• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs: Par sodu sistēmu un probācijas programmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2008., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides ministrs: Par klimata pārmaiņu ietekmi uz biznesu

Vēl šajā numurā

17.10.2008., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs: Par sodu sistēmu un probācijas programmām

 

16.oktobrī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš tikās ar Kanādas Britu Kolumbijas probācijas un korporatīvo programmu direktoru Robertu Vatu un pārrunāja abu valstu sodu sistēmas un tajās īstenotās probācijas programmas.

R.Vats atzinīgi novērtēja Latvijas veikumu probācijas sistēmas attīstībā pēdējos piecos gados un atzina, ka šīs metodes izmantošana noziedznieku resocializācijā un noziegumu novēršanā pasaulē kļūst arvien populārāka un bieži ir daudz efektīvāka par cietumsodu. Viņš uzsvēra, ka ļoti būtiska ir katra likuma pārkāpēja iespējamā riska izvērtēšana, lietojot kriminoloģijas zinātnē izstrādātās metodes, tai pašā laikā atzīstot, ka nekad nav iespējama pilnīga drošība.

Roberts Vats norādīja, ka Kanāda saskaras ar līdzīgām problēmām kā Latvija, jo pieaug dzimumnoziedznieku skaits, kā arī vardarbība ģimenēs, no kurām pēdējā ir īpaši bīstama, jo šo likumpārkāpēju rīcība ir grūtāk prognozējama. Viņš informēja tieslietu ministru arī par Kanādā piemērotajiem soda veidiem un metodēm – “cietums sabiedrībā”, sodu samazināšana, elektroniskais monitorings, kā arī probācijas uzraudzība pēc pilna cietumsoda izciešanas, ja riska pakāpe saglabājas augsta.

Tieslietu ministrs atzina, ka Latvijā sodu politika joprojām atrodas pārmaiņu stadijā, taču pamazām tā virzās no padomju sistēmā piemērotās sodu politikas uz mūsdienīgāku un efektīvāku metožu izmantošanu, taču tas nav panākams īsā laikā. Viņš arī norādīja uz novecojušo ieslodzījuma vietu infrastruktūru, kas tuvākajā laikā ir jāmaina, lai sasniegtu pozitīvus rezultātus.

Ministrs pateicās Kanādas valdībai par sniegto atbalstu Latvijas Valsts probācijas dienesta izveidošanā. R.Vats regulāri apmeklē Latviju jau kopš 2002.gada, sniedzot savas zināšanas un pieredzi probācijas darbā.

 

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!