• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par monētas "Latvijai 90" laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2008., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182232

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 9.oktobrī

Vēl šajā numurā

10.10.2008., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par monētas “Latvijai 90” laišanu apgrozībā

02.JPG (11267 bytes)
01.JPG (10525 bytes)

Latvijas Banka 9.oktobrī laidusi apgrozībā sudraba jubilejas monētu “Latvijai 90”. Monētas mākslinieks – grafiskā dizaina un ģipša modeļa autors – ir Aigars Bikše.

“Latvijai 90” ir veltījums valstij tās jubilejā, godinot tās sākotni un paužot ticību nākotnei. Monētas aversā ir tēlnieka Burkarda Dzeņa (1879–1966) veidotais pirmais valsts ģerbonis, kura centrālo daļu ar trīs novadus vienojošām zvaigznēm apjož latviešu strēlnieku krūšu nozīmes starotā saule. Monētas reversā attēlotie rokās sadevušies bērni ar Latvijas karodziņu ir valsts nākotnes apliecinājums. Šī ir otra monēta (pirmā bija “Valsts atdzimšana”), kurā Latvijas karoga atveidojumam izmantots krāsas pārklājums.

Sudraba 1 lata monēta “Latvijai 90” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža – 5000. Monēta “Latvijai 90” būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs –22,50 lati.

1918.gada 18.novembrī, proklamējot Latvijas valsti, vēl nebija nedz oficiāla ģerboņa, nedz karoga un himnas, nedz nacionālās naudas. Toties valsts dibinātājiem bija drosme, uzņēmība un ticība brīvai Latvijai. Bija cerība, ka pasaules karā pārdzīvotais neatkārtosies. 

Latviešu strēlnieku krūšu nozīmes starotā saule kļuva par tēlnieka Burkarda Dzeņa (1879–1966) veidotā pirmā valsts ģerboņa sastāvdaļu. Burts “L” tajā nesa Latvijas vārdu, bet trīs zvaigznes simbolizēja apvienotos novadus. Sarkanbaltsarkanais karogs tā lejasdaļā atgādināja balto Daugavu starp kritušo un bēgļu gaitās bojāgājušo asiņu slacītiem krastiem. 

Karavīri pārnāca ar uzvaras sauli cepurē. Bēgļi atgriezās tēvzemē. No mājām izdzītie atguva dzimtās sētas un māju gruvešus. Nami, tautsaimniecība, pati valsts un oficiālie valsts simboli tika radīti no jauna. Izkliedētās ģimenes apvienojās. Latvijā pārradās tās bērni, un valsts viņiem nodeva savas nākamības karogu. 

Latvijas pilsoņi nevarēja nojaust, ka nākamajos gadu desmitos viņus vēl gaida trimda, bēgļu gaitas, okupācija pēc okupācijas ar komunistu un nacistu nometnēm, totalitārisms un atgriešanās. Viņi uzticīgi kā bērni gāja pretī Latvijas liktenim. Plaukstās ieliktais karogs bija lolojams līdz ar dzimto zemi. Viņi priecājās par savu brīvi un neaizmirsa to, kad nokļuva nebrīvē. Bērni ieslēdza karogu sirdīs, kad svešas varas plosīja valsti. Viņi cēla to no dvēseles dziļumiem, kad pienāca īstais laiks, un nodeva pēcnācējiem. 

Tagad karogs kā balts tauriņš ar sarkaniem spārniem atkal pland Latvijas bērnu rokās.

Laiks pierādījis, ka valsts simbolus un valsti visdrošāk, bez viltus un nodevības, ar cerību un augšanas spēku sargā mīlošas tās bērnu rokas. 

18.novembrī Latvijas bērni vienmēr iziet ielās ar maziem valsts karodziņiem plaukstās. Tos nes garu mūžu pieredzējušie un tie, kas dzimuši atkal brīvā zemē. Iet brālītis ar māsiņu. Iet tētis ar māmiņu. Iet vectētiņš ar vecmāmiņu. Visi Latvijas bērni. Viņu rokas lolo Latvijas mūža gadus un nākotni.

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Nominālvērtība: 1 lats;

Svars: 31,47 g, diametrs: 38,61 mm

Metāls: 925º sudrabs, kvalitāte: proof

Kalta 2008.gadā Rahapaja Oy (Somija)

Mākslinieks: Aigars Bikše

Monētas priekšpuse (averss)

Centrā tēlnieka Burkarda Dzeņa (1879–1966) 1918.gadā veidotā pirmā Latvijas Republikas ģerboņa attēls ar sarkanbaltsarkanu karogu lejasdaļā. Augšā puslokā uzraksts LATVIJAI 90, apakšā – 1 LATS. 

Monētas aizmugure (reverss)

Stilizēts bērna zīmējums – zēns un meitene sadotās rokās tur Latvijas karodziņu. Lejasdaļā puslokā gadskaitlis 2008. 

Monētas josta

Divi uzraksti LATVIJAS BANKA atdalīti ar rombveida punktiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!