• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 8. oktobra lēmums Nr. 103 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr. 2497/08/06/16 Par SIA "A Aptiekas" un SIA "Avots Farma" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2008., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182507

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.104

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr. 1892/08/06/11 Par SIA "VP Market" un SIA "MC Pleskodāle" apvienošanos

Vēl šajā numurā

17.10.2008., Nr. 162

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 103

Pieņemts: 08.10.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.103

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 8.oktobrī (prot. Nr.44, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 2497/08/06/16

Par SIA “A Aptiekas” un SIA “Avots Farma” apvienošanos

Konkurences padome 12.09.2008. saņēma ziņojumu par SIA “A Aptiekas” un SIA “Avots Farma” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

Iepazīstoties ar Ziņojumā sniegto informāciju, Konkurences padome secina, ka Ziņojums atbilst Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) pielikumā noteiktajām prasībām un tādējādi pilna Ziņojuma saņemšanas diena Konkurences padomē ir 12.09.2008.

SIA “A Aptiekas” (turpmāk – “A Aptiekas”) ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģ. Nr.40003723815, juridiskā adrese: Ulbrokas iela 23, Rīga, LV–1021.

SIA “Avots Farma” (turpmāk – “Avots Farma”) ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģ. Nr.40003436766, juridiskā adrese: Brīvības iela 13, Ogre, LV–5001.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

“A Aptiekas” darbības veidi saskaņā ar Ziņojumu ir aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles.

“A Aptiekas” ir Magnum grupas komercsabiedrība. Magnum grupa ir starptautiska farmaceitiska grupa, kuras mātes komercsabiedrība ir AS Magnum.

AS Magnum īsteno izšķirošu ietekmi divās meitas komercsabiedrībās Latvijā:

1) SIA “Magnum Medical”,

2) SIA “Magnum Veterinarija”.

Pēc SIA “Lursoft” http://www.lursoft.lv mājas lapā esošās informācijas SIA “Magnum Medical” darbības veidi ir farmaceitisko izstrādājumu vairumtirdzniecība, aptiekas, smaržu un kosmētikas vairumtirdzniecība, farmaceitisko pamatvielu ražošana, medicīnisko un ortopēdisko preču mazumtirdzniecība, un SIA “Magnum Medical” īsteno izšķirošo ietekmi pār “A Aptiekas”.

SIA “Magnum Veterinarija” darbības veidi ir vairumtirdzniecība un komisijas tirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus, mazumtirdzniecība, izņemot automobiļus, motociklus un autodegvielu, individuālās lietošanas priekšmetu, sadzīves aparatūras un iekārtu remonts, konsultēšana komercdarbībā un vadzinībās un reklāma.

“Avots Farma” darbības veidi saskaņā ar statūtiem un Ziņojumu ir farmaceitisko preču, kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecība, farmaceitisko izstrādājumu, medicīnisko un ortopēdisko preču vairumtirdzniecība, smaržu un kosmētikas vairumtirdzniecība un aptiekas, kurās sagatavo un izsniedz zāles.

“Avots Farma” ir reģistrēta viena aptieku licence – Nr. AP-514/2, adrese: Brīvības iela 13, Ogre, LV–5001.

 

2. Apvienošanās veids

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “tāds stāvoklis, kad (…) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (...) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem (...)”.

Ziņojumā norādīts, ka “A Aptiekas” iegādājas visas “Avots Farma” pamatkapitāla daļas. Pēc darījuma pabeigšanas “A Aptiekas” piederēs 100% “Avots Farma” daļas un dalībnieka tiesības, tā pārvaldīs “Avots Farma”, piedaloties dalībnieku sapulcēs un ieceļot valdi.

Tātad “Avots Farma” 100% pamatkapitāla daļu iegūšana ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē. Attiecīgi “A Aptiekas” un “Avots Farma” ir uzskatāmi par apvienošanās dalībniekiem.

 

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar Noteikumu IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”.

Pamatojoties uz Ziņojumu, SIA “A Aptiekas” neto apgrozījums 2007.gadā bija LVL 9 422 932. SIA “Magnum Medical” apgrozījums 2007.gadā bija LVL (*).

Savukārt SIA “Avots Farma” neto apgrozījums 2007.gadā bija LVL 261 490. Starp SIA “A Aptiekas” un SIA “Avots Farma” 2007.gadā nav bijuši savstarpēji darījumi. Tādējādi kopējais apvienošanās dalībnieku apgrozījums, kas aprēķināts atbilstoši Noteikumu prasībām, pārsniedz 25 miljonus latu, un atbilstoši Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteiktajam SIA “A Aptiekas” pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu Konkurences padomē.

 

4. Konkrētais preces tirgus – konkrētais ģeogrāfiskais tirgus

“A Aptiekas” Ziņojumā norāda, ka no Konkurences padomes iepriekš izvērtētām līdzīgām apvienošanās lietām konkrētās preces tirgus, ko ietekmē šī apvienošanās, ir – zāļu mazumtirdzniecības (vispārēja jeb atvērta tipa aptieku) tirgus.

Konkurences padome, vadoties no iepriekš izvērtētajām līdzīgām apvienošanās lietām1, secina, ka konkrētais tirgus veidojas no vispārēja jeb atvērta tipa aptiekām, neiekļaujot konkrētajā tirgū slēgta tipa aptiekas, jo slēgta tipa aptiekās ir aizliegts izplatīt medikamentus fiziskajām personām.

