• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par telesakaru regulatoru neatkarību Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2008., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182141

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par garantēto atlīdzības slieksni ES valstu noguldītājiem

Vēl šajā numurā

09.10.2008., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par telesakaru regulatoru neatkarību Latvijā, Lietuvā, Zviedrijā

 

Valsts telesakaru regulatoru efektīva darbība ir priekšnoteikums, lai nodrošinātu telesakaru tirgu godīgu un iedarbīgu regulējumu un līdz ar to arī efektīvu konkurenci un reālu labumu patērētājam. Tāpēc ES telesakaru jomā pieņemtajos tiesību aktos ir noteikti standarti un pilnvaras visām valsts iestādēm, kuras veic regulatīvas darbības telesakaru jomā, – gan atsevišķiem regulatoriem, gan (dažās valstīs) ministrijām. Lai nodrošinātu atbilstību šiem noteikumiem, Eiropas Komisija septembrī sāka trīs jaunas pārkāpumu izmeklēšanas lietas pret Latviju, Lietuvu un Zviedriju.

“Valstu regulatori ir ES telesakaru noteikumu izpildes mugurkauls, tāpēc tie ir ļoti nozīmīgi mūsu vienotā telesakaru tirgus godīga regulējuma nodrošināšanai,” norādīja komisāre Viviena Redinga. “Valsts regulatoru neatkarības princips, kas noteikts ES telesakaru noteikumos, paredz prasību par strukturālo nodalīšanu, kas aizliedz valsts iestādēm ar regulatora pienākumiem telesakaru nozarē veikt darbības saistībā ar īpašumtiesībām uz valsts telesakaru uzņēmumiem un to kontroli. Tāpēc es aicinu Latviju un Lietuvu nodrošināt, lai attiecībā uz šo valstu ministriju veiktajām regulatīvajām darbībām tiktu pilnībā ievērots neatkarības princips. Savukārt Zviedrijai ir jānodrošina, lai šīs valsts regulatoram tiktu piešķirtas visas vajadzīgās pilnvaras darbībai piekļuves un starpsavienojumu jomā.”

Komisija 18.septembrī nolēma, ka Latvijai un Lietuvai tiks nosūtītas oficiālas paziņojuma vēstules (pārkāpumu izmeklēšanas procedūras pirmais posms), jo šo valstu attiecīgās par telesakariem atbildīgās ministrijas pilda noteiktas valsts regulatoriem paredzētas funkcijas numuru piešķiršanas, frekvenču pārvaldības un universālā pakalpojuma jomā un vienlaikus valsts vārdā veic arī ar īpašumtiesībām un kontroli saistītas darbības (“operatīvas darbības”) noteiktos valsts īpašumā esošos telesakaru uzņēmumos. Šis nepietiekamais strukturālais nodalījums varētu mazināt šo ministriju objektivitāti, pieņemot regulatīvus lēmumus. Eiropas Kopienu tiesa savā nesenajā spriedumā (2008.gada 6.martā, attiecībā uz Spāniju) paziņoja, ka gadījumos, kad ministriju iestādes veic regulatīvas funkcijas, dalībvalstij jānodrošina, lai šīs iestādes nebūtu iesaistītas šādās “operatīvās darbībās”.

Komisija nosūtīs oficiālu paziņojuma vēstuli arī Zviedrijai, jo valsts tiesību akti telesakaru jomā, kā tos interpretē Zviedrijas tiesas, ierobežo Zviedrijas valsts regulatora (no ministrijas neatkarīgas aģentūras) pilnvaras, risinot noteiktus strīdus par starpsavienojuma līgumiem starp telesakaru operatoriem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!