• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par interneta televīzijas kanālu EUROPARLTV. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2008., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181875

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valdības un Pašvaldību savienības domstarpību un vienošanās protokolu

Vēl šajā numurā

02.10.2008., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par interneta televīzijas kanālu EUROPARLTV

 

No 2008.gada 17.septembra internetā sāka darboties Eiropas Parlamenta (EP) televīzijas kanāls EUROPARLTV. Tas nozīmē, ka no šā brīža ikviens, kam ir interneta pieslēgums, jebkur pasaulē var skatīties raidījumus par Eiropas Parlamenta darbu un ar to saistītiem jautājumiem, izvēloties sev atbilstošāko no pastāvīgi atjauninātā pārraižu klāsta.

Šajā dokumentā desmit punktos esam snieguši atbildes uz jautājumiem, kas varētu rasties par jauno televīzijas kanālu. EUROPARLTV ir pieejams no 17.septembra: www.europartlv.europa.eu

 

1. Kāpēc kanālu izveidoja?

Viens no Eiropas Parlamenta darbības principiem ir strādāt tā, lai tas būtu Eiropas Savienības pilsoņiem pārredzams, pieejams un saprotams. Viņiem ir tiesības zināt un izprast to, kas notiek Parlamentā, kura pārstāvjus viņi ievēlējuši. Parlamenta televīzijas kanāls dod iespēju atspoguļot iestādes aktivitātes moderni un radoši.

Eiropā pēdējos desmit gados šādu parlamentāro televīzijas kanālu skaits ir pieaudzis.

Dažos gadījumos šo pakalpojumu sniedz nacionālās raidorganizācijas, piemēram, “BBC Parliament”, citos – pašu parlamentu kanāli, kā tas ir, piemēram, Francijā un Grieķijā.

Eiropas Parlaments ir izvēlējies šo otro iespēju.

 

2. Kādēļ interneta televīzija?

Interneta televīzijas kanāls:

• izmaksā mazāk nekā tradicionālie televīzijas kanāli;

• ir daudz vieglāk pielāgojams tehnoloģiju attīstībai, jo īpaši datora un televīzijas tehnoloģiju saplūšanai un arvien plašākam platjoslas pakalpojumu izmantojumam;

• ir ērtāks lietotājam un piedāvā skatītājam plašu izvēles klāstu, ko iespējams skatīties sev izdevīgā laikā un vietā;

• atbilst mainīgajiem sociālajiem modeļiem un daudziem eiropiešiem, īpaši jauniešiem, kas sev vajadzīgo informāciju meklē internetā;

• ievērojami labāk spēj nodrošināt pārraides daudzās valodās;

• ir vienīgais veids, kā sasniegt cilvēkus citās valstīs ārpus Eiropas Savienības.

 

3. Ko tajā varēs redzēt?

Būtībā EUROPARLTV veido nevis viens, bet četri kanāli – katrs domāts atšķirīgai auditorijai:

“Jūsu Parlaments” veidots tiem, kurus interesē Eiropas Savienības politikas jautājumi: nozaru pārstāvjiem, sociālajiem partneriem, lobijiem, akadēmiķiem, Eiropas Savienības iestāžu darbiniekiem.

“Jūsu viedoklis” veidots plašākai sabiedrībai un dod iespēju lietotājam veidot savu programmu.

“Jaunatnes Eiropa” īpaši domāta skolas vecuma jauniešiem – auditorijai, kas internetu izmanto ļoti daudz un kas ir arī nākotnes Eiropas elektorāts.

“Parlaments tiešraidē” sniedz nepārtrauktu informāciju par notikumiem Eiropas Parlamentā – plenārsēžu debatēm ar interneta saitēm uz iepriekšējām plenārsēdēm audiovizuālajā arhīvā un gaidāmajiem notikumiem, kā arī par parlamentāro komiteju darbu.

Papildus šiem kanāliem izveidota arī atsevišķa sadaļa, kas ļauj iepazīties ar EP. Tajā iekļauti materiāli ar pamatinformāciju par Parlamentu, tā priekšsēdētājiem un deputātiem, politisko grupu programmām un parlamentārajām komitejām, kā arī Parlamenta darbību un vēsturi.

