• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par siltumnīcefekta gāzu emisiju ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2008., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 17.novembra darbdienas pārcelšanu uz 22.novembri

Vēl šajā numurā

17.10.2008., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par siltumnīcefekta gāzu emisiju ierobežošanu

 

ES un vairums dalībvalstu, visticamāk, izpildīs Kioto protokola saistības samazināt vai ierobežot siltumnīcefekta gāzu emisijas – tā teikts Komisijas ikgadējā progresa ziņojumā par emisijām. Saskaņā ar jaunākajām dalībvalstu prognozēm ES-15 sasniegs 8% samazinājuma mērķi ar pašreizējo rīcībpolitiku un pasākumiem, emisiju kredītu iegādi no trešajām valstīm un mežsaimniecības darbībām, kuru rezultātā tiek absorbēts atmosfēras oglekļa dioksīds. Ar papildu pasākumiem, par kuriem notiek apspriedes vairākās dalībvalstīs, var panākt samazinājumu par vēl 3,3%, kas nozīmē, ka ES-15 mērķi pat pārsniegs.

Vides komisārs Stavross Dimss sacīja: “Jaunākās prognozes ir labas ziņas. Tās pierāda, ka Eiropas koordinēta rīcība Kioto mērķa sasniegšanā dod cerētos rezultātus. Bet Kioto ir tikai pirmais solis, patlaban aktuāli ir noslēgt jaunu starptautisku klimata nolīgumu, kas ietvertu vērienīgos emisiju samazinājuma mērķus, ko Eiropa sev noteikusi līdz 2020.gadam un nākamajam periodam pēc minētā gada. Lai to panāktu, ES dalībvalstīm bez kavēšanās jāīsteno plānotie papildu pasākumi un Eiropas Parlamentam un Padomei jāapstiprina Komisijas klimata pārmaiņu un enerģētikas ierosinājumi.”

 

Kioto saistības

Kioto protokols paredz, ka 15 valstīm, kas protokola noslēgšanas laikā bija ES dalībvalstis (ES-15), no 2008. līdz 2012.gadam jāsamazina kopējās siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz līmenim, kas ir par 8% mazāks nekā izvēlētajā bāzes gadā (vairumā gadījumu 1990.gadā). Kopējās saistības ir sadalītas konkrētās un diferencētās saistībās katrai ES-15 dalībvalstij, un šis sadalījums ir noteikts saistošos ES tiesību aktos.

Nav izvirzīts kopīgs emisiju samazināšanas mērķis ES-27 valstīm. Desmit no divpadsmit dalībvalstīm, kas pievienojās ES 2004. un 2007.gadā, saskaņā ar protokolu apņēmušās atsevišķi līdz 2008.–2012.gadam samazināt emisijas par 6% vai 8% salīdzinājumā ar bāzes gadu. Emisiju samazināšanas mērķa nav tikai Kiprai un Maltai.

 

ES-15 un ES-27 prognozes

Jūnijā tika ziņots, ka 2006.gadā (pēdējais gads, par ko pieejami pilnīgi dati) ES-15 siltumnīcefekta gāzu emisijas bija par 2,7% zemākas, salīdzinot ar bāzes gada līmeni, turpretī ekonomiskā izaugsme minētajā periodā sasniedza 40%. Visās 27 ES dalībvalstīs kopā laikposmā no bāzes gada līdz 2006.gadam emisijas ir samazinājušās par 10,8%.

Komisijas progresa ziņojums, kura pamatā ir dalībvalstu jaunākās prognozes, liecina, ka pašreizējā politika un jau īstenotie pasākumi varētu līdz 2010.gadam (2008.–2012.g. perioda vidus gadam) samazināt ES-15 emisijas par 3,6%, salīdzinot ar bāzes gada līmeni.

Kredītu iegāde, ko plāno veikt desmit no ES-15 valstīm, īstenojot emisiju samazināšanas projektus trešajās valstīs saskaņā ar Kioto protokolā paredzētajiem trim tirgus mehānismiem – starptautisko emisiju tirdzniecību, tīrās attīstības mehānismu un kopīgās īstenošanas instrumentu –, nodrošinās papildu samazinājumu 3% apmērā, kopējam samazinājumam sasniedzot 6,6%.

Apmežošanas un mežu atjaunošanas pasākumi, izveidojot bioloģiskas piesaistītājsistēmas, kas absorbē atmosfērā esošo oglekļa dioksīdu, palīdzēs samazināt emisijas vēl par 1,4%, tātad kopējais samazinājums būs 8% un atbildīs Kioto mērķim.

Ja tiek pilnā mērā īstenoti papildu pasākumi, kas patlaban tiek apspriesti desmit dalībvalstīs, samazinājums būs vēl par 3,3% lielāks, kas liecina, ka 8% mērķi var izdoties sasniegt ar ievērojamu rezervi.

Turklāt dalībvalstis prognozēs nav pilnībā ierēķinājušas 2008.–2012.gada tirdzniecības periodam noteiktos emisiju kvotu ierobežojumus ES Emisiju kvotu tirdzniecības sistēmā. Tiek lēsts, ka ES-15 valstīm šis ierobežojums nodrošinās 3,3% emisiju samazinājumu salīdzinājumā ar bāzes gadu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!