• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2008., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182042

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 2.oktobrī

Vēl šajā numurā

07.10.2008., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

 

JV38VAKS.JPG (25864 bytes)Daimārs Škutāns. Cerīgi jaunumi tiesu praksē: prasības nodrošināšana komercstrīdos 

Pēdējie pāris mēneši ir bijuši vēsturisku izmaiņu laiks tiesu praksē prasības nodrošināšanas jautājumos komercstrīdos. Vēl pavisam nesen Latvijas juristu saimes uzmanība tika pievērsta vairākām neskaidrībām prasības nodrošināšanas jautājumu izlemšanā tiesu praksē, bet pēdējo mēnešu Augstākās tiesas nolēmumi, šķiet, ir kliedējuši daudzas neskaidrības, veicinot prasības nodrošināšanas jautājumu ievirzi daudz saprātīgākā gultnē.

Ir sperts liels solis prāvnieku procesuālā līdzsvara atjaunošanai. Šī praktiskā komentāra mērķis ir informēt plašāku Latvijas juristu loku par šiem Augstākās tiesas nolēmumiem, lai veicinātu jaunās tiesu prakses nostiprināšanos, kā arī īsumā skaidrotu atsevišķus jautājumus, kuros tiesu prakse arvien spītīgi pieturas grūti paredzamam un kopumā visai nesaprātīgam kursam, kas būtu maināms.

 

Ilga Krampuža. Trešo personu tiesisko interešu aizstāvība būvniecības procesā  

Būvniecība ir viena no senākajām cilvēka darbības jomām. Mūsdienās būvniecība tiek uzskatīta par speciālo administratīvo tiesību nozari. Līdzīgi tas ir, piemēram, arī Vācijas tiesību sistēmā. Būvniecība saistāma arī ar Satversmes 105.pantā noteiktajām tiesībām uz īpašumu. Vienlaikus gan svarīgi, lai īpašums netiku izmantots pretēji sabiedrības interesēm.

Par trešajām personām būvniecības procesā var būt divu grupu pārstāvji, kuru subjektīvajām tiesībām un tiesiskajām interesēm var būt atšķirīgi pamati un aizsardzības procedūras, tie ir kaimiņi un sabiedrības vispārīgo tiesību un tiesisko interešu aizstāvji. Raksta mērķis ir gan izpētīt trešo personu tiesisko interešu būvniecības procesā vēsturiskās saknes senajos laikos un viduslaikos, gan parādīt kopīgās iezīmes konkrēto periodu attīstībā, gan arī atklāt personas tiesību un brīvību attīstības tendences būvniecības noteikumu rašanās procesā.

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!