• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2008., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181982

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Didzi Līdaci

Vēl šajā numurā

07.10.2008., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

 

Saeimas Juridiskā komisija 2.oktobrī pirms 3.lasījuma atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz paātrināt to pārsūdzēto administratīvo lietu izskatīšanu, kurās pirmās instances tiesa piespriedusi administratīvo arestu.

“Šīs izmaiņas ir vēl viens solis, lai atturētu vadītājus sēsties pie stūres dzērumā. Esam pilnveidojuši kodeksu, lai sods būtu iespējami savlaicīgs un neizbēgams. Gala lēmumu šādās lietās vairs nevarēs novilcināt gadiem, jo to skatīs maksimāli divās instancēs, turklāt saīsinātos termiņos,” norādīja Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Izmaiņas paredz, ka turpmāk lēmumu par administratīvo arestu varēs pārsūdzēt tikai apelācijas kārtībā.

Lēmumu, ar kuru noteikts administratīvais arests, varēs pārsūdzēt piecu dienu laikā (iepriekš – 20 dienu laikā). Iesniegtā sūdzība apelācijas instancei būs jāpārsūta trīs dienu laikā (iepriekš – septiņu dienu laikā). Savukārt apelācijas instancei sūdzība būs jāizskata 15 dienu laikā no apelācijas tiesvedības ierosināšanas.

Lēmumu par administratīvo arestu izpildīs tad, kad būs beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un ja lēmums nebūs pārsūdzēts. Ja sūdzība būs iesniegta, arests būs jāizpilda pēc tam, kad lietu būs izskatījusi apelācijas instances tiesa, ja tā lēmumu nebūs atcēlusi.

Līdzšinējais regulējums paredzēja, ka administratīvais arests izpildāms nekavējoties pēc lēmuma pieņemšanas pirmajā instancē. Šāda šķietami bargāka norma tomēr nav kavējusi atsevišķus autovadītājus izvairīties no soda, turklāt tā ierobežo Satversmē noteiktās tiesības uz taisnīgu tiesu, jo neparedz pietiekami efektīvu pagaidu tiesisko aizsardzību gadījumā, ja persona pārsūdzējusi lēmumu par administratīvā aresta uzlikšanu.

APK par transporta līdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē līdztekus citām sankcijām paredz arī administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm.

Plānots, ka izmaiņas APK stāsies spēkā 2009.gada 1.janvārī.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!