• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par gatavošanos Eiropadomes sanāksmei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2008., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182388

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sociāli ekonomisko situāciju Latvijā septembrī

Vēl šajā numurā

15.10.2008., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par gatavošanos Eiropadomes sanāksmei

 

13.oktobrī Luksemburgā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksmē. Tās uzmanības centrā bija nākamās ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes – Eiropadomes – sagatavošana, kas 15., 16.oktobrī notiks Briselē, kā arī jautājumi saistībā ar situāciju Gruzijā.

Gatavojoties Eiropadomes sanāksmei, ES ārlietu ministri pārrunāja tādus svarīgus jautājumus kā ekonomiskā un finanšu situācija, Lisabonas līguma turpmākā virzība, klimata un enerģētikas likumdošanas pakete, enerģētikas drošība, kā arī 1.septembra ārkārtas Eiropadomes sanāksmes jautājumu turpmākā izskatīšana.

Saistībā ar situāciju Gruzijā ES ārlietu ministri kā nozīmīgu soli novērtēja Krievijas spēku atkāpšanos no Dienvidosetijai un Abhāzijai blakus esošajām teritorijām, bet vienlaikus uzsvēra, ka ir jāturpina darbs, lai nodrošinātu pilnīgu 12.augustā un 8.septembrī panākto vienošanos izpildi, un 15.oktobrī Ženēvā jāuzsāk starptautiskas diskusijas par drošību un stabilitāti Gruzijā un bēgļu atgriešanos. Padome atkārtoti pauda atbalstu Gruzijas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālai integritātei un apliecināja gatavību sniegt aktīvu atbalstu Gruzijai kara radīto seku novēršanā.

ES ārlietu ministri diskutēja par ES un Baltkrievijas attiecību jautājumiem, izvērtējot pēdējos iekšpolitiskos notikumus Baltkrievijā – politiski ieslodzīto atbrīvošanu un parlamenta vēlēšanas. Padome nolēma uz sešiem mēnešiem nepiemērot uzturēšanās aizliegumu dažām Baltkrievijas amatpersonām, kas nav iesaistītas 1999. un 2000.gada cilvēku pazušanā, un pēc turpmākiem panākumiem ceļā uz demokrātiju un cilvēktiesību ievērošanu pauda gatavību nākotnē padziļināt attiecības ar Baltkrieviju.

ES dalībvalstis pārrunāja aktuālos jautājumus saistībā ar situāciju Zimbabvē un ES attiecībām ar Uzbekistānu. Attiecībā uz Uzbekistānu ES ārlietu ministri vienojās par vīzu aizlieguma sankciju atcelšanu, saglabājot ieroču embargo uz 12 mēnešiem.

Saistībā ar ES un Moldovas attiecību turpmāko perspektīvu Padome atbalstīja attiecību padziļināšanu nākotnē – sarunu sākšanu par jauno ES–Moldovas līgumu, padziļinātas brīvās tirdzniecības telpas izveidi, kā arī ilgtermiņā vīzu liberalizāciju.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!