• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reformām ātrmainīgajās telekomunikācijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.2008., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

03.10.2008., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reformām ātrmainīgajās telekomunikācijās

Eiropas Parlaments 24.septembrī pirmajā lasījumā balsoja par likumprojektiem, kas Eiropā reformēs ātri mainīgo telekomunikāciju nozari. Tās 2002.gadā pieņemtais regulējums jau ir novecojis. Deputāti nolēma: par to, ka elektronisko telekomunikāciju regulējumu visā ES ievēro konsekventi, jārūpējas iestādei, kas apvieno nacionālos regulatorus. Radiofrekvences, kas atbrīvosies digitālās pārejas rezultātā, jāizmanto bezvadu pakalpojumiem un jāgarantē, lai tie būtu savietojami visā ES.

 

Atbalsta neatkarīgu padomdevēja iestādi

Eiropas Parlaments kā alternatīvu sākotnēji piedāvātajai Eiropas Elektronisko sakaru tirgus iestādei (EECMA) iesaka izveidot Eiropas Telekomunikāciju regulatoru organizāciju (BERT).

Šajā no Eiropas Savienības iestādēm neatkarīgajā struktūrā ar padomdevēja funkcijām būtu pārstāvēti 27 dalībvalstu telekomunikāciju pakalpojumu regulatori. BERT uzdevums ir nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumus un vienādus konkurences noteikumus visā ES. Tā arī palīdzēs panākt, ka līdzīgās tirgus situācijās visi nacionālie regulatori piemēro vienādus instrumentus.

Iestādi finansētu kopīgi ES un nacionālās regulatoru iestādes, tomēr Parlaments nolēma šajā posmā vēl neprecizēt katras puses attiecīgo ieguldījumu. 

Deputāti arī piedāvā jaunu ES elektronisko saziņas tīklu koordinācijas shēmu. Nacionālajām atbildīgajām iestādēm pirms lēmumiem jākonsultējas ar Eiropas Komisiju un BERT. Eiropas Komisija vajadzības gadījumā var prasīt projektu mainīt.

 

Jānodrošina vienādi konkurences nosacījumi

Lai nodrošinātu vienādus konkurences nosacījumus, deputāti ierosina, ka nacionālais regulators varētu prasīt telekomunikāciju uzņēmumiem veikt funkciju nošķiršanu – nodalīt tīkla infrastruktūras pārvaldi no citiem pakalpojumiem. Šāda iespēja gan paredzēta tikai ārkārtas gadījumiem, kad konstatētas nopietnas un ilgstošas konkurences problēmas/tirgus nepilnības. Šī nošķiršana arī neskartu uzņēmumu īpašumtiesības, kā tas bija elektroenerģijas tirgus gadījumā.

 

Radiofrekvenču piešķiršana

Radiofrekvences kalpo kā mugurkauls tādām mūsdienu bezvadu tehnoloģijām un pakalpojumiem kā platjoslas internets, mobilais telefons, TV apraide, Bluetooth, satelīta navigācijas sistēmas, gaisa satiksmes kontrole. Rodoties jaunām izmantojuma iespējām, frekvences kļuvušas par ierobežotu resursu, un tās ir pieprasītas.

Pārejot uz digitālajām tehnoloģijām, daļa radiofrekvenču atbrīvosies. Lai tās izmantotu pēc iespējas efektīvāk un izvairītos no tā, ka pakalpojumi cits citam traucē, frekvenču pārvalde jākoordinē un jāsaskaņo.

Parlaments tādēļ aicina Eiropas Komisiju izstrādāt radiofrekvenču spektra rīcības plāna priekšlikumu. Tas arī prasa noteikt kā saistošu pakalpojumu neitralitātes principu: jebkuru frekvences joslu var izmantot jebkuram pakalpojumam. Tas tomēr jādara saskaņā ar attiecīgās valsts radiofrekvenču sadalījuma plānu un Starptautiskās elektrosakaru savienības noteikumiem.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!