• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizītēm Centrālāzijas valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2008., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182347

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

14.10.2008., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizītēm Centrālāzijas valstīs

 

Ceturtdien, 9.oktobrī, noslēdzās Valsts prezidenta Valda Zatlera valstsvizītes trīs Centrālāzijas valstīs – Kazahstānā, Uzbekistānā un Turkmeni­stānā. No 2. līdz 5.oktobrim Valsts prezidents valstsvizītē apmeklēja Kazahstānas Republiku, no 5. līdz 7.oktobrim – Uzbekistānas Republiku, bet no 7. līdz 9.oktobrim – Turkmenistānas Republiku.

“Latvija ir gatava kļūt par vārtiem Centrālāzijas sadarbībai ar Eiropas Savienību. Ņemot vērā Centrālāzijas lomu starptautiskajā energoresursu tirgū un potenciālu, veidojot alternatīvus Eiropas Savienības enerģijas avotus un piegādes ceļu, nepieciešama ciešāka Eiropas Savienības un Centrālāzijas valstu sadarbība,” uzskata Valsts prezidents.

Vizītes laikā Valsts prezidents tikās ar visu triju Centrālāzijas valstu amatpersonām – Kazahstānas Republikas prezidentu Nursultanu Nazarbajevu, Parlamenta priekšsēdētāju Aslanu Musinu un premjerministru Karimu Masimovu; Uzbekistānas Republikas prezidentu Islamu Karimovu, Senāta priekšsēdētāju Ilgizaru Sabirovu, premjerministru Šavkatu Mirzijaevu; kā arī Turkmenistānas Republikas prezidentu un valdības vadītāju Gurbanguli Berdimuhamedovu.

Apkopojot valstsvizīšu rezultātus, V.Zatlers uzsvēra, ka sasniegti iepriekš izvirzītie vizīšu mērķi – sākts veiksmīgs politiskais dialogs ar visām trim Centrālāzijas valstīm, kā arī izveidoti ekonomiskie sakari starp Latvijas un visu triju valstu uzņēmējiem. “Latvijai ļoti būtiski ir nezaudēt šai vizītē iegūto – gan Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, gan Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, tāpat arī valdībai un Ārlietu ministrijai būtu jādomā par labāko dialoga formātu, kuru pilnveidot nākotnē, un lai tas, ko mēs ieguvām nedēļas laikā, nepazustu,” noslēdzot vizīti, žurnālistiem teica Valsts prezidents, uzsverot, ka, veidojot biznesa kontaktus, jāņem vērā austrumu specifika. “Šeit sarunas risinās citādi nekā Eiropā, un, ja jūs vēlaties sasniegt labu rezultātu, ir svarīgi, lai vispirms izveidotos labs personiskais kontakts starp valstu prezidentiem,” teica V.Zatlers, piebilstot, ka konstruktīvajās un draudzīgajās sarunās ar visu triju valstu vadītājiem guvis pārliecību, ka tas ir izdevies. “Katrā ziņā esmu pārliecināts, ka labs kontakts izveidojās ar visu trīs valstu prezidentiem – ar katru citā veidā, bet, ja Latvijas uzņēmēji būs aktīvi, prezidentu līmenī šo sadarbību varēs virzīt uz priekšu ļoti produktīvi,” uzsvēra Valsts prezidents.

Centrālāzijas valstsvizīšu ietvaros notika Kazahstānas–Latvijas, Latvijas–Uzbekistānas un Latvijas–Turkmenistānas biznesa forums. Valsts prezidentu valstsvizītē pavadīja vairāk nekā 80 dažādu nozaru uzņēmēju delegācija, kā arī ekonomikas un satiksmes ministri.

Līdztekus ekonomiskajiem jautājumiem V.Zatlers sarunās ar visu triju valstu vadītājiem apsprieda arī starptautiskās drošības jautājumus, īpaši vēršot uzmanību uz šo valstu viedokli attiecībā uz politisko, ekonomisko un drošības situāciju Afganistānā. “Politiski mums ir ļoti svarīgi zināt, kāds ir Centrālāzijas valstu viedoklis par šiem jautājumiem un kā mēs kopīgi starptautiskajās organizācijās, tajā skaitā ANO, varam panākt progresu ceļā uz mieru Afganistānā, kas ir kara apstākļos jau vairāk nekā 30 gadu,” teica Valsts prezidents, piebilstot, ka Afganistānas nākotnes jautājums ir būtisks arī tāpēc, ka tieši šajā valstī mūsu Nacionālie bruņotie spēki piedalās starptautiskajā miera uzturēšanas misijā un tieši misija Afganistānā ir mūsu Nacionālo bruņoto spēku lielākā un prioritārā starptautiskā misija. Afganistānā dienošo Latvijas bruņoto spēku vienību apgādei būtisks ir arī tranzīts caur šīm Centrālāzijas valstīm.

Vizīšu noslēgumā Valsts prezidents sarunā ar Latvijas žurnālistiem uzsvēra, ka Centrālāzijas valstis gan pēc savas ekonomiskās attīstības un dabas resursiem, gan pēc politiskās sistēmas un valstu attīstības ceļiem ir ļoti dažādas, taču tās vieno izteikta nacionālā pašapziņa. “Visvairāk pārsteidza tas, ko šīs valstis savās galvaspilsētās ir sasniegušas neatkarības gados, – valstu simbolika, nacionālā pašapziņa, pilsētu arhitektūra, cieņa pret muzejiem un bibliotēkām parāda, ka savas nacionālās valstis tās sākušas celt ar lielu nopietnību,” teica Valsts prezidents.

Katrā no valstīm Valsts prezidents apmeklēja valstu nozīmīgākos kultūrvēsturiskos pieminekļus. Būtiska vieta Valsts prezidenta valstsvizītēs tika atvēlēta arī vēstures jautājumiem. Visās trijās Centrālāzijas valstīs V.Zatlers bibliotēkām dāvināja grāmatas par Latvijas valsti un tās vēsturi, savukārt, paužot cieņu kopīgajam valstu vēsturē, Kazahstānā viņš apmeklēja totalitārā režīma upuriem veltīto memoriālu ALŽIR. Simbolisks vizītes noslēgums bija Kārļa Ulmaņa un citu represijās cietušo svinīgais piemiņas pasākums Turkmenbašī, Turkmenistānā – netālu no Turkmenbašī pilsētas Kaspijas jūrā svinīgi tika nolaists vainags. “Arī izcilā Latvijas valstsvīra Kārļa Ulmaņa pēdējie dzīves gadi ir simboliski traģiski mūsu tautai. Nolaižot piemiņas vainagu jūrā, jo mēs nezinām, kur īsti ir Kārļa Ulmaņa kapa vieta, mēs pieminējām arī visus tos represētos, kuru kapa vietas palikušas nezināmas,” teica Valsts prezidents.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!