Konkurences padome savos pieņemtajos lēmumos attiecībā uz iepriekš izvērtētām līdzīgām apvienošanās lietām ir secinājusi, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus nosakāms attiecīgi tās pilsētas teritorijā, kurā reģistrētas aptiekas, kuras apvienošanās rezultātā nonāk “A Aptiekas” kontrolē. Ziņojumā atspoguļotās tirgus dalībnieku apvienošanās rezultātā tiek iegūta kontrole pār vienu aptieku Ogres pilsētā.

Farmācijas likuma 36.pants un Ministru kabineta 05.03.2002. noteikumi Nr.102 “Aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji” nosaka pieļaujamo aptieku skaitu noteiktā administratīvā teritorijā vai apdzīvotajā vietā.

Tā kā Ogres pilsēta ir atsevišķa administratīva teritorija, tad Konkurences padome uzskata, ka minēto teritoriju var izdalīt kā atsevišķu konkrēto ģeogrāfisko teritoriju konkrētajā lietā.

Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus tiek noteikts kā Ogres pilsētas teritorija, ņemot vērā to, ka apvienošanās rezultātā tiek iegādāta viena aptieka Ogres pilsētā, un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzīgi visiem tirgus dalībniekiem. Konkurences padome secina, ka patērētāju rīcību, iegādājoties zāles, nosaka aptiekas pieejamības ērtums un tuvums. Zāļu iegāde notiek tajās vietās, kur norisinās patērētāju galvenās aktivitātes (dzīvesvietas un darbavietas tuvums).

Ievērojot to, ka patērētājiem Ogres pilsētā esošās aptiekas nav atzīstamas par aizvietojamām ar citās administratīvajās teritorijās esošajām aptiekām, tad Ogres pilsētas teritorija ir uzskatāma par atsevišķu konkrēto ģeogrāfisko tirgu saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu. 

 

4. Konkrētais tirgus – zāļu mazumtirdzniecības (vispārējā jeb atvērtā tipa aptieku) tirgus Ogres pilsētā

Pavisam Ogres pilsētā 20.08.2008. saskaņā ar Latvijas Republikas Veselības ministrijas Zāļu valsts aģentūras mājas lapā http://www.zva.gov.lv publicēto Licencēto aptieku sarakstu, ieskaitot slēgta tipa aptiekas un aptiekas, kuru darbība ir apturēta, bija izsniegtas licences 10 aptiekām.

No 10 aptiekām Ogres pilsētā ir deviņas vispārēja jeb atvērta tipa aptiekas un viena slēgta tipa aptieka. Ogres pilsētā “A Aptiekas” nav piešķirtas aptieku licences, bet pēc apvienošanās “A Aptiekas” īpašumā būs viena aptieka.

Saskaņā ar 2008.gada 24.aprīļa Zāļu valsts aģentūras vēstulē Nr.4-4/483 sniegto informāciju Ogres pilsētas vispārējā tipa aptieku kopējais zāļu realizācijas apgrozījums bez pievienotās vērtības nodokļa 2007.gadā bija LVL 2 581 739.

Savukārt, pamatojoties uz 2008.gada 3.oktobra Zāļu valsts aģentūras vēstulē Nr. 4-4/1113 sniegto informāciju, “Avots Farma” kopējais zāļu realizācijas apgrozījums bez pievienotās vērtības nodokļa Ogres pilsētā 2007.gadā bija LVL (*).

Līdz ar to, apvienošanās rezultātā iegūstot kontroli pār vienu vispārējo jeb atvērta tipa aptieku Ogres pilsētā, “A Aptiekas” tirgus daļa Ogres pilsētā pēc apgrozījuma būs aptuveni (*) (<10%).

 

6. Apvienošanās ietekmes uz tirgus izvērtējums

Līdz šim “A Aptiekas” Ogres pilsētā nav piederējusi neviena aptieka, bet apvienošanās rezultātā “A Aptiekas” iegūst kontroli pār 1 aptieku no 10 aptiekām Ogres pilsētā.

Var secināt, ka “A Aptiekas” neradīsies vai nenostiprināsies dominējošs stāvoklis lietā definētajā konkrētajā tirgū, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū Ogres pilsētā.

Vienlaicīgi šajā lietā tika izvērtēts, kā minētā apvienošanās ietekmēs situāciju zāļu vairumtirdzniecības tirgū. Tā kā apvienošanās rezultātā SIA “Magnum Medical” tirgus daļas pieaugums vairumtirdzniecības tirgū no apvienošanās būs nenozīmīgs, tad tas neietekmēs situāciju konkrētajā tirgū. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence zāļu vairumtirdzniecības tirgū.

Pamatojoties uz minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome 

nolēma:

atļaut SIA “A Aptiekas” un SIA “Avots Farma” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “A Aptiekas” iegūstot izšķirošo ietekmi pār SIA “Avots Farma”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

1 Konkurences padomes 25.11.2005. lēmuma Nr.71 6.punkts, Konkurences padomes 13.06.2007. lēmuma Nr.62 6.punkts (www.kp.gov.lv).

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!