kuri darba vietās saskaras ar kancerogēniem.

Savukārt gadījumos, kad darbiniekam tomēr nākas saskarties ar kancerogēniem, darba devējam ir jānodrošina, lai šīs saskares līmenis nepārsniegtu noteikumu 1.pielikumā norādītās aroda ekspozīcijas robežvērtības – ķīmisko vielu un ķīmisko produktu koncentrāciju darba vides gaisā. Turklāt, saskaroties ar kancerogēnām vielām darba vietā, darba devējam jānodrošina strādājošie ar kolektīvajiem vai individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.

Lai atvieglotu noteikumu piemērošanu, noteikumos iekļautas kancerogēno un mutagēno ķīmisko vielu definīcijas. Atbilstoši speciālistu priekšlikumiem, noteikumos iekļauts kancerogēnu saraksts, kurā ietvertas 1. un 2.kategorijas kancerogēnas un mutagēnas vielas, to riska fāzes un aroda ekspozīcijas robežvērtības tām vielām, kurām tādas ir noteiktas.

Iepriekš kancerogēno vielu saraksts bija iekļauts Latvijas valsts standartā LVS 89:1998 “Ķīmisko vielu aroda ekspozīcijas robežvērtības darba vides gaisā”, kurš pašreiz nav spēkā.

Tāpat noteikumos pilnībā pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas 2004/37/EK prasības par darba ņēmēju aizsardzību pret risku, kas saistīts ar kancerogēnu vai mutagēnu iedarbību darbā. 

Atbilstoši noteikumiem nodarbināto uzskata par pakļautu kancerogēnu iedarbībai, ja viņš veic ar kancerogēnu ražošanu, izmantošanu, glabāšanu, transportēšanu, pārstrādi, savākšanu vai iznīcināšanu saistītu darbu vai darbu, kura procesā rodas kancerogēns.

Par šo noteikumu izpildi un ievērošanu būs atbildīgs darba devējs. Savukārt to ievērošanu kontrolēs Valsts darba inspekcija, bet at­sevišķas kontroles funkcijas atbilstoši saviem nolikumiem veiks Veselības inspekcija un Vides valsts inspekcija, kā arī Aizsardzības ministrija.

Kancerogēnas vielas ir kancerogēnas vai mutagēnas ķīmiskas vielas vai produkti, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasifikācijas, marķēšanas un iepakošanas kārtību un bīstamo ķīmisko vielu sarakstu tiek klasificēti kā 1. un 2.kategorijas kancerogēnās vai 1. un 2.kategorijas mutagēnās vielas un produkti. 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

VidM: Par dabas parka “Laukezers” individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem

29.septembrī Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Dabas parka “Laukezers” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Dabas parks “Laukezers” atrodas Jēkabpils rajona Kūku pagastā – dabas parka kopējā platība ir 327 hektāri, tas izveidots 2004.gadā. Dabas parks izveidots, lai nodrošinātu Latvijas un Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamo ezeru un mežu biotopu, kā arī īpaši aizsargājamo sugu un to dzīvotņu aizsardzību un veicinātu teritorijas ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Teritorija atbilst “Natura 2000” kritērijiem, tādēļ ar likumu “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” dabas parks noteikts kā Eiropas nozīmes aizsargājamā teritorija.

Noteikumu projekts paredz dabas parka teritorijā noteikt divas funkcionālās zonas – dabas lieguma un dabas parka zonu. Dabas lieguma zona izveidota, lai saglabātu teritorijas īpaši aizsargājamos biotopus: Laukezeru ar ezereņu (Isoëtes), lobēliju (Lobelia) un krasteņu (Littorella) audzēm, Baltiņu ezeru ar dižās aslapes (Cladium mariscus) audzēm un mieturaļģu (Charophyta) augāju, kā arī skujkoku mežu uz osveida reljefa formas. Dabas parka zona izveidota, lai veicinātu teritorijas ilgtspējīgu apsaimniekošanu un pieejamību plašākai sabiedrībai, vienlaikus saglabājot tajā esošās dabas vērtības – Eiropas un Latvijas nozīmes īpaši aizsargājamos biotopus, sugas un to dzīvotnes.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par Lauksaimniecības datu centra sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

Valdība 29.septembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Noteikumi par valsts aģentūras “Lauksaimniecības datu centrs” sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi”.

