• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunsagatavoto Augstākās izglītības likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2008., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182121

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likuma grozījumiem

Vēl šajā numurā

09.10.2008., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunsagatavoto Augstākās izglītības likumu

7.oktobrī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija konceptuāli atbalstīja Augstākās izglītības likumu, kas būtiski izmainīs esošo augstākās izglītības sistēmas regulējumu.

Likumprojekta autori uzskata, ka tas paaugstinās studiju kvalitāti un panāks augstskolu beidzēju prasmju atbilstību jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem. Saeimas deputāti bija vienisprātis, ka šis ir ļoti gaidīts likums un darba gaitā pie tā izstrādes sagaidāmas plašas diskusijas par jaunajām prasībām.

Šis būs nozīmīgs solis, lai Latvijas augstākā izglītība iekļautos vienotajā Eiropas izglītības telpā. Likums dos iespēju plašākai augstskolu starptautiskajai sadarbībai un studentu mobilitātei, pārejot no vienas augstskolas uz citu. Pilnībā tiks panākta vienāda kredītpunktu uzskaite un pārnese ar Eiropas augstskolām.

Lai stiprinātu valsts valodas pozīcijas, paredzēts mainīt tās lietošanas nosacījumus augstskolās. Saskaņā ar to valsts valodā augstākās izglītības programmas īstenos gan valsts augstskolās, gan arī privātpersonu dibinātajās augstākās izglītības institūcijās, kuras saņem valsts budžeta finansējumu.

Ar jauno likumu tiks noteikta vienkāršāka augstākās izglītības programmu sistēma. Tiks atcelts dalījums akadēmiskajās un profesionālajās augstākās izglītības programmās un atbilstoši Eiropas praksei ieviests izglītības programmu iedalījums trīs studiju ciklos. Katrs no tiem noslēgsies attiecīgi ar bakalaura, maģistra un doktora grāda piešķiršanu. Augstākās izglītības sistēmā tiks iekļauta arī koledžas izglītība, pēc kuras iegūšanas absolvents ir tiesīgs turpināt studijas tālāk.

Tāpat likumprojekts paredz pastiprināt augstākās izglītības programmu piesaisti darba tirgus vajadzībām un attīstīt elastīgu, mūžizglītībai piemērotu studiju piedāvājumu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!