 

4. Kā televīzijas kanālu izveidoja?

EP interneta TV nolēma izmantot ārējos pakalpojumus. Šim nolūkam tas rīkoja publisku konkursu, lai atrastu divas kompānijas: vienu, kas izveidotu interneta platformu, otru, kas veidotu raidījumus.

Līgumus ar šiem uzņēmumiem Parlaments parakstīja attiecīgi 2006.gada decembrī un 2007.gada jūlijā, proti, ar Apvienotajā Karalistē reģistrēto uzņēmumu “TwoFour Digital” par interneta platformas izveidi un ar Beļģijā reģistrēto uzņēmumu “Mostra” par saturu.

Abi uzņēmumi strādāja, lai vispirms radītu kanāla izmēģinājuma versiju, kas bija gatava 2007.gada novembrī, un pēc tam – īsto interneta versiju. Tajā plānotas 300 raidījumu stundas gadā, neskaitot tiešraides.

 

5. Kā projektu vērtēja?

Interneta televīzijas kanāla izmēģinājuma versiju izveidoja 2007.gada novembrī – kopš šā brīža tas bija pieejams ikvienam EP darbiniekam. Decembra sākumā Eiropas Parlamenta informācijas biroji dalībvalstīs izveidoja mērķgrupas kanāla novērtēšanai. Kopumā kanāla izmēģinājuma versiju skatījās 300 cilvēku, pēc tam aizpildot aptaujas lapu. Viņu atbildes atklāja, ka:

• 81% patika skatīties EUROPARLTV;

• 78% navigācija interneta lapā šķita vienkārša;

• 80% uzskatīja, ka informācija ir viņiem būtiska.

Balstoties uz šīm un arī EP apmeklētāju atsauksmēm, EP nolēma izveidot interneta televīzijas kanāla versiju tiešsaistē.

 

6. Kas to varēs skatīties?

Interneta televīzijas kanālu varēs skatīties ikviens, kam ir interneta pieslēgums. Interneta lietotāji varēs izvēlēties starp “Windows Media” vai “Flash 9”.

 

7. Cik valodās būs programmas?

Programmas tulkos vairāk nekā 20 valodās, tā padarot šo vietni unikālu. Dažās programmās teksts tiks ierunāts, citās tas būs ar subtitriem. Visas ES valodas būs pieejamas, tikai īru valodā raidījumi būs ierobežotā skaitā, līdzīgi kā EP mājaslapā.

 

8. Vai kanāls būs interaktīvs?

EP vēlas, lai EUROPARLTV būtu interaktīvs. Tas ļautu eiropiešiem izteikt viedokli par pārraidēm un tādā veidā ietekmēt to saturu. Programmas tiek veidotas tā, lai sniegtu šo iespēju.

 

9. Kas to pārraudzīs?

Kanāla darbību nosaka Redakcijas harta, kas cita starpā paredz, ka:

• kanāls vadās pēc sabiedriskajām raidorganizācijām raksturīgiem principiem. Tam ir informatīvi un izglītojoši mērķi;

• kanālam jāatspoguļo viedokļu dažādība Eiropas Parlamentā, ņemot vērā politisko grupu līdzsvaru un ievērojot redakcijas neitralitātes un objektivitātes principus.

Šīs prasības palīdzēs nodrošināt Padomdevēju panelis, ko veidos viens deputāts no katras politiskās grupas un ko vadīs EP priekšsēdētāja vietnieks informācijas un komunikācijas jautājumos. Padomdevēju panelis arī palīdzēs nodrošināt, lai laikus tiktu izskatītas visas sūdzības.

 

10. Cik tas maksās?

Plānotais kanāla gada budžets ir 9 miljoni eiro. Lielāko daļu izmantos programmu veidošanai un tulkošanai. Nelielākas summas paredzētas, lai pārvaldītu un attīstītu tīmekļa vietni un popularizētu kanālu.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!