Šobrīd Lauksaimniecības datu centra (LDC) sniegto publisko pakalpojumu cenrādī ir pakalpojums – informācijas labošana reģistra datu bāzē no kļūdainiem pirmdokumentiem. Grozījumi normatīvajos aktos nosaka, kur informācija tiek labota – dzīvnieku reģistrā, ganāmpulku reģistrā vai novietņu reģistrā.

Tāpat arī LDC ar 2009.gada 1.janvāri tiks uzlikta jauna funkcija – mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācija. Līdz ar to LDC sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādī iekļauti divi jauni pakalpojumi – mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācija un mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka maiņas reģistrācija.

Noteikumi stāsies spēkā 2009.gada 1.janvārī.

 

ZM: Par izmaksu apmēru daļēji naturālo saimniecību pārstrukturēšanas atbalstam

Valdība 29.septembrī apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam pasākumam “Atbalsts daļēji naturālo saimniecību pārstrukturēšanai””.

Grozījumi noteikumos nepieciešami, lai novērstu neattiecināmo izmaksu rašanos, kas var veidoties, ja noteiktās kompensāciju summas konvertē latos pēc Eiropas Centrālās bankas noteiktā priekšpēdējā maiņas kursa, kas noteikts pirms tā mēneša, kurā tiek veiktas izmaksas.

Tas var būtiski atšķirties no fiksētā eiro kursa, kas noteikts attiecībā 1 eiro pret 0,702804 latiem, pēc kura tika aprēķinātas noteikumos ietvertā kompensāciju maksājumu summas.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par enerģētisko kultūraugu savācēju un pirmo pārstrādātāju atzīšanas kārtību

Valdība 29.septembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Kārtība, kādā atzīst Eiropas Savienības enerģētisko kultūraugu savācējus, pirmos pārstrādātājus un lauksaimniekus, kuri savā saimniecībā izmanto vai pārstrādā enerģētiskos kultūraugus”.

Noteikumi izstrādāti, lai enerģētisko kultūraugu savācējiem, pirmajiem pārstrādātājiem un lauksaimniekiem, kas enerģētiskos kultūraugus izmanto vai pārstrādā savā saimniecībā, noteiktu pienākumus un nosacījumus to atzīšanai.

Šā gada 13.martā tika pieņemti grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, kas nosaka deleģējumu Ministru kabinetam izstrādāt noteikumus lauksaimniecības produktu savācēju un pirmo pārstrādātāju, kā arī lauksaimnieku, kuri savā saimniecībā izmanto vai pārstrādā enerģētiskos kultūraugus, atzīšanai. Šā iemesla dēļ Zemkopības ministrija izstrādāja jaunus MK noteikumus, kuri pārņem līdz šim spēkā esošo MK noteikumu “Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu par kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību” noteiktās enerģētisko kultūraugu savācēju, pirmo pārstrādātāju un lauksaimnieku, kuri savā saimniecībā izmanto vai pārstrādā enerģētiskos kultūraugus, atzīšanas prasības.

Ar jauno Ministru kabineta noteikumu “Kārtība, kādā atzīst Eiropas Savienības enerģētisko kultūraugu savācējus, pirmos pārstrādātājus un lauksaimniekus, kuri savā saimniecībā izmanto vai pārstrādā enerģētiskos kultūraugus” spēkā stāšanās brīdi noteikumi “Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu par kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību” tiks atzīti par spēku zaudējušiem.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!